Header Ads

Πέθανε από καρκίνο ο πρώτος άνθρωπος που θεραπεύτηκε από το AIDS

Ο Τίμοθι Ρέι Μπράουν, ο Αμερικανός που έγινε γνωστός ως «ο ασθενής του Βερολίνου», ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που θεραπεύτηκε από τον ιό HIV, πέθανε στην Καλιφόρνια έπειτα από υποτροπή του καρκίνου από τον οποίο έπασχε.

Γεννημένος στις 11 Μαρτίου του 1966, ο Μπράουν έγινε γνωστός ως «Ο Ασθενής του Βερολίνου» επειδή θεραπεύτηκε από τον HIV στην πόλη αυτή, το 2007.

Ο Αντίμπα Καμαρουλζαμάν, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για το AIDS, δήλωσε ότι θρηνεί για τον Μπράουν «με πολύ βαριά καρδιά». «Οφείλουμε στον Τίμοθι και στον γιατρό του, Γκέρο Χέτερ, μεγάλη ευγνωμοσύνη επειδή άνοιξε την πόρτα στους επιστήμονες ώστε να ερευνήσουν την ιδέα ότι μια θεραπεία για τον HIV είναι πιθανή», δήλωσε ο Καμαρουλζαμάν, ο οποίος είναι επίσης καθηγητής ιατρικής και μολυσματικών νόσων στο πανεπιστήμιο Malaya.

Ο Τίμοθι Ρέι Μπράουν έγραψε ιστορία στα ιατρικά χρονικά, ως ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε από τον HIV. Το 1995 ζούσε στο Βερολίνο, όταν έμαθε ότι ήταν φορέας του ιού. Το 2006 διαγνώστηκε με λευχαιμία. Για να τον θεραπεύσει από τη λευχαιμία, ο γιατρός του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Βερολίνου του έκανε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων από έναν δότη ο οποίος έφερε μια σπάνια γενετική μετάλλαξη που τον καθιστούσε ανθεκτικό στον ιό HIV.

Χρειάστηκαν δύο μεταμοσχεύσεις, δύσκολες και επικίνδυνες επεμβάσεις, αλλά ο Τίμοθι κέρδισε το στοίχημα: το 2008 ανακοινώθηκε ότι έχει ιαθεί και από τις δύο ασθένειες. Αρχικά, το όνομά του δεν δόθηκε στη δημοσιότητα και έτσι έγινε γνωστός ως «ο ασθενής του Βερολίνου».

Το 2010 δέχτηκε να αποκαλύψει την ταυτότητά του και έκτοτε έγινε δημόσιο πρόσωπο, έδινε συνεντεύξεις και μιλούσε σε συνέδρια. «Είμαι η ζωντανή απόδειξη ότι μπορεί να υπάρξει θεραπεία για το AIDS», είπε το 2012. «Είναι φανταστικό να θεραπεύεσαι από τον HIV».

Ένας δεύτερος ασθενής με HIV, ο Άνταμ Καστιλέγιο, ο οποίος ήταν γνωστός ως «Ο Ασθενής του Λονδίνου» μέχρι που φέτος αποκάλυψε την ταυτότητά του, επίσης θεωρείται ότι απαλλάχτηκε από τον HIV αφού υποβλήθηκε το 2016 σε μια μεταμόσχευση παρόμοια με εκείνη του Μπράουν.

(Mε πληροφορίες από BBC)

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.