Header Ads

«Μίνι» ΚΥΣΕΑ με το βλέμμα στα σύνορα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για σήμερα το πρωί στο Μαξίμου.

Στον Έβρο δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας έχουν ενισχύσει τα ελληνικά σύνορα προκειμένου να εμποδίσουν τη μαζική είσοδο προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά εδάφη, στο Αιγαίο αυξημένος αριθμός σκαφών του Λιμενικού εκτελούν περισσότερες περιπολίες και στην Αθήνα υπάρχει «πυρετός» διπλωματικών επαφών και συσκέψεων.

Το απόγευμα της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για σήμερα το πρωί στο Μαξίμου, με την συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και εκπροσώπων του Λιμενικού Σώματος. Ένα «μίνι» ΚΥΣΕΑ δηλαδή προκειμένου να αποτιμηθεί η μέχρι τώρα κατάσταση και να ληφθούν αποφάσεις για την καλύτερη φύλαξη των ελληνικών συνόρων, την ώρα που στην συνοριακή γραμμή συγκεντρώνονται όλο και περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες από τα τουρκικά εδάφη.

Το στίγμα των ελληνικών θέσεων το είχε δώσει από χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι η χώρα δεν θα ανεχτεί παράνομες εισόδους, για αυτό και αυξήθηκε η ασφάλεια στα σύνορα. Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, «η Ελλάδα δεν φέρει καμία ευθύνη για τα τραγικά γεγονότα στη Συρία και δεν θα υποστεί τις συνέπειες αποφάσεων που έχουν πάρει άλλοι». Της ανακοίνωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη είχαν προηγηθεί διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες του με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, ενώ αργά το απόγευμα της Παρασκευής ο πρωθυπουργός συνομίλησε και με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Μοναδικό θέμα των συζητήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους ξένους ηγέτες και αξιωματούχους, οι ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η Ελλάδα για τη φύλαξη των συνόρων της μετά τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ότι δεν θα μπορούν πλέον να αποτρέπουν τους πρόσφυγες από το να έρχονται παρανόμως στη χώρα μας.

Όλες αυτές οι επαφές του πρωθυπουργού έγιναν με στόχο τη διεθνοποίηση του προβλήματος και την ανάγκη ανάληψης δράσης και από τους εταίρους μας. Πάντως στην υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ η Ελλάδα δεν συμφώνησε με το κείμενο που είχαν συντάξει οι ισχυρότερες χώρες. Κατά ορισμένες πληροφορίες υπήρξε και ελληνικό βέτο, κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως, ωστόσο το κλίμα είναι ενδεικτικό για τις δυσκολίες που διαμορφώνονται στον διεθνή περίγυρο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναχωρούσε σήμερα για την Σάμο, στο πλαίσιο των επισκέψεων που είχε ανακοινώσει ότι θα έκανε στα νησιά του βορειανατολικού Αιγαίου για την εξεύρεση λύσης στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Όμως μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία και την έκτακτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από τα ξημερώματα της Παρασκευής, η επίσκεψη του πρωθυπουργού σε Σάμο, Λέσβο και Χίο μετατίθεται για λίγες ημέρες.

 
 
Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.