Header Ads

Κοζάνη: Ανταλλαγή τεχνογνωσίας Δήμων Κοζάνης και Braunsbedra με θέμα την απολιγνιτοποίηση

Κοζάνη: Ανταλλαγή τεχνογνωσίας Δήμων Κοζάνης και Braunsbedra με θέμα την απολιγνιτοποίηση

Με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών σε θέματα μετάβασης απολιγνιτοποίησης στη χρήση αειφόρων μορφών ενέργειας, αποκατάστασης και αξιοποίησης των εγκαταλελειμμένων ορυχείων, αλλά και διαχείρισης της ανεργίας, αντιπροσωπεία από  το  Δήμο Braunsbedra παρουσία και του Δημάρχου της γερμανικής πόλης, πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη  στον Δήμο Κοζάνης.

Στις προγραμματισμένες συναντήσεις συμμετέχουν εκπρόσωποι φορέων της περιοχής, σε συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν τόσο στο Δημαρχείο Κοζάνης, όσο και στο ΛΚΔΜ, στη ΔΙΑΔΥΜΑ. Η αντιπροσωπεία παρέστη και στη συνεδρίαση του  Δημοτικού  Συμβουλίου Κοζάνης, όπου ο Δήμαρχος  του Δήμο Braunsbedra, παρουσίασε στο Σώμα τις δυσκολίες αλλά και τις πρακτικές που εφάρμοσαν στην δική τους περιοχή, στην πρώην λιγνιτική περιοχή Saxony– Anhalt της Γερμανίας, με την διαδικασία να ξεπερνά τα 25 χρόνια μέχρι να βρουν το βηματισμό τους, όπως τονίστηκε, με την   ανεργία να φτάνει στο 90% , μέχρι να βρεθούν οι αναπτυξιακοί πυλώνες και να δημιουργηθούν  νέες οικονομικές ευκαιρίες με τις αλλαγές που επήλθαν. Ο Δήμαρχος Braunsbedra, Sτeffen Schmitz, μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του κατά την διάρκεια σήμερα το μεσημέρι σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Κοζάνης ανέφερε   μεταξύ άλλων «Αυτό που προσπαθείτε εσείς να κάνετε τώρα, εμείς το ξεκινήσαμε πριν από 25 χρόνια,  έχοντας να αντιμετωπίσουμε την  επανένωση Ανατολικής Δυτικής Γερμανίας και την  αποκατάσταση της οικονομίας, και από την άλλη την  απολιγνιτοποίηση.» για να καταλήξει ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να το αποδεχτούν και δεν είναι εύκολο.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας από την πλευρά του αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά  στο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα,  τόνισε ότι ο ρυθμός απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων πρέπει να συσχετιστεί με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, χαρακτήρισε «τσουνάμι» την απόφαση της κυβέρνησης που  οδηγεί μονοσήμαντα, όπως είπε  σε μία καταστροφική πορεία την περιοχή.

Στις προοπτικές που μπορεί να δώσει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στάθηκε ο Πρύτανης Θόδωρος Θεοδουλίδης, ενώ στις εναλλακτικές λύσεις στάθηκε σε ότι αφορά στην ενέργεια ο κ. Σπύρος Βουτεκάκης Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών και Τεχνολογικής Ανάπτυξης. Στην συνεργασία ανταλλαγής τεχνογνωσίας αναφέρθηκε και ο πρώην Αντιδήμαρχος Προγραμαμτισμού Κώστας Δεσποτίδης σε ότι αφορά στις επαφές με την περιοχή της Γερμανίας που ξεκίνησαν  τον Μάιο του 2019.

Το εν λόγω πρόγραμμα, τεχνικά, στηρίζεται από Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Γερμανίας και από την Humboldt–Viadrina κυβερνητική πλατφόρμα, ώστε να εξασφαλιστεί η συστηματική ανταλλαγή πρακτικών εμπειριών σχετικά με την τεχνολογία και την άσκηση πολιτικής σε θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εξωτερικής Πολιτικής της Γερμανίας.

 

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη- Δέσποινα Αμαραντίδου

www.ert.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.