Header Ads

Αλλαγές στο χαράτσι της ΔΕΗ – Ποιοι εξαιρούνται

Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει ότι θα το πληρώσουν ιδιοκτήτες ακινήτων, εφόσον έως την 1/5/2013 είναι ηλεκτροδοτούμενα.
Το ΕΕΤΑ, που είναι μειωμένο κατά 15% σε σχέση με το «χαράτσι», θα εξοφληθεί σε 5 δόσεις από τον Ιούνιο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014, μέσω ΔΕΗ.

Οι ιδιοκτήτες έχουν περιθώριο μέχρι τις 15 Μαΐου να διορθώσουν λάθη στα στοιχεία της επιφάνειας, της τιμής ζώνης και της παλαιότητας του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου, άλλως θεωρείται ότι αποδέχονται τα στοιχεία ως ακριβή και θα φορολογηθούν με αυτά. Το αίτημα διόρθωσης υποβάλλεται στον αρμόδιο δήμο.
Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα εκτός αντικειμενικών τιμών, οι τιμές ζώνης για τον υπολογισμό του τέλους αναπροσαρμόζονται με τη μέση τιμή ζώνης του Δήμου στον οποίον ανήκουν, ενώ φόρο θα πληρώσουν και οι ιδιοκτήτες που νοικιάζουν τα ακίνητά τους σε υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου.
Σημειώνεται ότι το νέο φόρο θα πληρώσουν οι ηλεκτροδοτούμενες δομημένες επιφάνειες ακινήτων οποιασδήποτε μορφής, ανεξάρτητα αν έχουν αποπερατωθεί ή όχι.
Οι ευπαθείς ομάδες φορολογούνται με μειωμένο συντελεστή. Τα κριτήρια είναι τα εξής:
1) η τιμή ζώνης του ακινήτου να μην ξεπερνά τις 3.000 ευρώ,
2) το οικογενειακό εισόδημα, κατά το οικονομικό έτος 2013, να μην υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ,
3) το εμβαδόν του ακινήτου να μην υπερβαίνει τα 120 τ.μ., τα οποία προσαυξάνονται κατά 20 τ.μ. για κάθε προστατευόμενο τέκνο και μέχρι τα 200 τ.μ.
4) η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας έτους 2010 του πολύτεκνου να μην υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, οι οποίες προσαυξάνονται κατά δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
5) Αν το ακίνητο ανήκει σε ένα ή περισσότερα από τα προστατευόμενα τέκνα, λόγω θανάτου του ενός εκ των γονέων τους, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας έτους 2010 του πολύτεκνου και των προστατευόμενων τέκνων δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, οι οποίες προσαυξάνονται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
Σημειώνεται ότι μειωμένο συντελεστή καταβάλλουν και ιδιοκτήτες με αναπηρία 67% και άνω.
Δεν πληρώνουν το ΕΕΤΑ:
1) Μακροχρόνια άνεργοι με μη διακοπτόμενο χρόνο ανεργίας ίσο ή μεγαλύτερο του ενός έτους, κατά την ημερομηνία έκδοσης του πρώτου λογαριασμού.
2) Οσοι είναι άνεργοι κατά την ημερομηνία έκδοσης του πρώτου λογαριασμού που περιλαμβάνει Ε.Ε.Τ.Α.
Η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος θα εισπράττουν ποσοστό 0,25% επί του φόρου.
Από το Blogger.