Header Ads

Αλκη Ζέη: Μηνύματα συγκίνησης από Ο πολιτικός και καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά την Αλκη Ζεη

Η Αλκη Ζέη πέθανε σε ηλικία 97 ετών.

Η Αλκη Ζέη πέθανε τα ξημερώματα της Παρασκευής στο σπίτι της σε ηλικία 97 ετών. Ο πολιτικός και καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά την αγαπημένη συγγραφέα της ελληνικής λογοτεχνίας, με μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανακοινώσεις.

Διαβάστε επίσης

Συλλυπητήρια Μητσοτάκη

«Η ”γιαγιά Αλκη”, όπως ήθελε να την λέμε, δεν είναι πια εδώ. Πιο φτωχά τα ελληνικά γράμματα χωρίς τη γραφή της, πιο λυπημένη η κοινωνία μας χωρίς τη φωνή της. Συλλυπητήρια στους δικούς της ανθρώπους», έγραψε στον λογαριασμό του στο Τουίτερ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ανακοίνωση Τομέα Πολιτισμού Κινήματος Αλλαγής για την Αλκη Ζέη

«Σήμερα τα ελληνικά γράμματα σημειώνουν άλλη μια πολύ σημαντική απώλεια. Η εμβληματικότερη ίσως συγγραφέας της μεταπολεμικής νεανικής λογοτεχνίας και όχι μόνο, η Άλκη Ζέη ξεκίνησε άλλο ένα μεγάλο ταξίδι.

 Με την ευαίσθητη γραφή της συγκίνησε γενιές ελληνόπουλων και συντρόφεψε τα πρώτα λογοτεχνικά μας αναγνώσματα. Μια αγωνίστρια της ζωής, μετέτρεψε τα βιώματα της γενιάς της, της Κατοχής, της εξορίας, του επαναπατρισμού, της δεύτερης εξορίας, σε δημιουργία και φως. Υπηρέτησε το δύσκολο είδος της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους, με εξαιρετικό τρόπο.

Η ελληνική λογοτεχνία της οφείλει γενιές αναγνωστών και εμείς αποχαιρετούμε την αγαπημένη συγγραφέα των παιδικών μας χρόνων, των παιδικών χρόνων όλων μας», γράφει η ανακοίνωση του Τομέα Πολιτισμού Κινήματος Αλλαγής για την Αλκη Ζέη.

Μήνυμα της Εταιρείας Συγγραφέων

«Η μεγάλη κυρία του παιδικού βιβλίου, η αγαπημένη συγγραφέας μικρών και μεγάλων, και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, Άλκη Ζέη, έφυγε από κοντά μας, γεμίζοντάς μας με απέραντη θλίψη», αναφέρει η Εταιρεία Συγγραφέων, πληροφορούμενη τον θάνατό της.

«Έχοντας ζήσει μια πολυτάραχη ζωή, με φυλακές, εξορίες και μετακινήσεις, η Άλκη Ζέη υπήρξε η πρώτη συγγραφέας παιδικού βιβλίου στην Ελλάδα που χρησιμοποίησε ιστορικά πολιτικά γεγονότα ως φόντο της μυθοπλασίας της. Βιβλία της, όπως ”Το καπλάνι της βιτρίνας” ή ”Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου”, έχουν κάνει δεκάδες επανεκδόσεις, έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και θεωρούνται εμβληματικά έργα της παιδικής λογοτεχνίας. Η Άλκη Ζέη έχει βραβευτεί και τιμηθεί με πολλαπλές διακρίσεις για το έργο, που τώρα αφήνει πολύτιμη κληρονομιά».

Μήνυμα ΚΕΘΕΑ

«Με συγκίνηση το ΚΕΘΕΑ αποχαιρετά την Άλκη Ζέη. Ο Μεγάλος της Περίπατος στη ζωή την έφερε στο ΚΕΘΕΑ το διάστημα 1993-1997, ως εκλεγμένο μέλος του άμισθου Διοικητικού του Συμβουλίου. Η Άλκη Ζέη βρέθηκε δίπλα στα θεραπευτικά προγράμματα και τα μέλη τους, με την αμεσότητα, την ανθρωπιά και το χιούμορ της. «Τεκμήριο» αυτής της περιόδου το μυθιστόρημά της «Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της» που πραγματεύεται τη χρήση ουσιών στην εφηβεία.

Το ΚΕΘΕΑ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

Καλό ταξίδι, Άλκη…», γράφει στον λογαριασμό του ΚΕΘΕΑ στο Facebook.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.