Header Ads

Κορονοϊός: Η ελπίδα να αποφύγουμε την πανδημία μάλλον χάθηκε αυτή την εβδομάδα - Πρώτο κρούσμα στην υποσαχάρια Αφρική

A woman wearing a facemask amid fears of the spread of the COVID-19 novel coronavirus walks past a poster for the new James Bond movie

Κάθε ελπίδα ο κορονοϊός να περιοριστεί κατά κύριο λόγο στην Κίνα, εξανεμίστηκε τις τελευταίες ημέρες μετά και την έξαρση στην Ιταλία που ήταν όμως μόνο η αρχή μιας σειράς ανακοινώσεων για την εμφάνιση πρώτων πρώτων κρουσμάτων σε αρκετές χώρες στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.

Η μια μετά την άλλη τα τελευταία 24ωρα οι χώρες, προχωρούν, όπως επισημαίνει το Reuters, σε σοβαρές πλέον προετοιμασίες δημιουργώντας αποθέματα σε ιατρικό εξοπλισμό, αφού οι απαιτήσεις στην περίπτωσης της επιδημίας κορονοϊού είναι τεράστιες ενώ οι επενδυτές τρόμαξαν μπροστά στην ύφεση που βλέπουν να πλησιάζει.

«Ο κορωναϊός μοιάζει να έχει πάρει πλέον τα χαρακτηριστικά πανδημίας. Οι αγορές μπορούν να αντιμετωπίσουν έναν μεγάλο κίνδυνο εάν υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ αλλά αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να πει πόσο καιρό ακόμη θα διαρκέσει αυτό και πόσο σοβαρές θα είναι οι εξελίξεις», σχολιάζει ο δήλωσε ο Norihiro Fujito, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων της Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Μέσα σε ένα 24ωρο 11 χώρες ανακοίνωσαν την εμφάνιση πρώτου ή πρώτων κρουσμάτων, με τελευταία τη Νιγηρία -που είναι επίσης το πρώτο επιβεβαιωμένο περιστατικό στην υποσαχάρια Αφρική - και την Εσθονία. Την ίδια στιγμή όλες και περισσότερες χώρες στην Ευρώπης βλέπουν τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνει τη στιγμή που στην Κίνα φθίνει.

Στην Ιταλία την μεγαλύτερη εστία του κορονοϊού στην Ευρώπη (και δεύτερη παγκοσμίως πέραν της Κίνας) ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 17 και νοσούν 655 άτομα ενώ στη Γερμανία καταγράφηκε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων που πλέον ανέρχονται σε 32.

Πολύ χειρότερη κατάσταση στην Νότιο Κορέα -που αποτελεί την πρώτη μεγαλύτερη εστία του ιού παγκοσμίως μετά την Κίνα- ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό έφθασε τους 2.022 με 256 επιπλέον κρούσματα το τελευταίο 24ωρστη χώρα ενώ ο αριθμός των νεκρών παράμεινε σταθερός τις τελευταίες δύο ημέρες στους 13.

Αντίθετα πάντως στην ηπειρωτική Κίνα το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 44 νέοι θάνατοι και 327 νέα επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα με τον συνολικό αριθμό στη χώρα να διαμορφώνεται σε 2.788 και 78.824 αντίστοιχα.

Πηγές: Reuters, AFP

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.