Header Ads

Βαρύ το πλήγμα της πανδημίας για το ταξιδιωτικό εμπόριο

Πτώση πωλήσεων κατά 60% το 2020 αναμένει η μεγαλύτερη εταιρεία ταξιδιωτικού εμπορίου της χώρας, η Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών, αν και η διοίκηση της θεωρεί ότι και η παραπάνω πρόβλεψη παραμένει «δυναμική», όσο η πανδημία επηρεάζει το σύνολο των δραστηριοτήτων της.

Η εταιρεία που διαχειρίζεται τόσο τα εμπορικά καταστήματα στα μεγαλύτερα και σημαντικότερα αεροδρόμια της χώρας, όσο και στα μεγάλα λιμάνια αλλά και στους συνοριακούς σταθμούς επλήγη σφοδρά από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που έφερε μαζί της η Covid-19, δεδομένου ότι οι πωλήσεις της και άρα η δραστηριότητα της εξαρτώνται ευθέως από τον τουρισμό, αλλά και τη διάθεση αγορών εκ μέρους των ταξιδιωτών. Η εταιρεία, η οποία ανήκει στον ελβετικό όμιλο Dufry, αλλά διατηρεί ελληνική διοίκηση εδώ και 38 χρόνια, εκτιμά ότι και το μικτό περιθώριο κέρδους των όποιων πωλήσεων της θα υποχωρήσει κατά 65% τη φετινή χρονιά.

Οι προβλέψεις έρχονται μετά από ένα πολύ δυναμικό α’ δίμηνο της χρονιάς, όπου παρουσίασε αύξηση πωλήσεων κατά 28,5% τον Ιανουάριο αλλά και κατά 15,7% τον Φεβρουάριο, αλλά και μετά μετά από μια εξόχως πετυχημένη χρονιά όπως το 2019. Πέρυσι η Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών πέτυχε αύξηση πωλήσεων κατά 6%, αύξησε τους πελάτες της κατά 4,5% (έναντι +2,9% της αύξησης της επιβατικής κίνησης) ενώ παρουσίασε κερδοφορία ρεκόρ της τάξης των 42,9 εκατ.ευρώ έναντι 40,6 εκατ.ευρώ το 2018.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες – που δεν περιορίζονται μόνο στην πανδημία, αλλά αφορούν και την κρίση στα σύνορα με την Τουρκία και άρα τη μείωση του διασυνοριακού εμπορίου με τη γείτονα- η ΚΑΕ συνεχίζει να επενδύει το 2020 στο δίκτυο της. Φέτος, θα δαπανήσει συνολικά 16,5 εκατ.ευρώ για να ανανεώσει την εικόνα των καταστημάτων της αλλά και να αποκτήσει επιπλέον τετραγωνικά εμπορικών χώρων στα αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport. Εγγύηση για τις επενδύσεις της είναι τα ενδοομιλικά δάνεια που δίνει για αυτό το σκοπό η μητρική ελβετική Dufry, αλλά και τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα ύψους 22,6 εκατ.ευρώ που είχε η εταιρεία στα τέλη του 2019.

Παράλληλα, η εταιρεία εκμεταλλεύτηκε όλες τις σχετικές κρατικές ενισχύσεις, τόσο όσον αφορά την αναστολή εργαζομένων όσο και έκπτωσης ενοικίων, ενώ μηδένισε τις προσλήψεις εποχικών υπαλλήλων, λειτουργώντας με προσωπικό ασφαλείας στα 110 καταστήματα της σε 46 περιοχές ανά την Ελλάδα.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.