Header Ads

Δελτίο τύπου της Χρυσής Αυγής για την Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς

Η γουνοποιία, το γουνεμπόριο και πρόσφατα η εκτροφή γουνοφόρων ζώων αποτελούν την κύρια ασχολία και πηγή εισοδήματος για χιλιάδες οικογένειες στην Καστοριά και την ευρύτερη περιοχή της Σιάτιστας Κοζάνης.Η Διεθνής Έκθεση Γούνας που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην Καστοριά είναι το κορυφαίο επιχειρηματικό γεγονός του κλάδου στην Ελλάδα.
Με δεδομένο ότι το συντριπτικό ποσοστό των αγοραστών Ελληνικών γουναρικών προέρχεται από την Ρωσία και τις όμορες σε αυτή χώρες (Λευκορωσία, Ουκρανία, Καζακστάν, Βαλτικές χώρες κλπ), οφείλουμε να διευκολύνουμε με κάθε τρόπο τις συναλλαγές και την πρόσβαση των αγοραστών στην αγορά μας. Κάποιες από τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν:
Απλούστευση της διαδικασίας και εξοπλισμός των κατά τόπους Ελληνικών Προξενείων στη Ρωσία και τις γειτονικές χώρες για έκδοση βίζας αποκλειστικά για εμπορικούς επισκέπτες (με συγκεκριμένες προϋποθέσεις).
Εκσυγχρονισμός του αεροδρομίου Καστοριάς έτσι ώστε να εκμεταλλευτούμε τον αεροδιάδρομο που προσφέρεται για απευθείας πτήσεις τσάρτερ από και προς τη Ρωσία και τις γειτονικές χώρες.
Σε συνεργασία με τους επαγγελματίες τουριστικούς πράκτορες, αύξηση των αφίξεων τουριστών από τη Ρωσία και τις γειτονικές χώρες με ελκυστικά πακέτα εναλλακτικού και θεματικού τουρισμού (θρησκευτικός, αρχαιολογικός, συνεδριακός τουρισμός, δρόμοι κρασιού κλπ.)
Αποσαφήνιση και απλούστευση των τελωνειακών διαδικασιών-σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές- προς όφελος των αγοραστών και πωλητών έτοιμων γουναρικών.
Τα τελευταία 2-3 χρόνια είχαμε ραγδαία (και ως ένα βαθμό παράλογη) αύξηση των πρώτων υλών της γουνοποιίας (γουνοδέρματα), κυρίως λόγω της εισόδου στην αγορά του γίγαντα που λέγεται Κίνα. Φέτος λόγω αυξημένης παραγωγής γουνοδερμάτων και μείωσης του αγοραστικού ενδιαφέροντος κυρίως λόγω του πολιτικού αναβρασμού σε Ουκρανία & Ρωσία, παρατηρούμε μια ελεύθερη πτώση των τιμών των γουνοδερμάτων που απειλεί ποικιλοτρόπως τον κλάδο. Σίγουρα κάποια στιγμή η αγορά θα ισορροπήσει αλλά στο μεσοδιάστημα απειλούνται πολλές επιχειρήσεις (κυρίως οι φάρμες γουνοφόρων ζώων) με συρρίκνωση των εργασιών τους, που θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας σε Καστοριά και Σιάτιστα.
Σε συνδυασμό με την παρατεταμένη οικονομική κρίση και την έλλειψη ρευστότητας εκ μέρους των τραπεζών που δεν δίνουν πλέον δάνεια σε γουνοποιητικές επιχειρήσεις, σίγουρα το άμεσο μέλλον διαγράφεται σκοτεινό.
Χθες Παρασκευή, στα εγκαίνια της Έκθεσης, ακούσαμε τον Υφυπουργό Οικονομικών κο. Μαυραγάνη να μιλάει για ένα ακόμη success story, αύξηση των πωλήσεων γουναρικών μέχρι και 3 φορές τα επόμενα χρόνια, λύση των προβλημάτων της γούνας από την κυβέρνηση Σαμαροβενιζέλων κλπ. Εύλογα οι τοπικοί φορείς της γούνας του ανέπτυξαν τα προβλήματα τους αλλά ο Υφυπουργός μάλλον δεν κατάλαβε για τι του μιλούσαν.
Αναρωτιόμαστε αν ο κος. Μαυραγάνης θα στείλει εγκύκλιο στις διεθνείς δημοπρασίες της Κοπεγχάγης, του Ελσίνκι, των ΗΠΑ κλπ όπου θα ζητάει ρητά την αύξηση της τιμής των γουνοδερμάτων προκειμένου να μην χρεοκοπήσουν οι φαρμαδόροι της Καστοριάς και της Σιάτιστας ή θα δημοσιεύσει κάποιο ΦΕΚ όπου θα ζητάει από την Ρωσική κυβέρνηση να επιδοτεί την αγορά γουναρικών από τους Ρώσους πελάτες μας.
