Header Ads

Οι Ολλανδοί που επενδύουν στον ελληνικό κατασκευαστικό κλάδο

Ισχυρά ερείσματα στον εγχώριο κατασκευαστικό κλάδο,  ο οποίος έχει να διεκδικήσει μεγάλες επενδύσεις αποκτά η ολλανδικών συμφερόντων Reggeborgh Invest B.V., η οποία μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις «χτίζει» μετοχική θέση και στον όμιλο Ελλάκτωρ.

Το ολλανδικό fund είχε ήδη από το 2017 διεκδικήσει είσοδο στον όμιλο χωρίς ωστόσο να υπάρξει συμφωνία και έκτοτε εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο του επίσης ελληνικού πολυσχιδούς κατασκευαστικού ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, διατηρώντας σήμερα ποσοστό 30,2%, που το καθιστά τον μεγαλύτερο μέτοχο του ομίλου.

Σε συνέχεια όλων των παραπάνω το Reggeborgh Invest B.V. ανακοίνωσε αφενός πως κατέχει ποσοστό 5% στην Ελλάκτωρ αλλά και πως συνήψε συμφωνία για την απόκτηση επιπλέον ποσοστού 12,5% -που ανήκει στον Λεωνίδα Μπόμπολα- σε ορίζοντα εξαμήνου. Εφόσον, η συναλλαγή ολοκληρωθεί το ολλανδικό fund θα ελέγχει ποσοστό 17,5% της Ελλάκτωρ και θα καταστεί ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος μετά από τους από τους αδελφούς Καλλιτσάντση, των οποίων το ποσοστό ανέρχεται σε 27,2%. Σημειώνεται ότι στην Ελλάκτωρ, υπάρχουν και άλλο μέτοχοι μειοψηφίας που προς το παρόν δεν έχουν εκδηλώσει πρόθεση μεταβίβασης των μετοχών τους.

Σημειώνεται ότι το Reggeborgh Invest ελέγχει κατά σχεδόν 100% τον κατασκευαστικό όμιλο VolkerWessels, έναν από πιο τους ισχυρούς ευρωπαϊκούς κατασκευαστικούς ομίλους, με έσοδα 6,6 δισ. ευρώ το 2019 έναντι 5,9 δισ. το 2018. Η VolkerWessels εκτός από την Ολλανδία έχει παρουσία σε Βρετανία, Βόρεια Αμερική και Γερμανία, μέσω δικτύου περίπου 120 θυγατρικών. Μάλιστα η Reggeborgh προχώρησε στα τέλη του 2019 σε δημόσια προσφορά για την απόκτηση των μετοχών μειοψηφίας της VolkerWessels, εξέλιξη που οδήγησε στην έξοδό της από το ολλανδικό χρηματιστήριο στα μέσα του περασμένου Απριλίου.  

Η ιδιωτική επενδυτική εταιρεία δημιουργήθηκε το 1990 ως όχημα για τις επενδύσεις της οικογένειας των Ολλανδών δισεκατομμυριούχων Wessels, αλλά σταδιακά εξελίχθηκε σε μία ανεξάρτητη εταιρεία που εστιάζει σε μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, στρατηγικές επενδυτικές ευκαιρίες. Διαθέτει ένα ισχυρό, χαρτοφυλάκιο το οποίο περιλαμβάνει εταιρείες από διάφορους κλάδους, όπως κατασκευές και υποδομές, ακίνητα, τηλεπικοινωνίες, εμπορεύματα και ενέργεια.

Ο άνθρωπος πίσω από τη δημιουργία του ολλανδικού κολοσσού VolkerWessels ήταν ο Dik Wessels, ο οποίος αποδήμησε το 2017. Ήταν μόλις 21 ετών όταν ανέλαβε τη μικρή κατασκευαστική εταιρεία του πατέρα του, με μόλις τρεις υπαλλήλους τότε, και την οποία κατάφερε να διαμορφώσει σε έναν κατασκευαστικό κολοσσό με διεθνή παρουσία και δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους. Βασικοί μέτοχοι του ομίλου του είναι πλέον οι δύο κόρες του, Gerita και Inge Wessels, με περιουσία σχεδόν 2 δισ. δολάρια η κάθε μία, ενώ ο «ισχυρός άνδρας» στην αυτοκρατορία που έχτισε είναι πλέον ο γαμπρός του, ο 64χρονος Henry Holterman.

Η είσοδος των Ολλανδών στην Ελλάκτωρ έρχεται σε μία συγκυρία κατά την οποία ο τομέας της κατασκευής αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον με τα επικείμενα έργα υποδομών αλλά και την χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το υπουργείο Υποδομών ανακοίνωσε πρόσφατα πακέτο έργων ύψους 13 δις. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τρεις επεκτάσεις της Αττικής Οδού, η περιφερειακή οδός της Θεσσαλονίκης (το γνωστό Flyover), σιδηροδρομικά και άλλα έργα. Ταυτόχρονα σημαντικές ευκαιρίες ανοίγονται σε μια σειρά από έργα ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) στους τομείς της διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά και διαφόρων κτιριακών υποδομών.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.