Header Ads

Η Γερμανία θα πάρει 1.500 πρόσφυγε από ελληνικά νησιά

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ συμφώνησαν να υποδεχθούν περί τους 1.500 πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά προκειμένου να βοηθήσουν στην διαχείριση της νέας, επείγουσας κατάστασης που διαμορφώθηκε μετά την πυρκαγιά στη Μόρια. Σημαντικό δε ρόλο στην απόφαση έπαιξε και η ώριμη και γενναιόδωρη στάση των Γερμανών πολιτών, μεγάλο ποσοστό των οποίων τάχθηκε υπέρ στο ενδεχόμενο να πάρει μεγάλο αριθμό προσφύγων ενώ έγιναν και διαδηλώσεις με αυτό το αίτημα. 

Σύμφωνα με το Reuters η Γερμανία θα φιλοξενήσει πρόσφυγες των οποίων τα αιτήματα ασύλου έχουν ήδη γίνει δεκτά προσθέτοντας πως δεν θα πάρει πρόσφυγες μόνο από τη Λέσβο αλλά και από άλλα νησιά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Ζεεχόφερ ήταν αυτός που έκανε την σχετική πρόταση και η Μέρκελ συμφώνησε αφού αρχικά η Μέρκελ είχε ανακοινώσει πως η Γερμανία θα έπαιρνε πολύ λιγότερους πρόσφυγες -σχεδόν το 1/3 του τελικού αριθμού στον οποίο συμφώνησε με τον Ζεεχόφερ. 

47% των Γερμανών λένε ”ναι”

Στο μεταξύ σύμφωνα με δημοσκόπηση για το θέμα, η πλειοψηφία των Γερμανών πολιτών τάσσεται σαφώς υπέρ της φιλοξενίας ενός σημαντικού αριθμού προσφύγων από την Ελλάδα. 

Συγκεκριμένα το 47% των ερωτηθέντων,  σε σχετική έρευνα του Ινστιτούτου Yougov, τάσσονται υπέρ της υποδοχής προσφύγων απαντώντας στο ερώτημα: «Θα εγκρίνατε ή θα απορρίπτατε την υποδοχή προσφύγων από τη Μόρια της Λέσβου;».

Πιο συγκεκριμένα,  το 22% τάσσεται «απολύτως» υπέρ, το 25% «μάλλον» υπέρ, το 16% «μάλλον» την απορρίπτει, ενώ το 23% την απορρίπτει «απολύτως».

Το 50% των  Δυτικογερμανών, σύμφωνα με την έρευνα, είναι πιο πρόθυμοι να δεχτούν πρόσφυγες από τον ελληνικό καταυλισμό στη Γερμανία, ενώ κατά είναι το 38%. Αντίθετα, μόνο το 35% των Ανατολικογερμανών είναι υπέρ και το  47% είναι εναντίον.

Μεταξύ των υποστηρικτών του κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), το 89% απορρίπτει την υποδοχή τους στη Γερμανία (υπέρ μόνο το 8%), ενώ αντίθετα το 78% των υποστηρικτών των Πρασίνων είναι υπέρ και τάσσεται κατά μόνο το 16%. 

Επίσης, το 64% των υποστηρικτών του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) τάσσεται υπέρ και το 22% εναντίον. Το 62% των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) είναι υπέρ της υποδοχής προσφύγων/μεταναστών της Μόριας, ενώ κατά τάσσεται το 28%.

Από τους υποστηρικτές των Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) το 52% είναι  υπέρ και το 28% κατά. Τέλος οι υποστηρικτές των Φιλελευθέρων (FDP) είναι υπέρ σε ποσοστό 39% και εναντίον το 49%. 

Πηγές: Reuters, Die Welt, yougov, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.