Header Ads

Τι κάνουμε σε περίπτωση περιορισμού στο σπίτι λόγω κορονοϊού -Τι δεν κάνουμε ποτέ εάν έχουμε συμπτώματα

Μια από τις πιο βασικές οδηγίες που δίνουν οι ειδικοί και αφορά όσους επιστρέφουν από περιοχές όπου παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων κορονοϊου ή/και έχουν έρθει σε επαφή με ασθενή χωρίς όμως οι ίδιοι να νοσούν, είναι πως αφού εξεταστούν και τα αποτελέσματα είναι αρνητικά, να θέσουν εαυτούς για ένα διάστημα σε οικειοθελή απομόνωση στο σπίτι τους. Το διάστημα αυτό είναι κατά κανόνα 14 ημέρες, όσο δηλαδή υπολογίζεται πως είναι και η μέγιστη περίοδος επώασης του ιού. 

Εφόσον δε παρουσιάσουμε συμπτώματα και τηρήσουμε τον περιορισμό στο σπίτι, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να κάνουμε και κάποια που δεν πρέπει να κάνουμε σε καμία περίπτωση εάν εμφανίσουμε συμπτώματα.

  • Τι σημαίνει όμως αυτό και τι πρέπει να κάνουμε;

Φυσικά μένετε στο σπίτι μας και σε καμία περίπτωση δεν πηγαίνετε στον χώρο εργασίας σας, στο σχολείο ή πανεπιστήμιο  ή σε χώρους όπου πραγματοποιούνται άλλου είδους δραστηριότητες και συγκεντρώνονται αρκετός κόσμος κόσμο  (π.χ. Γυμναστήριο).

Σε γενικές γραμμές λαμβάνετε τα ίδια μέτρα που οφείλουμε όλοι να τηρούμε  στην περίπτωση που ασθενήσουμε με την εποχική γρίπη.

Ο πιο βασικός κανόνας φυσικά είναι να μην πλησιάζετε άλλους ανθρώπους, αφού μπορεί να τους μεταφέρετε τον ιό o οποίος μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων από τον βήχα ή το φτέρνισμα τα οποία και παραμένουν για κάποιο διάστημα σε επιφάνειες αντικειμένων και μεταφέρονται μέσω της αφής σε άλλους.

Γι αυτό και μια από τις επίσης πιο σημαντικές οδηγίες που πρέπει να ακολουθούμε είναι να μην βάζουμε τα χέρια μας στο στόμα, τα μάτια τη μύτη και να πλένουμε συνέχεια τα χέρια μας.

  • Πώς εφοδιαζόμαστε με τρόφιμα και άλλα είδη ανάγκης

Μερίδα επιστημόνων έχει υποστηρίξει πως εφόσον ληφθούν όλα τα μέτρα προστασίας για την μετάδοση του ιού μπορεί κάποιος που έχει τεθεί σε περιορισμό στο σπίτι του να βγει και να ψωνίσει, φροντίζοντας ωστόσο να λάβει μέτρα προστασίας και φυσικά να διατηρεί αποστάσεις από τους άλλους. Άλλοι ωστόσο διαφωνούν και αντιπροτείνουν να επιλέγεται η παράδοση των αγορών στο σπίτι.

  • Επαφές με τη οικογένεια

Ο κορονοϊός μεταδίδεται φυσικά και σε περιορισμένους χώρους όπως τα σπίτια μας και θύματα της μετάδοσης μπορεί να είναι αγαπημένα μας πρόσωπα. Η παραμονή τους στο σπίτι σημαίνει πως εκτίθενται σε έναν πιθανό κίνδυνο εάν τελικά το πρόσωπο που έχει περιοριστεί σε σπίτι αποδειχθεί πως φέρει τον ιό. Συνεπώς η απομάκρυνσή τους είναι η καλύτερη επιλογή.  

  • Τι γίνεται σε περίπτωση ασθένειας

Δεν πηγαίνετε ποτέ σε ιδιωτικό ιατρείο,στα εξωτερικά ιατρεία και σε γενικές εφημερίες αφού μπορεί να μεταδώσετε τον ιό σε ανθρώπους με επιβαρυμένη υγεία.  

Οφείλουμε όλοι να απευθυνόμαστε μόνο στα νοσοκομείο αναφοράς και δηλώνουμε αμέσως το ιστορικό μας και την ανησυχία μας ότι μπορεί να είμαστε φορείς του κορονοϊού. 

ενώ καλό θα ήταν να βρείτε έναν ασφαλή τρόπο μεταφοράς στο νοσοκομείο αναφοράς που δεν θα θέσει σε κίνδυνο άλλους ανθρώπους. Όπως πχ με ασθενοφόρο. 

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, οποιοσδήποτε έχει επιστρέψει από το εξωτερικό και ειδικότερα από χώρα που έχει επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού και έχει εμφανίσει ανησυχητικά σημάδια, όπως πυρετό, βήχα ή προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος, μπορεί να καλέσει 24 ώρες το 24ωρο στο κέντρο επιχειρήσεων του ΕΟΔΥ, στον τηλεφωνικό αριθμό 210-5212504.

Στην Ελλάδα τα νοσοκομεία αναφοράς είναι:

1. ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία»

2. ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»

3. Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν»

4. ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»

5. Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ

6. Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης

7. ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»

8. Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας

9. ΓΝ Λαμίας

10. Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια»

11. Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων

12. Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου

13.ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.