Header Ads

Νέες ταινίες: «Η Δίκη των 7 του Σικάγο», βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και «Vivarium»

Τα νέα περιοριστικά μέτρα παραμένουν σε ισχύ στην Αττική, συνεπώς σε λειτουργία είναι μόνο τα θερινά σινεμά. 

Δύο ταινίες βγαίνουν την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου, οι οποίες έχουν ενδιαφέρον, για εντελώς διαφορετικούς λόγους. 

«Η Δίκη των 7 του Σικάγο» του Άαρον Σόρκιν

Το πολιτικό θρίλερ του Άαρον Σόρκιν ακολουθεί τα πραγματικά γεγονότα του 1968, όταν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου των Δημοκρατικών στο Σικάγο, οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις στους δρόμους για το Βιετνάμ έλαβαν τόσο μεγάλες διαστάσεις ώστε η κυβέρνηση Λίντον Τζόνσον αποφάσισε να προχωρήσει σε πλήρη καταστολή, γεγονός που πυροδότησε τα γεγονότα και οδήγησε σε εξέγερση. Επί πέντε ημέρες και πέντε νύχτες, το Σικάγο καιγόταν.

Οι οργανωτές της διαδήλωσης -μεταξύ των οποίων οι  Άμπι Χόφμαν, Τζέρι Ρούμπιν, Τομ Χέιντεν και Μπόμπι Σιλ- κατηγορήθηκαν για συνωμοσία και υποκίνηση εξέγερσης και η δίκη που ακολούθησε παραμένει ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στην ιστορία του αμερικανικού αντιπολεμικού κινήματος. 

Η ιδέα για τη «Δίκη των 7 του Σικάγου» ξεκίνησε πριν από 13 χρόνια όταν ο Στίβεν Σπίλμπεργκ κάλεσε στο σπίτι του τον Άαρον Σόρκιν (‘’Ζήτημα Τιμής’’, ‘’Moneyball’’, ‘’Το Παιχνίδι της Μόλυ’’) με σκοπό να μιλήσουν για ένα πρότζεκτ που είχε στο νου του ο πρώτος για να γράψει ο δεύτερος. Μόλις ο Σόρκιν άκουσε την ιδέα αυτή, είπε αμέσως στον Σπίλμπεργκ να τον υπολογίζει στο γράψιμο του σεναρίου. Ο Σόρκιν δεν άργησε να ξεκινήσει τη δική του έρευνα για τη διαβόητη αυτή συνομωσία.

Ο Άμπι Χόφμαν (με το σκούρο πουκάμισο), ο Ρένι Ντέιβις (όρθιος, με τα γυαλιά) δύο από τους περίφημους επτά κατηγορούμενους του Σικάγο. 

«Όταν άρχισα την έρευνα, είχα στη διάθεσή μου το χειρόγραφο της δίκης, μερικά βιβλία για τα περιστατικά και τα επεισόδια και έναν αυτόπτη μάρτυρα, τον Τομ Χέιντεν. Αν και είχα μερικές πληροφορίες, δεν θεωρούσα πως ήταν αρκετές για να κάνω κάτι περισσότερο από μια δραματοποιημένη σελίδα της Wikipedia», λέει ο Άαρον Σόρκιν. Έχοντας ανάγκη από μερικές ουσιώδεις συμβουλές, ο Σόρκιν απευθύνθηκε στο φίλο του Πολ Γκρίνγκρας (‘’Ματωμένη Κυριακή’’, ‘’Τζέισον Μπορν’’), ο οποίος του ζήτησε να τον επισκεφθεί στο Λονδίνο και να συζητήσουν για τις προοπτικές του σεναρίου. Συναντώντας τον Γκρινγκρας, ο Σόρκιν κατάφερε να ξεδιαλύνει τα πράγματα και να βρει αυτό που ήθελε. «Ο Πολ μου πρότεινε να εστιάσω στα αδέρφια», λέει ο Σόρκιν. Έτσι το σενάριο της ταινίας άρχισε να χτίζει τη δομή του.

Παίζουν Γιάχια Αμπντούλ-Μάτιν, Σάσα Μπάρον Κοέν, Ντάνι Φλάχερτι, Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ, Μάικλ Κίτον, Φρανκ Λανγκέλα, Τζον Κάρολ Λιντς, Έντι Ρεντμέιν, Νόα Ρόμπινς, Μαρκ Ράιλανς, Άλεξ Σαρπ, Τζέρεμι Στρονγκ. 

«Vivarium» του Λόρκαν Φίνεγκαν

Ένα νιόπαντρο ζευγάρι που ψάχνει να αγοράσει σπίτι, ακολουθεί έναν μυστηριώδη μεσίτη σε ένα εξίσου μυστηριώδες -και απολύτως αποστειρωμένο- προάστιο, που μοιάζει με λαβύρινθο, καθώς όλα τα σπίτια είναι πανομοιότυπα. 

Ο μεσίτης θα τους εγκαταστήσει σε ένα από τα έτοιμα σπίτια, που διαθέτει τα πάντα και θα εξαφανιστεί κάτω από περίεργες συνθήκες. Το ζευγάρι θα βρεθεί παγιδευμένο, χωρίς έξοδο διαφυγής. 

Το σουρεαλιστικό θρίλερ του Λόρκαν Φίνεγκαν κέρδισε κοινό και κριτικούς στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών.

Όπως έχει δηλώσει ο σκηνοθέτης «είναι μια σκοτεινή, παράξενη και σουρεαλιστική ταινία για τον τρόπο που πολλοί ζουν τη ζωή τους και παγιδεύονται μέσα σε αυτήν. Ό τόνος της ταινίας είναι πολύ κοντά στο “Twilight Zone” και τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας της δεκαετίας του 1970. Και η Ίμοτζεν και ο Τζέσε ήταν καταπληκτικοί σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Σίγουρα έχω επηρεαστεί από τις ταινίες του Ρόι Άντερσον».

Παίζουν: Τζέσι Αϊζενμπεργκ, Ιμοτζεν Πουτς. 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.