Header Ads

Ο κίνδυνος θρομβώσεων είναι μεγαλύτερος από τον κορονοϊό παρά από τα εμβόλια

Ο κίνδυνος θρόμβων αίματος στον εγκέφαλο είναι πολύ μεγαλύτερος σε μια ενδεχόμενη μόλυνση από κορονοϊόαπό ό,τι ενέχουν τα εμβόλια κατά της νόσου, ανέφεραν Βρετανοί ερευνητές την Πέμπτη, με αφορμή τη συζήτηση που έχει ξεσπάσει για τις παρενέργειες που έχουν καταγραφεί σε εμβολιασθέντες με AstraZeneca ή Johnson & Johnson.

Μια μελέτη σε 500.000 ασθενείς με COVID-19 διαπίστωσε ότι οι θρομβώσεις (CVST) έχουν συμβεί σε ποσοστό 39 ατόμων ανά ένα εκατομμύριο μετά την μόλυνσή τους, ανέφεραν οι ερευνητές. Αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) 5 άτομα στο ένα εκατομμύριο εμφάνισαν θρόμβους μετά την λήψη του εμβολίου της AstraZeneca.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ο κίνδυνος CVST είναι 8-10 φορές υψηλότερος μετά τη μόλυνση με COVID-19 από ό, τι από τα υπάρχοντα εμβόλια για την ασθένεια. Σύμφωνα με τους ίδιους, το ποσοστό θνησιμότητας από CVST είναι περίπου 20% είτε συμβαίνει μετά από λοίμωξη με COVID-19 είτε μετά το εμβόλιο, υποδεικνύοντας ότι οι θρόμβοι ήταν ο κύριος παράγοντας κινδύνου και στις δύο περιπτώσεις.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι ο κορονοϊός συσχετίζεται με πιο συνηθισμένες διαταραχές πήξης του αίματος από τους θρόμβους, όπως εγκεφαλικά επεισόδια.

«Η σημασία αυτού του ευρήματος είναι ότι μας επαναφέρει στο γεγονός ότι πρόκειται για μια πραγματικά φρικτή ασθένεια με μια ολόκληρη ποικιλία επιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου θρομβόσεων», δήλωσε ο Τζον Γκιντς, διευθυντής του βιοϊατρικού ιατρικού κέντρου ερευνών της Οξφόρδης NIHR.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.