Header Ads

Βρετανία: Οχι στο εμβόλιο της AstraZeneca στους κάτω των 30 ετών

sdv

Οι παρενέργειες από το εμβολίο της AstraZeneca συνεχίζονται με αποτέλεσμα η Βρετανία και η Εσθονία να βάζουν φραγή στην χρήση του σε δύο διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, αυτές των 30 και 60 ετών αντίστοιχα.

Πιο συγκεκριμένα η Βρετανία δεν θα πρέπει να χορηγεί το εμβόλιο των AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στους κάτω των 30 ετών, όπου είναι δυνατόν, ανέφερε σήμερα η Κοινή Επιτροπή Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης (JCVI) της Βρετανίας, λόγω της πολύ σπάνιας παρενέργειας δημιουργίας θρόμβων αίματος στον εγκέφαλο.

«Βασιζόμενοι στα διαθέσιμα δεδομένα και στοιχεία, η JCVI συνέστησε ότι είναι προτιμητέο για τους ενήλικες κάτω των 30 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, να τους προσφέρεται μια εναλλακτική στο εμβόλιο της AstraZeneca, όπου αυτή είναι διαθέσιμη», είπε ο Ουέι Σεν Λιμ, ο πρόεδρος για την Covid-19 της επιτροπής JCVI.

«Δεν συστήνουμε να σταματήσει οποιοσδήποτε εμβολιασμός για οποιοδήποτε πρόσωπο, οποιασδήποτε ηλικιακής ομάδας. Συστήνουμε ένα εμβόλιο έναντι ενός άλλου εμβολίου για μια συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, πραγματικά επειδή επιδεικνύουμε ύψιστη προσοχή, παρά επειδή έχουμε κάποια σοβαρή ανησυχία για την ασφάλεια», τόνισε, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι πολίτες πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, εάν έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση.

Οι συστάσεις της Επιτροπής έγιναν αφού η ρυθμιστική αρχή Φαρμάκων της Βρετανίας (MHRA) αναγνώρισε μια πιθανή παρενέργεια από το εμβόλιο κατά της Covid-19 που ανέπτυξε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca, σχετικά με τη σπάνια εμφάνιση θρόμβων αίματος στον εγκέφαλο.

 

Φραγή και από Εσθονία - Ανεστάλη η χρήση του στους κάτω των 60 ετών

Η Εσθονία ανέστειλε την Τετάρτη τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορονοϊού για τους πολίτες ηλικίας κάτω των 60 ετών, μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση της Βαλτικής χώρας.

Η απόφαση ελήφθη πριν από τις σημερινές ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), έπειτα από αναφορές σύμφωνα με τις οποίες το εμβόλιο μπορεί να συνδέεται με ένα σπάνιο σύνδρομο θρομβοεμβολών. Η δημόσια τηλεόραση, επικαλούμενη την επικεφαλής της επιτροπής των επιστημόνων που συμβουλεύει την κυβέρνηση Ίργια Λούτσαρ, ανέφερε πως η απόφαση θα παραμείνει σε ισχύ εν αναμονή περαιτέρω πληροφοριών που θα καταστούν διαθέσιμες για το θέμα αυτό.

Στο μεταξύ, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Ολλανδός υπουργός Υγείας Χούγκο ντε Γιούνγκε υπεραμύνθηκε της απόφασης της ολλανδικής κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα να σταματήσει τους εμβολιασμούς των πολιτών κάτω των 60 ετών, λέγοντας πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα επικαιροποιούσε τις οδηγίες του για τη συγκεκριμένη ομάδα την Τετάρτη, 7 Απριλίου.

 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.