Header Ads

Κουκουλόπουλος: Η Ελιά εγγυάται την κυβερνητική σταθερότητα και το τέλος των μνημονίων

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΡΙ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΑΝΟΥ


Δημοσιογράφος: Ποιος είναι ο πήχης για την Ελιά στις ευρωεκλογές; Ποιο ποσοστό θα θεωρηθεί ικανοποιητικό;
Π. Κουκουλόπουλος: Η Ελιά είναι μία ελπιδοφόρα πρωτοβουλία για το ξεπέρασμα της πολυδιάσπασης της Κεντροαριστεράς και την ανασυγκρότησή της. Εγωισμοί και ναρκισσισμοί οδήγησαν κάποιους να διεκδικούν για λογαριασμό τους την έκφραση της Κεντροαριστεράς. Η βασική πολιτική και ποιοτική διαφορά της Ελιάς με τα άλλα Κεντροαριστερά σχήματα είναι ότι με 30 βουλευτές εγγυάται την κυβερνητική σταθερότητα και το τέλος των μνημονίων. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι για μας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι λαϊκή εντολή να συνεχίσουμε ή όχι. Στη Δημοκρατία αποφασίζουν οι πολίτες και όχι τα κομματικά επιτελεία. Από την πλευρά μας έχουμε και την ωριμότητα και την αποφασιστικότητα να διαβάσουμε καλά το μήνυμα της κάλπης.

Δημοσιογράφος: Η υποψήφια ευρωβουλευτής Κ. Μπατζελή μίλησε για 12%...
Π. Κουκουλόπουλος: Είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις ποσοστών στις Ευρωεκλογές γιατί προηγούνται στις 18 Μαΐου οι Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές. Πιστεύω ότι η εβδομάδα 18-25 Μαΐου μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα πυκνή πολιτικά δεδομένου ότι στις 18 θα προκύψουν παντού αμείλικτα διλήμματα για όλους μας που αφορούν εξόχως τη ζωή των πολιτών.
Για παράδειγμα Μπουτάρης ή Καλαφάτης;
Δεν πρόκειται για κομματική αναμέτρηση αλλά η στάση του κάθε κόμματος στο δίλημμα θα κριθεί από τους πολίτες που έχουν τη δική τους απάντηση γιατί αφορά τη ζωή τους. Είναι δεδομένο ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα είναι αντιμέτωπο με τα λιγότερα διλήμματα αυτή την κρίσιμη εβδομάδα και είναι καλό να λειτουργούμε ως πολιτικά στελέχη και όχι ως οιωνοσκόποι.

Δημοσιογράφος: Όταν ο Γ. Παπανδρέου στηρίζει τη Μ. Κοππά, υποψήφια με τη ΔΗΜΑΡ, δεν είναι σαν να στηρίζει τη ΔΗΜΑΡ;
Π. Κουκουλόπουλος: Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε καθαρά πως ήταν είναι και θα είναι ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ με αποφάσεις όλων των συλλογικών του οργάνων συμμετέχει και στηρίζει στις Ευρωεκλογές το ψηφοδέλτιο της Ελιάς. Υποψήφιοι μεταξύ άλλων είναι η επικεφαλής των Ευρωβουλευτών μας, οι γραμματείς του κόμματος και της νεολαίας, μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και του Πολιτικού Συμβουλίου και πολλά γνωστά στελέχη ταυτισμένα με το ΠΑΣΟΚ Το γεγονός ότι συμμετέχουν και άλλοι λιγότερο ταυτισμένοι με το ΠΑΣΟΚ είναι αισιόδοξο μήνυμα και όχι το αντίθετο. Αν με ρωτάτε για το βιβλίο της κας Κοππά και την παρουσία του κου Παπανδρέου πιστεύω πως έχει αξιολογηθεί από όλους τους πολίτες και από τον ίδιο και δεν έχει νόημα η περαιτέρω συζήτηση.

Δημοσιογράφος: Τραυματίζει την εκλογική προσπάθεια της Ελιάς η στάση του πρώην πρωθυπουργού;
Π. Κουκουλόπουλος: Η εκτίμησή μου είναι ότι όλα όσα συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα μάλλον την εκλογική προσπάθεια της ΔΗΜΑΡ τραυμάτισαν.

Δημοσιογράφος: Μήπως στήνεται σκηνικό σύγκρουσης για το βράδυ των ευρωεκλογών;
Π. Κουκουλόπουλος: Το ΠΑΣΟΚ δίνει ένα τιτάνιο αγώνα σε 3 μέτωπα σε αυτές τις εκλογές.

