Header Ads

Ινδία: Περισσότεροι από 60 εκατ. άνθρωποι ίσως έχουν μολυνθεί με κορονοϊό

Περισσότεροι από 63 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ινδία ενδέχεται να έχουν προσβληθεί από την νόσο Covid-19, δήλωσαν οι υγειονομικές αρχές της χώρας την Τρίτη.

Αν επιβεβαιωθεί αυτή η δραματική εκτίμηση τότε ο αριθμός των κρουσμάτων θα είναι 10 φορές μεγαλύτερος από τα επίσημα στοιχεία.

Μια εθνική έρευνα με τη συμμετοχή 29.000 ατόμων από 700 χωριά διαπίστωσε ότι περίπου ένα στα 15 άτομα άνω των 10 ετών είχε αντισώματα κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με το Ινδικό Συμβούλιο Ιατρικής Ερευνας. Η έρευνα διεξήχθη από τα μέσα Αυγούστου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Τα τεστ αντισωμάτων, επίσης γνωστές ως ορολογικές δοκιμές, κάνουν έλεγχο για πρωτεΐνες που ονομάζονται αντισώματα, στο ανοσοποιητικό σύστημα, οι οποίες υποδεικνύουν εάν κάποιος έχει εκτεθεί στον ιό.

Από τα 1,3 δισεκατομμύρια πολίτες της χώρας, περισσότερα από 966 εκατομμύρια είναι ηλικίας 10 ετών και άνω, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη απογραφή της κυβέρνησης το 2011. Εάν ένα στα 15 άτομα αυτής της ομάδας έχει μολυνθεί με Covid-19, αυτό σημαίνει ότι τα κρούσματα ανέρχονται συνολικά σε 63,78 εκατομμύρια άτομα.

Μέχρι στιγμής η Ινδία έχει καταγράψει περισσότερα από 6,2 εκατομμύρια κρούσματα και 97.000 θανάτους, σύμφωνα με στοιχεία από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Η έρευνα δείχνει ότι για κάθε κρούσμα που αναφέρθηκε επίσημα, στην πραγματικότητα υπάρχουν 26 έως 32 άτομα που έχουν μολυνθεί εν αγνοία των αρχών, σύμφωνα με τον Δρ. Μπαρλάμ Μπαργκάβα, διευθυντή του ιατρικού συμβουλίου.

Τα ευρήματα της έρευνας έρχονται να τονίσουν αυτό για το οποίο πολλοί ειδικοί έχουν προειδοποιήσει εδώ και μήνες - ότι η κρίση του κορονοϊού στη Ινδία μπορεί να είναι χειρότερη από ό, τι υποδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό: Δεν διεξάγονται αρκετά τεστ, υπάρχουν μερικές φορές λάθη κατά την καταγραφή των κρουσμάτων ενώ η αλλαγή των κυβερνητικών στρατηγικών μπορεί να έχει προκαλέσει σύγχυση ως προς τους αριθμούς και να έχει δημιουργήσει μια παραπλανητική εικόνα της κατάστασης.

Η κυβέρνηση άρχισε να αίρει τους περιορισμούς τον Μάιο μετά από ένα lockdown ενός μηνός, με τους υπουργούς να στρέφουν την προσοχή τους στο άνοιγμα της οικονομίας και των δημόσιων υπηρεσιών. Αλλά ειδικοί προειδοποίησαν ότι ήταν πολύ νωρίς για αυτό.

Ο κίνδυνος μόλυνσης είναι υψηλότερος στις αστικές παραγκουπόλεις όπου εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες απερίγραπτου συνωστισμού, συχνά με περιορισμένη αποχέτευση ή νερό.

Οι κάτοικοι των παραγκουπόλεων έφεραν αντισώματα σε ποσοστό 15,6% -  σχεδόν διπλάσιο από το 8,2% που εντοπίστηκε σε κατοίκους αστικών περιοχών. Το ποσοστό μειώνεται στις αγροτικές περιοχές στο 4,4%, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι ειδικοί υποπτεύονται εδώ και πολύ καιρό ότι ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στην Ινδία είναι πολύ χαμηλός σε σχέση με την πραγματικότητα.

Ο Ραμανάν Λαξμιναραγιάν, ανώτερος ερευνητής του Πανεπιστημίου Πρίνστον, προέβλεψε ότι ο «αληθινός» αριθμός θα μπορούσε να είναι πάνω από 100 εκατομμύρια.

Μόνο 82 άτομα στα 100.000 άτομα υποβάλλονται σε τεστ καθημερινά στη Ινδία, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins - σε σύγκριση με περίπου 284 στις ΗΠΑ και 329 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εν τω μεταξύ, το ποσοστό θνησιμότητας της Ινδίας είναι στο 1,6% και φαίνεται πολύ χαμηλότερο από άλλες χώρες - σε σύγκριση με 2,9% στις ΗΠΑ, 9,5% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 11,5% στην Ιταλία, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Ομως, οι θάνατοι αυτοί είναι επίσης πολύ πιθανό να υποεκτιμώνται στην Ινδία.

Ακόμα και όταν η Ινδία δεν αντιμετώπιζε πανδημία, μόνο το 86% των θανάτων σε εθνικό επίπεδο ήταν δηλωμένοι στα κυβερνητικά συστήματα εξαιτίας της υποχρηματοδοτούμενη δημόσιας υγείας. Εξ αυτών, μόνο το 22% έχουν επίσημη αιτία θανάτου, πιστοποιημένη από γιατρό.

Ακόμη και αν ένας ασθενής με κορονοϊό είχε βρεθεί θετικός πριν πεθάνει, μπορεί να μην υπολογίζεται ως θάνατος Covid-19 εάν είχαν άλλες προϋπάρχουσες καταστάσεις, όπως διαβήτη ή ο καρκίνο, που θα μπορούσαν να καταγραφούν ως αιτία θανάτου.

(με πληροφορίες από CNN)

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.