Header Ads

Κέρδισε τους τηλεθεατές του ντιμπέιτ ο Μπάιντεν - Τι δείχνει η πρώτη δημοσκόπηση

Έξι στους 10 τηλεθεατές ”κέρδισε” ο υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ και εκλεκτός των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν κατά το πρώτο ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ σύμφωνα με δημοσκόπηση του SSRS για λογαριασμό του CNN ενώ μόλις ένα 28% δήλωσε ικανοποιημένος από την εμφάνιση του νυν προέδρου. 

Σε συνεντεύξεις με τους ίδιους ψηφοφόρους που διεξήχθησαν πριν από το ντιμπέιτ το 56% δήλωνε ότι περίμεναν πως ο Μπάιντεν  θα ήταν καλύτερος έναντι 43% ο Τραμπ. 

Το αποτέλεσμα μετά το ντιμπέιτ  είναι περίπου το ίδιο με αυτό μιας δημοσκόπησης μετά του πρώτου ντιμπέιτ του 2016 μεταξύ του Τραμπ και της Χίλαρι Κλίντον.

Περίπου τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι οι απαντήσεις του Μπάιντεν ήταν πιο ειλικρινείς από ό, τι του Τραμπ (65% Μπάιντεν έως 29% Τραμπ) και οι επιθέσεις του εναντίον του Προέδρου θεωρούνταν συχνότερα δίκαιες. 

Η έρευνα έχει σχεδιαστεί για να είναι αντιπροσωπευτική των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που παρακολούθησαν τη συζήτηση και δεν ανταποκρίνεται στις απόψεις όλων των Αμερικανών.

Reuters: Το χάος στο debate ήταν δώρο στον Μπάιντεν

Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν για επιθέσεις εξτρεμιστών ενόψει των εκλογών  

Στηρίζουν Τραμπ παρά το σκάνδαλο με τους φόρους

Μια μεγάλη μειοψηφία των υποστηρικτών των Ρεπουμπλικάνων εκτιμά ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν πλήρωσε όσους φόρους θα έπρεπε τα τελευταία χρόνια κι ανησυχεί ότι οι  επιχειρηματικές του υποθέσεις πιθανόν επηρεάζουν τις αποφάσεις του. Ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία δηλώνει πως θα ψηφίσει ξανά τον Ντόναλντ Τραμπ, ώστε ο ένοικος του Λευκού Οίκου να εξασφαλίσει δεύτερη θητεία στο αξίωμα.

Αυτό δείχνει δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos για το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, τα ευρήματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα μερικές ώρες πριν από το πρώτο ντιμπέιτ Μπάιντεν-Τραμπ.  

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μέσω διαδικτύου σε όλη τη χώρα προχθές Δευτέρα και χθες Τρίτη, μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας The New York Times κατά το οποίο ο Τραμπ, έχει τεράστια χρέη και δεν πλήρωσε καθόλου, ή κατέβαλε ελάχιστα χρήματα, για ομοσπονδιακούς φόρους στα εισοδήματά του τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι τρεις στους δέκα υποστηρικτές των Ρεπουμπλικάνων εκφράζουν την ανησυχία πως τα οικονομικά προβλήματα του Τραμπ επηρεάζουν τις αποφάσεις του ενόσω ασκεί την εξουσία, ενώ οι δύο στους δέκα δεν θεωρούν πως ο επιχειρηματίας του τομέα των ακινήτων κατέβαλε «αυτό που του αναλογούσε» σε φόρους.

Πάντως οι αποκαλύψεις για τα φορολογικά του Τραμπ δεν μοιάζουν να μείωσαν την κομματική συσπείρωση των Ρεπουμπλικάνων. Μόλις οι τρεις στους δέκα οπαδούς του κόμματος λένε πως πιστεύουν το δημοσίευμα των Τάιμς της Νέας Υόρκης, ενώ οι επτά στους δέκα αντιτείνουν πως ο πρόεδρος είναι «επιτυχημένος επιχειρηματίας που γνωρίζει πώς να αποφεύγει να πληρώνει φόρους».

Προβάδισμα Τραμπ με 9%

Σε άλλη δημοσκόπηση (Reuters/Ipsos) φαίνεται πως το 88% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους υποστηρικτών των Ρεπουμπλικάνων συνεχίζει να υποστηρίζει τον Τραμπ έναντι του Μπάιντεν.

Στο σύνολο των πιθανών ψηφοφόρων, η δημοσκόπηση δίνει στον Μπάιντεν προβάδισμα 9% έναντι του Τραμπ σε εθνικό επίπεδο, διαφορά που παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητη από την περασμένη εβδομάδα. Το 51% των Αμερικανών λέει ότι θα ψηφίσει τον Μπάιντεν και το 42% τον Τραμπ. Το 7% των ψηφοφόρων δηλώνει αναποφάσιστο.

Στις τάξεις των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικάνων, η εικόνα είναι πολύ διαφορετική από ό,τι στο σύνολο του πληθυσμού.

Στο γενικό δείγμα, το 51% των Αμερικανών κρίνει ότι ο Τραμπ δεν πληρώνει τους φόρους που θα έπρεπε, ενώ μόλις το 26% θεωρεί αληθές το αντίθετο.

Ενώ το 56% δηλώνει πως ανησυχεί «πολύ» ή «κατά τι» για το ενδεχόμενο οι αποφάσεις που παίρνει ο πρόεδρος να επηρεάζονται από τα προσωπικά του συμφέροντα, δηλαδή την επιθυμία του να εξασφαλίσει έσοδα, το 33% απαντά πως δεν ανησυχεί στο ελάχιστο.

Πηγές: CNN, Reuters

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.