Header Ads

Πέτσας: Περισσότεροι από 1.150 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν μεταφερθεί στο Καρά Τεπέ

Με αναφορά στη μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας για τη μεταφορά στο προσωρινό κέντρο υποδοχής στο Καρά Τεπέ των προσφύγων και μεταναστών που έμειναν άστεγοι μετά τη φωτιά στη Μόρια, ξεκίνησε την ενημέρωση του στους πολιτικούς συντάκτες ο Στέλιος Πέτσας.

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η διαδικασία της μετεγκατάστασης στη νέα δομή γινόταν μετ’ εμποδίων καθώς ομάδες μεταναστών, τους υποκινούσαν να μείνουν εκτός δομής  υποστηρίζοντας πως έτσι θα φύγουν από τη Λέσβο.

Μετά την ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί, ξεκίνησε η μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας –με την συμμετοχή και 70 γυναικών αστυνομικών- προκειμένου να εγκατασταθούν στην περιοχή του Καρά Τεπέ, λαμβάνοντας παράλληλα όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας από την πανδημία.

«Στην είσοδο υποβάλλονται σε τεστ κορονοϊού - από 17 κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ - και ακολουθούνται οι διαδικασίες καταγραφής. Συνεχίζουμε υλοποιώντας το τρίπτυχο που είχαμε θέσει εξαρχής: στέγαση, σίτιση, προστασία», ξεκαθάρισε ο κ. Πέτσας.

Αμέσως μετά αναφέρθηκε στις κινήσεις της κυβέρνησης για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού, στην πρόθεση της να ενισχύσει ακόμα περισσότερο το δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά και στην απόφαση της να λάβει ακόμα πιο αυστηρά μέτρα καθώς «για μας η δημόσια υγεία δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά». Μεταξύ των γεωγραφικών σημείων στα οποία πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο κ. Πέτσας, είναι και η Περιφέρεια Αττικής που βρίσκεται σήμερα μεταξύ μέτριου και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου.

«Εμφανίζει  καθημερινά περίπου 3 κρούσματα στις 100.000 κατοίκους, γεγονός που την κατατάσσει  στο μέτριο επίπεδο κινδύνου. Εμφανίζει, όμως, και αυξημένη επιβάρυνση στις κλίνες Μ.Ε.Θ., καθώς 2 στις 3 περίπου είναι κατειλημμένες, γεγονός που την κατατάσσει στο υψηλό κίνδυνο», εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου και ζητώντας να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες των ειδικών και να εφαρμόζονται τα μέτρα προφύλαξης.

«Χρειάζεται να δείξουμε υπομονή και επιμονή μέχρι να φτάσουμε στον εμβολιασμό μεγάλου τμήματος του πληθυσμού. Οι επόμενοι μήνες  θα είναι δύσκολοι. Το πρόβλημα είναι μπροστά μας, είναι δυναμικό, και εξελίσσεται. Και επηρεάζεται από τη συμπεριφορά μας», ήταν το ¨καμπανάκι¨ του Στέλιου Πέτσα, διευκρινίζοντας ότι αν υπάρξει επιδείνωση τότε τα μέτρα θα αυστηροποιηθούν. Σχετικά με τον αριθμό των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σήμερα ανέρχονται σε 930.

Από αυτές οι 701 διατίθενται για ασθενείς με άλλα νοσήματα και οι 229 για την νοσηλεία ασθενών με Covid-19. Από αυτές  είναι κατειλημμένες οι 86 και κενές οι 143, δηλαδή το ποσοστό πληρότητας όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι 37,5%, ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας τις επόμενες 7 μέρες θα προστεθούν άλλες 40 κλίνες ΜΕΘ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Και το επόμενο διάστημα θα δημιουργηθούν άλλες 236 από τις δωρεές που έγιναν τους τελευταίους μήνες.

Για την κατάσταση στα σχολεία, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο το άνοιγμα έγινε χωρίς σοβαρά προβλήματα, με την κυβέρνηση να αναγνωρίζει όμως ότι υπήρξε θέμα – ανορθογραφία ήταν ο χαρακτηρισμός που χρησιμοποίησε ο κ. Πέτσας- με τις μάσκες. «Και η ανορθογραφία αυτή διορθώθηκε. Πρώτον, σταμάτησε αμέσως η παραγωγή των μασκών μεγάλου μεγέθους. Και, δεύτερον, οι μάσκες που είχαμε πει ότι θα δοθούν στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, θα δοθούν κανονικά χωρίς καμία παραπάνω επιβάρυνση για τον Έλληνα φορολογούμενο», διευκρίνισε ο Στέλιος Πέτσας.

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά μετά την απόσυρση του Ορούτς Ρέις και ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, ο κ. Πέτσας επανέλαβε την σταθερή θέση της κυβέρνησης. «Τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων», προσθέτοντας ότι αν η διάθεση αποκλιμάκωσης από πλευράς της Τουρκίας δεν είναι προσχηματική, η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διερευνητικές επαφές για την  οριοθέτηση των  θαλάσσιων ζωνών, από το σημείο που διεκόπησαν τον Μάρτιο του 2016 με υπαιτιότητα της Τουρκίας.

Στο κλείσιμο της ενημέρωσης του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στον «Ιανό». Όπως τόνισε, η Κυβέρνηση εφιστά την προσοχή σε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί από σήμερα το απόγευμα, καθώς όπως έχει εκτιμήσει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία η Ελλάδα θα πληγεί από μεσογειακό κυκλώνα. Ένα σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο για την χώρα μας, αλλά ιδιαίτερα επικίνδυνο, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα την ένταση, ή την πορεία του.

Ο κ. Πέτσας διαβεβαίωσε ότι η Πολιτική Προστασία και ο κρατικός μηχανισμός βρίσκονται ήδη σε ύψιστη ετοιμότητα και έκανε έκκληση σε όλους τους πολίτες, να ενημερώνονται για την κατεύθυνση του φαινομένου έτσι ώστε να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις και να λαμβάνουν μέτρα προστασίας.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.