Header Ads

Καταστροφικό για τους αγρότες το σχέδιο της κυβέρνησης

ΔΗΛΩΣΗ ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΟΥΖΟΥΝΙΔΟΥ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ

Η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, λειτουργώντας ως εντολοδόχος των πολυεθνικών και των τραπεζών, «σχεδιάζει» στα επόμενα 10 χρόνια ολόκληρη η γεωργική παραγωγή να ελέγχεται από πέντε με έξι μεγάλες εταιρείες. Αυτό προβλέπει το σχέδιο που υπέβαλε ο κ. Στουρνάρας στο Eurogroup, και προσπάθησε να κρατήσει μυστικό μέχρι τις εκλογές, για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Το σχέδιο βασίζεται σε μελέτες οι οποίες υπαγορεύτηκαν από πολυεθνικές εταιρείες.



Συγκεκριμένα το σχέδιο αυτό προβλέπει:

· Αντί των 1.200 ελαιοτριβείων, που λειτουργούν σήμερα σε όλη τη χώρα να δημιουργηθούν μόνο δυο mega-ελαιοτριβεία δυναμικότητος 100.000 – 150.000 τόνων το καθένα που θα απορροφούν όλη την παραγωγή ελαιολάδου. Μάλιστα αναφέρουν την Κρήτη και την Πελοπόννησο σαν δύο προτεινόμενα μέρη εγκατάστασής τους.

· Nα δημιουργηθούν 2 ή 3 μεγάλες μονάδες συσκευασίας φρούτων και λαχανικών σε Κεντρική Ελλάδα, Βόρεια Ελλάδα και στην Πελοπόννησο.

· Να ιδρυθεί μία εταιρεία διακίνησης όλων των αγροτικών προϊόντων.

Αν τα παραπάνω συνδυαστούν με τις εξαγορές από την Τράπεζα Πειραιώς μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη διακίνηση γεωργικών προϊόντων (Δέλτα, Goody's, Flocafe, Everest, Μπαρμπα-Στάθης) και λαμβάνοντας υπόψη τα προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας της Τράπεζας Πειραιώς τόσο με παραγωγούς όσο και με τυποποιητικές επιχειρήσεις, είναι φανερό ότι οδηγούμαστε σε ολοκληρωτικό έλεγχο του αγροτοδιατροφικού τομέα από τις πολυεθνικές και τις τράπεζες. Σε χώρες που εφαρμόστηκαν πολιτικές υπερσυγκέντρωσης της γεωργικής παραγωγής εμφανίστηκαν ακόμα και λιμοί (π.χ. Σομαλία).

Αυτό είναι το μέλλον που επιφυλάσσει η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου για τον ελληνικό Λαό. Ολιγοπώλια θα ελέγχουν τη γεωργική παραγωγή, ουσιαστικά δηλ. τον πρωτογενή τομέα, τον τομέα στον οποίο μπορεί να στηριχθεί η ανάπτυξη της χώρας.

Μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών η συγκυβέρνηση δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να προχωρήσει σε αποφάσεις που οδηγούν τον αγροτικό τομέα σε συρρίκνωση και καταστροφή.

Με το σχέδιο αυτό θα καταστραφούν όλοι οι μικρομεσαίοι έλληνες παραγωγοί, διότι χάνονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας.

Η ελληνική αγροτική οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί προς όφελος των ελλήνων μικρομεσαίων παραγωγών αλλά και της εθνικής οικονομίας, μόνο αν ενισχυθεί με συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές που θα στοχεύουν στη μείωση του κόστους παραγωγής και στην ενίσχυση και ανάδειξη της εξαιρετικής ποιότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

Από το Blogger.