Header Ads


ΓΛΙΤΩΣΤΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100€ ΤΟ ΧΡΟΝΟ!

Συγκρίνετε τις τιμές ΟΛΩΝ των παρόχων ρεύματος και βρείτε το καλύτερο!
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ!

H Aυστρία εμποδίζει την ανάπτυξη ευρωπαϊκής ναυτικής αποστολής στην Μεσόγειο λόγω μεταναστευτικού

Την επανέναρξη ναυτικών περιπολιών στην Μεσόγειο είναι διατεθειμένη να εξετάσει η Ιταλία, όπως διευκρίνισε ανώτερος αξιωματούχος μέσω του πρακτορείου Reuters. Παρόλα αυτά, διπλωμάτες επεσήμαναν πως η Αυστρία επιμένει στις ενστάσεις που έχει προβάλει, καταφέρνοντας πλήγμα στην προσπάθεια της ΕΕ να συμβάλλει στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη.

Η Ιταλία επιμένει και αυτή στην θέση ότι η ναυτική αποστολή δεν πρέπει να επικεντρωθεί στις διασώσεις μεταναστών μετά τη διεθνή διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, στην οποία οι ηγέτες τάχθηκαν υπέρ της λήψης μέτρων για να εδραιωθεί η κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις δύο αντίπαλες πλευρές.

«Η επανενεργοποίηση της Επιχείρησης [Σοφία] είναι εφικτή, αλλά με εκ βάθρων αναθεωρημένη εντολή και με την έμφαση στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων [του ΟΗΕ] στη Λιβύη», είπε στο Reuters η ιταλίδα υφυπουργός Εξωτερικών Εμανουέλα Κλαούντια Ντελ Ρε.

Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές όμως ανέφεραν πως παρότι γίνονται διαπραγματεύσεις επί εβδομάδες, η συντηρητική κυβέρνηση της Αυστρίας παραμένει αμετακίνητη. Η ΕΕ χρειάζεται την ομόφωνη έγκριση των 27 χωρών μελών της για να ξαναρχίσουν οι περιπολίες.

Ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς διατείνεται ότι η Αυστρία είναι «χώρα-στόχος», επιθυμητός προορισμός για μετανάστες που αναζητούν καλύτερη ζωή στην Ευρώπη, όπως η Γερμανία και η Σουηδία, κι εναντιώνεται στην επανέναρξη των ναυτικών περιπολιών καθώς κρίνει πως θα μεγεθύνει ξανά τις μεταναστευτικές ροές.

Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, η Βιέννη απέρριψε την συμβιβαστική πρόταση η αποστολή να ξαναρχίσει κατά φάσεις, με αεροπορικές περιπολίες στη Μεσόγειο, κατόπιν επέκτασή τους στον λιβυκό εναέριο χώρο και εντέλει τη χρήση αεροπορικών, θαλάσσιων και χερσαίων μέσων.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τη γερμανίδα ομόλογό του Άγγελα Μέρκελ την περασμένη εβδομάδα, ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε τονίσει πως η επιβολή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ είναι «εφικτή από τον αέρα». Όμως Ευρωπαίοι στρατιωτικοί που ενημέρωσαν διπλωμάτες προειδοποίησαν ότι οι πτήσεις αυτού του είδους στον εναέριο χώρο της Λιβύης μπορεί να είναι επικίνδυνες, καθώς οι αντιμαχόμενες πλευρές διαθέτουν άφθονα αντιαεροπορικά.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ — που έχει υποστηρίξει πως η ΕΕ κινδυνεύει να τεθεί στο περιθώριο των διεθνών εξελίξεων αν δεν διεκδικήσει πιο δυναμικά ρόλο και δεν αναλάβει δράση — ευελπιστεί να κλειστεί συμφωνία ώστε η ναυτική επιχείρηση να ξαναρχίσει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Κυριακή, ο Μπορέλ σημείωσε πως η Αυστρία έχει «μεγάλες ανησυχίες» για την επανέναρξη μιας ναυτικής αποστολής που αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν θεωρήσει αποτελεσματική στην αποτροπή των διακινητών όταν άρχιζε, τον Ιούνιο του 2015

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica, πρότεινε — ξανά — ως συμβιβασμό οι ναυτικές περιπολίες να γίνονται μακριά από τη λεγόμενη οδό της κεντρικής Μεσογείου, «προς τα ανατολικά, προς τη Βεγγάζη, ακόμη και στην περιοχή της Διώρυγας του Σουέζ», διότι «τα όπλα έρχονται από ανατολάς».

(Με πληροφορίες από Reuters

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.