Header Ads

Φύλαξη Βουλής και δημόσιων κτιρίων από ιδιωτικές εταιρείες προτείνει ο Χρυσοχοϊδης

Eurokinssi

Δύο ειδήσεις έβγαλε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του Γιώργου Καμίνη, για τη φύλαξη του Μένιου Φουρθιώτη από αστυνομικούς.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη μίλησε για τη δημιουργία ενός ειδικού σώματος, στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ και πρότεινε να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο ώστε και ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης να μπορούν να αναλάβουν ακόμα και το Κοινοβούλιο.

Ο κύριος Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τη φύλαξη προσώπων και κτιρίων ανεπαρκές:

″Υπενθυμίζω ότι ο κορμός του θεσμικού πλαισίου είναι το ΠΔ141/1991, που παρά τις κατά καιρούς βελτιώσεις, περιέχει ασάφειες και εξαιρέσεις, πού τότε έμοιαζαν λογικές αλλά σήμερα αφήνουν έδαφος για αστοχίες και χώρο σε ποντικούς του δημόσιου χώρου.

Τα ερωτήματα που μας απασχολούν είναι :

Είναι επαρκής η ποιότητα υπηρεσιών φύλαξης ή πολλές φορές περιορίζονται ή εκφυλίζονται σε υπηρεσίες συνοδείας και εξυπηρέτησης των φυλασσόμενων προσώπων;

Πώς εκπαιδεύεται και επανεκπαιδεύεται το προσωπικό;

Πόσο καιρό παραμένει σε αυτή την υπηρεσία το προσωπικό;

Απάντηση.  Όχι δεν είναι επαρκής η ποιότητα. Χρειάζεται ειδικό σώμα της αστυνομίας, το οποίο θα έχει συνεχή εκπαίδευση. Θα νομοθετηθεί.»

Παραδέχθηκε, μάλιστα, ότι και ο ίδιος τους πρώτους μήνες αυτής της θητείας του στη Λεωφόρο Κατεχάκη επιχείρησε να μειώσει τους αστυνομικούς, που απασχολούνται στα «Επίσημα», αλλά οι ανάγκες και η πραγματικότητα αποδείχθηκαν διαφορετικές.

Πρότεινε, λοιπόν, ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης να συμμετέχουν σε μεικτά σχήματα με αστυνομικούς, ώστε να μειωθεί ο αριθμός του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ, που χρησιμοποιείται:

″Απευθύνω ερωτήματα προς  συζήτηση:

Γιατί Υπουργεία και δημόσιες Αρχές χρειάζονται τόσες αστυνομικές δυνάμεις και δεν προστρέχουν σε ιδιωτικές εταιρείες, δημιουργώντας μικτά σχήματα που θα εξοικονομήσουν αστυνομικές δυνάμεις;

Ακόμη και η Βουλή , στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, φυλάσσει εξ ιδίων πόρων και με μικτά σχήματα τις εγκαταστάσεις της.

Η Βουλή με δικούς της πόρους και διαδικασίες, σε συνεργασία πάντα με την Αστυνομία, αποφασίζει  ποιοι βουλευτές και πότε και για πόσο  δικαιούνται φύλαξης.

Σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα η φύλαξη βουλευτών δεν είναι exofficio δικαίωμα.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τα θέματα φύλαξης ιδιωτών.

Χρειάζεται λοιπόν κάτι απλό. Να νομοθετήσουμε τον μέγιστο αριθμό, το πλήθος αυτού του Σώματος φύλαξης. Ας το αποφασίσουμε κι ας τελειώνουμε.

Αλλαγή του αριθμού, θα γίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, με αυξημένες εγγυήσεις, όταν συντρέχουν καταστάσεις κρίσης ασφάλειας.

Σε όλη την Ευρώπη, η Υπηρεσία φύλαξης αποφασίζει ποια πρόσωπα θα διατεθούν στη φύλαξη, αποκλείεται δηλαδή η δυνατότητα επιλογής από τον αιτούντα”.

Όσο για τη φύλαξη του Μένιου Φουρθιώτη ήταν κατηγορηματικός. Ουδέποτε διατέθηκαν στον δημοσιογράφο δεκατέσσερις αστυνομικοί και θωρακισμένο όχημα.

«Στους 10 από τους 11 μήνες, δηλαδή στο 90% του χρονικού διαστήματος φύλαξης, είχε ένα ή δύο άτομα χωρίς αυτοκίνητο. Για λιγότερο από μήνα, δηλαδή τον Μάρτιο, είχε προσωρινή συνοδευτική φύλαξη από 4 άτομα. Και ναι η αστυνομία διέψευσε. Η ΓΑΔΑ συγκεκριμένα, με λιτή και κατηγορηματική ανακοίνωση, διέψευσε τις τερατολογικές δηλώσεις του αντιδημάρχου Πικερμίου, ότι 7 περιπολικά και 2 τεθωρακισμένα φυλάνε τον τηλεπαρουσιαστή. Ποτέ η αστυνομία δεν διέψευσε τη φύλαξη, θα ήταν ήταν άλλωστε παράλογο» ανέφερε ο Υπουργός.  

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.