Header Ads

«Επιτέλους ανοίγουμε»

emporio

Με ανακούφιση άκουσαν οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Χαρδαλιά, να ανακοινώνει την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου.

«Πρόκειται για μία εξέλιξη που μπορεί να δώσει πνοή στο επιχειρείν και την οικονομία, προστατεύοντας παράλληλα τη δημόσια υγεία, καθώς το άνοιγμα θα γίνει υπό αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα», τονίζει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Έτσι λοιπόν από την ερχόμενη Δευτέρα η λειτουργία καταστημάτων λιανεμπορίου –εξαιρούνται για την ώρα τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα- θα γίνεται με τη χρήση του 13032, για μία φορά την ημέρα. Το μήνυμα στον ειδικό κωδικό θα έχει τρίωρη διάρκεια, ενώ οι καταναλωτές θα μπορούν να μετακινούνται και διαδημοτικά για τις αγορές τους. Θα επιτρέπεται η πώληση εκτός καταστήματος με ραντεβού (click away) και η πώληση εντός καταστήματος με ραντεβού (click in shop). Εντός του καταστήματος θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά, με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση.

Για να εισηγηθούν οι ειδικοί το άνοιγμα του λιανεμπορίου και να ληφθεί η παραπάνω απόφαση, προηγήθηκε συνεδρίαση μεγάλης διάρκειας καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων που παραμένει υψηλός και η συνεχιζόμενη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, έκαναν κάποιους λοιμωξιολόγους να έχουν δεύτερες σκέψεις για το αν και κυρίως πως θα έπρεπε να γίνει η επαναλειτουργία των καταστημάτων. Από την κυβέρνηση τονίζουν ότι το νέο μείγμα μέτρων –στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το άνοιγμα του λιανεμπορίου- θα συμβάλει στον καλύτερο έλεγχο της επιδημίας με τη βοήθεια της αύξησης της ροής των εμβολίων, των δωρεάν self-tests που θα είναι διαθέσιμα από την ερχόμενη εβδομάδα αλλά και λόγω της βελτίωσης του καιρού. Παράλληλα υπογραμμίζουν την απαρέγκλιτη εφαρμογή των μέτρων προστασίας: μάσκες, αποστάσεις, τήρηση κανόνων υγιεινής.

Πλέον, μετά από μήνες αναγκαστικής διακοπής της λειτουργίας τους, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου ετοιμάζονται να ανεβάσουν ρολά και οι εκπρόσωποι φορέων της αγοράς τονίζουν ότι όλοι πρέπει να εφαρμόσουν πιστά τις υποδείξεις των ειδικών.

«Ο εμπορικός κόσμος απέδειξε σε όλες τις περιπτώσεις που επιβλήθηκαν αυστηρά μέτρα ότι ακολούθησε με θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα που είχαν προτείνει οι ειδικοί. Ελπίζουμε να μην υπάρξει πισωγύρισμα γιατί ο εμπορικός κόσμος της χώρας έχει δοκιμάσει τις αντοχές του απέναντι σε μία απρόβλεπτη κατάσταση που επέφερε η πανδημία», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης, ενώ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας, Σταύρος Καφούνης, τονίζει: «τώρα είναι στιγμή ευθύνης για όλους μας ώστε όχι απλώς να μη βρεθούμε μπροστά σε νέες δυσάρεστες εκπλήξεις, αλλά με εμάς ως  παράδειγμα, σύντομα να επανέλθουν στην κανονικότητα όλες οι κοινωνικές δραστηριότητες.»

Μπορεί το σύνολο του εμπορικού κόσμου να χαιρέτισε την απόφαση της κυβέρνησης για το άνοιγμα της αγοράς, όμως η αγωνία για το μέλλον των επιχειρήσεων είναι έκδηλη. Όπως σημειώνει ο κ. Χατζηθεοδοσίου, η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου θα μπορούσε υπό αυστηρές προϋποθέσεις να είχε επιτραπεί και νωρίτερα, ενώ τονίζει ότι δεν θα εξαφανιστούν τα προβλήματα με το που θα ξαναλειτουργήσουν τα καταστήματα. «Τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί είναι δυσθεώρητα, η αγορά θα χρειαστεί χρόνο για να επανέλθει σε μία κανονικότητα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν περισσότερη ανάγκη από ποτέ για να καταφέρουν να αντέξουν. Για αυτό και ασκούμε πιέσεις προς την κυβέρνηση για το “κούρεμα” οφειλών. Μόνο έτσι θα μπει ένα “φρένο” στα λουκέτα που σίγουρα θα έρθουν και στην εκτίναξη των ποσοστών ανεργίας», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.