Για πολλοστή φορά έκαναν την εμφάνιση τους ο απόλυτος εμπαιγμός των Καστοριανών και η ασχετοσύνη προς «άγραν ψηφοφόρων». Νομίζουν οι πολιτικάντηδες ότι εμείς εδώ στη Δυτική Μακεδονία είμαστε ιθαγενείς και θα μας μαγέψουν με χάνδρες και καθρεφτάκια.
Αναφερόμαστε στον κο. Μαυραγάνη, στο ίδιο πρόσωπο που λίγους μήνες πριν, οι τοπικοί κολαούζοι της Νέας Δημοκρατίας του κατέθεσαν 15.000 περίπου υπογραφές Καστοριανών με αίτημα την μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Όλοι ξέρουμε που κατέληξαν οι φάκελοι με τις υπογραφές. Ο ίδιος ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κος. Σαββόπουλος είχε απειλήσει τον κο. Μαυραγάνη να μην πατήσει το πόδι του στην Καστοριά, αλλά χθες συνωστιζόταν δίπλα του, μαζί με τους άλλους πολιτικούς ζήτουλες για μια φωτογραφία και λίγη επικοινωνιακή ελεημοσύνη.
Η Ελληνική Αυγή για τη Δυτική Μακεδονία προτείνει στον κο. Μαυραγάνη και τους συμβούλους του να ασχοληθούν με τα παρακάτω, μήπως και προσφέρουν μια ελάχιστη υπηρεσία στους γουνοποιούς της Καστοριάς και της Σιάτιστας, τους λίγους μήνες ή εβδομάδες που θα είναι ακόμη στην κυβέρνηση:
Οι ανακεφαλαιοποιημένες (με χρήματα του Ελληνικού λαού) τράπεζες να δίνουν δάνεια στους μικρομεσαίους γουναράδες εκτός από τους «ημετέρους» των εκάστοτε τοπικών βουλευτών.
Δημοπρατήριο γουνοδερμάτων στην Καστοριά ή στη Σιάτιστα. Οι χώροι υπάρχουν, συνεννόηση και βούληση χρειάζεται έτσι ώστε τα ποιοτικά Ελληνικά γουνοδέρματα να αποκτήσουν προστιθέμενη αξία και διεθνή αναγνώριση.
Το ΣΔΟΕ να ασχοληθεί σοβαρά και να ελέγξει επιτέλους και τους επιτήδειους «σωματέμπορους» που πλουτίζουν με μαύρο και αφορολόγητο χρήμα από την πώληση των γουναρικών.
Να εφαρμοστεί το εργατικό δίκαιο, να γίνονται ουσιαστικοί (και όχι στοχευόμενοι με πολιτικά κίνητρα) έλεγχοι από το ΙΚΑ για τη μαύρη και αδήλωτη εργασία. Να υπάρξει προοπτική για είσοδο των νέων στη γουνοποιία. Ο ΟΑΕΔ να προσφέρει τις εξειδικευμένες γνώσεις του για δημιουργία θέσεων εργασίας στον κλάδο.
Σε συνεργασία με τους φορείς των γουνοποιών να γίνει ένα δειλό βήμα προς την πιστοποίηση με διεθνή συστήματα ποιότητας (ISO) των έτοιμων γουναρικών. Το brand: Furs made in Greece, στοιχειώνει τα όνειρα μας εδώ και δεκαετίες. Πιστοποιημένα ποιοτικά γουναρικά με καινοτόμες διαδικασίες παραγωγής θα αποκτήσουν αυτόματα προστιθέμενη αξία στις διεθνής αγορές.
«Απόβαση» του marketing της Ελληνικής Γούνας στην Κίνα. Μαζί με τις άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες που προωθεί η κυβέρνηση, να προσθέσει και τον κλάδο μας. Αν καταφέρουμε να στρέψουμε την κινεζική αγορά προς το προϊόν μας, θα δουλεύουμε με την Κίνα για δεκαετίες, όπως κάνουμε με τη Ρωσία. Η Ελληνική γούνα είναι η ποιοτικότερη στον κόσμο και η προσέλκυση της αναπτυσσόμενης μεσαίας τάξης της Κίνας πρέπει να γίνει απόλυτη προτεραιότητα μας.
Ανεξαρτήτως της εκάστοτε εξωτερικής πολιτικής της Ελληνικής κυβέρνησης, χιλιάδες οικογένειες στη Δυτική Μακεδονία – στην Περιφέρεια της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη ανεργία – ζούνε από την πώληση γουναρικών προς Ρώσους αγοραστές. Η σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία είναι για την Καστοριά και τη Σιάτιστα μονόδρομος. Αν δεν το κάνετε εσείς, πιστέψτε μας, μπορούμε να το κάνουμε εμείς ερήμην σας. Οι γουνέμποροι είναι έμπειροι και πρωτοπόροι επιχειρηματίες.

Ελληνική Αυγή για την Δυτική Μακεδονία
Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καστοριάς
Τούφας Στέργιος
Από το Blogger.