Header Ads

Μόρια: Η ΕΛ.ΑΣ. «σαρώνει» social media και ψάχνει «καθοδηγητές» - Φόβοι για Σάμο και Χίο

Οι έξι συλλήψεις Αφγανών για τον εμπρησμό του καταυλισμού της Μόριας δεν σήμαναν το τέλος των ερευνών για τις «ειδικές υπηρεσίες» της ΕΛ.ΑΣ. και την ΕΥΠ.

Και αυτό διότι οι νεαροί, ηλικίας από 17 έως 20 ετών, που ταυτοποιήθηκαν εμφανίστηκαν το βράδυ του εμπρησμού καλά οργανωμένοι και με σχέδιο, με αποτέλεσμα οι Αρχές να αναζητούν σύνδεση κάποιων εξ αυτών με «καθοδηγητές» μεγαλύτερης ηλικίας.

Ο εμπρησμός του ΚΥΤ της Μόριας ήταν «κυκλωτικός» και σε μία ημέρα και ώρα που οι δυνατοί άνεμοι μπορούσαν να κάνουν την κατάσταση ανεξέλεγκτη, όπως και τελικά συνέβη.

Οι αστυνομικοί συνέλεξαν το προηγούμενοι διάστημα σειρά πληροφοριών από τα social media, ενώ περιήλθαν στην κατοχή τους βίντεο που τους έδωσαν «εικόνα» για τον τρόπο δράσης των εμπρηστών. Η ΕΛ.ΑΣ., ωστόσο, δεν επιχειρεί να «χαρτογραφήσει» μόνο τους «καθοδηγητές» του εμπρησμού της Μόριας αλλά και άτομα που μπορεί να έχουν τον ίδιο ρόλο σε άλλους καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών. Ανησυχία για παράδειγμα υπάρχει για το ΚΥΤ της Σάμου, όπου λαμβάνονται έκτακτα μέτρα και «σαρώνονται» social media, προκειμένου να μην υπάρξουν «μιμητές».

Όπως εξηγούν αστυνομικές πηγές, το «σύνθημα» των «καθοδηγητών» είναι «κάψτε τους καταυλισμούς για να φύγετε από τα νησιά». Η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως «δυσκολότερη» την περίοδο που διανύουμε, διότι τέτοιου είδους «καθοδηγητές» βρίσκουν περισσότερο πρόσφορο έδαφος για να ξεσηκώσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό. Η εμφάνιση κρουσμάτων στους καταυλισμούς έχει ως αποτέλεσμα να λαμβάνονται πρόσθετα περιοριστικά μέτρα. Υπάρχουν, ωστόσο, άτομα που επιχειρούν να «μεταφράσουν» κατά το δοκούν τη νέα συνθήκη που επιβάλλεται από την πανδημία. Οι υπηρεσίες που έχουν αναλάβει την ανάπτυξη πληροφοριακού δικτύου για τη «χαρτογράφηση» των καθοδηγητών «σαρώνουν» τα social media, από όπου απευθύνονται μηνύματα προς τους διαμένοντες στα ΚΥΤ είτε μέσω δημόσιων λογαριασμών είτε μέσω κλειστών ομάδων.

Στη Σάμο, όπου ξέσπασε χθες Τρίτη φωτιά σε πολύ κοντινή απόσταση από το ΚΥΤ, λαμβάνονται έκτακτα μέτρα, ούτως ώστε οι Αρχές να προλάβουν τυχόν εκδήλωση ακραίων συμπεριφορών. Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ. και στη δομή της Χίου.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.