Το πρώτο είναι το μέτωπο των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Το δεύτερο είναι η μάχη για την ενίσχυση της Σοσιαλοδημοκρατίας στην Ευρώπη.
Το τρίτο είναι το στοίχημα της Κεντροαριστεράς που την έχει ανάγκη ο τόπος και τη θέλουν οι πολίτες.
Όσοι ονειρεύονται συγκρούσεις ή ετοιμάζονται για ρόλους την 26η Μαΐου είναι πολύ απλά εκτός τόπου και χρόνου.

Δημοσιογράφος: Ο Γ. Παπανδρέου και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ λένε ότι δεν μπορεί να ταυτίζεται το κόμμα σας με τη ΝΔ. Μπορεί να τεθεί θέμα αποχώρησης από την κυβέρνηση μετά τις ευρωεκλογές;
Π. Κουκουλόπουλος: Με τη ΝΔ συνεργαζόμαστε για λόγους εθνικής ανάγκης και επουδενί δεν ταυτιζόμαστε. Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ δεν είναι η ταύτισή του με τη Ν.Δ. αλλά με τα μνημόνια. Όλοι σήμερα κατανοούν ότι δεν είχαμε άλλο δρόμο το Μάιο του 2010 και όλοι επίσης συμφωνούν ότι η ανάληψη της ευθύνης για το πρόβλημα της χώρας μόνο από το ΠΑΣΟΚ ήταν τραγική επιλογή.
Αυτό που έχει σημασία σήμερα είναι να είμαστε όλοι υπερήφανοι για τη στάση μας γιατί κρατήσαμε τη χώρα όρθια «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι». Οι Λακεδαιμόνιοι (κείνοι) εν προκειμένω είναι ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Ανδρέας Παπανδρέου και όλες οι ιστορικές μορφές της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Αν ζούσαν σήμερα είμαι βέβαιος ότι θα επικροτούσαν τη στάση μας και τη βασική μας επιλογή να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη.
Αυτή η αλήθεια μας ενώνει όλους με πρώτους και καλύτερους τον Κώστα Σημίτη, το Γιώργο Παπανδρέου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Δημοσιογράφος: Μπορεί να αμφισβητηθεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ την 26η Μαΐου;
Π. Κουκουλόπουλος: Δεν κρίνεται η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στις 25 Μαΐου, κρίνεται η σταθερότητα της χώρας. Δεν ξέρω ούτε ένα Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ που να έχει τη διάθεση να στηρίζει την Κυβέρνηση εάν αποδοκιμαστούμε στις κάλπες.
Η απόφαση ανήκει στους πολίτες και σε κανέναν άλλο.
Δημοσιογράφος: Βλέπετε εθνικές εκλογές μέσα στο 2014 όπως, για παράδειγμα, ο Φ. Κουβέλης;
Π. Κουκουλόπουλος: Αυτό που βλέπω το 2014 είναι ότι άλλαξε η φορά των πραγμάτων και αυτό είναι δικαίωση της Κυβέρνησης αλλά πρώτα και κύρια του ΠΑΣΟΚ που σήκωσε πολιτικά, το μεγαλύτερο βάρος της προσπάθειας για την έξοδο από την κρίση μαζί με τους πολίτες. Το αδιέξοδο στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ και του αντιμνημονιακού μετώπου είναι κραυγαλέο. Επένδυσαν στο 4ο μνημόνιο και αντ’ αυτού βγήκαμε στις αγορές. Οι αγορές έσκισαν τα μνημόνια και δεν περίμεναν την Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Αυτό που προέχει σήμερα είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας, η κοινωνική αλληλεγγύη στις ευπαθείς ομάδες και η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι εθνικές εκλογές.

Δημοσιογράφος: Μπορεί αυτή η Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Ποιον;
Π. Κουκουλόπουλος: Είναι πρόωρη μία τέτοια συζήτηση σήμερα. Σε κάθε περίπτωση είναι μόνο καλό για τον τόπο η σημερινή Βουλή να εξαντλήσει την τετραετία, εκλέγοντας φυσικά και Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι μία ολική επαναφορά στην κανονικότητα που τόσο πολύ μας έλειψε τα τέσσερα χρόνια έκτακτης ανάγκης που ζήσαμε. Οι θυσίες των πολιτών υπήρξαν πρωτοφανείς και οι κοινωνικές ανισότητες χτύπησαν «κόκκινο».
Η σταθερότητα αποτελεί προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση της χώρας και την επούλωση των πληγών και είναι πράξη σεβασμού στις θυσίες των πολιτών.

Από το Blogger.