Header Ads

Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Αβαρίες» της Σοφίας Τσίπα

Σοφία Τσίπα

Στην τρίτη ποιητική συλλογή της η Σοφία Τσίπα, ακολουθώντας και πάλι την φόρμα του ομοιοκατάληκτου στίχου, καταθέτει ποιήματα «που δεν μασούν τα λόγια τους», ως οφείλει να κάνει πάντα ο ποιητής. Ο έρωτας ως παρουσία αλλά και ως απώλεια, ο θάνατος, η μοναξιά αλλά και το παρήγορο «μαζί», οι κοινωνικές και εργασιακές συνθήκες στις οποίες όλοι είμαστε δεμένοι, οι αβαρίες της ζωής μας… 

Μα πρώτα και πάνω από όλα, στους στίχους της ζουν οι άνθρωποι: Η ανθρώπινη συνθήκη ως μέτρο των πάντων.

Η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής θα γίνει την Τρίτη (3 Μαρτίου), ώρα 20.30, στο Ιδρυμα Θεοχαράκη. Ομιλίες θα απευθύνουν η Ελλη Στάη, η Ευανθία Ρεμπούτσικα και η συγγραφέας Φωτεινή Τσαλίκογλου.

Σοφίας Τσίπα- ΑΒΑΡΙΕΣ

 

Κουβέντες στο πόδι.

Τα ουσιώδη πλάι στα επουσιώδη.

Αμήχανες επαναλήψεις γλωσσικών συνθέσεων

ν’ αντισταθούν σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη των διαθέσεων.

Ορκισμένοι αντιρρησίες

δήθεν αδιάφοροι, της χρονικής ταυτότητας παρίες.

Άσκοπα βήματα ν’ αχνοφορούμε στον αγέρα.

Πώς θ’ ανταμώνουμε, πώς θα μιλούμε από εδώ και πέρα;

Κατάχρηση εξουσίας αισθημάτων

λανθάνουσα βαρύτητα μικρών πραγμάτων.

Κλεμμένες πόζες πίσω από σκυφτούς καθρέφτες.

Η αγάπη τιμωρεί φρικτά τους ψεύτες.

Μα εμείς μες τις αλήθειες πώς ν’ αποφύγουμε ζημίες

κι όσες οι λέξεις φέρνουν αβαρίες…

Αμήχανα χτυπήματα, τρεκλίζουσες σιωπές

Λόγια ασυνάρτητα, κι υποτροπές.

(Αβαρίες ή χωρίς φινάλε)

Η Σοφία Τσίπα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985. Σπούδασε στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών με καθηγητές τους Μάριο Πλωρίτη, Σπύρο Ευαγγελάτο, Γεώργιο Μπαμπινιώτη κ.ά. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του τμήματος Θεατρικών Σπουδών με τίτλο «Παγκόσμιο θέατρο θεωρία και πράξη», με πτυχιακή εργασία στη σκηνοθεσία θεάτρου. Παρακολούθησε κύκλο σπουδών σκηνοθεσίας κινηματογράφου στο New York college με καθηγητή τον Παντελή Βούλγαρη. Διαθέτει Digital Marketing diploma του εκπαιδευτικού ομίλου ΑΚΤΟ. Εργάστηκε στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου ως βοηθός σκηνοθέτη και σύμβουλος δραματολογίου. 

Από το 2008 έως το 2019 εργάστηκε στην τηλεόραση του Σκάι ως δημοσιογράφος στο δελτίο ειδήσεων και σε ενημερωτικές εκπομπές. Παρουσίασε επί τρία χρόνια την ψυχαγωγική εκπομπή «Ο Κόσμος Ανάποδα» και για ένα χρόνο το πολιτιστικό μαγκαζίνο «All about Art», από την ίδια τηλεοπτική συχνότητα. Αποτέλεσε στέλεχος των φιλανθρωπικών δράσεων για τον άνθρωπο και το περιβάλλον «Όλοι μαζί μπορούμε». 

Το 2016 εξέδωσε την πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο «Χασμωδία» (εκδόσεις Momentum), το 2018 ακολούθησε η δεύτερη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Στεντόρεια» (εκδόσεις Φερενίκη). 

Είναι εκδότρια του ηλεκτρονικού πολιτιστικού περιοδικού talkofthetown.gr. 

Ασχολείται με το marketing και την επικοινωνία μεγάλων θεατρικών-μουσικών παραγωγών.

.
Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.