Header Ads

Τόκο θα πληρώνει στους ιδιώτες το Δημόσιο όταν καθυστερεί τις οφειλές του

Τόκο για την καθυστέρηση πληρωμής των οφειλών του θα πληρώνει στο εξής το ελληνικό Δημόσιο σύμφωνα με ρύθμιση που ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία σχετική κοινοτική οδηγία.

Συγκεκριμένα Δημόσιο και ιδιώτες θα πρέπει να εξοφλούν τις όφειλες τους εντός τριάντα ημερών διαφορετικά μετά την παρέλευση του χρόνου αυτού θα επιβάλλονται αυτομάτως τόκοι υπερημερίας και πρόστιμα στο Δημόσιο ή στις ιδιωτικές επιχειρήσεις που δεν εξοφλούν τις οφειλές τους προς άλλες επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την κοινοτική Οδηγία η ρύθμιση προβλέπεται να εφαρμοστεί για τις νέες οφειλές που θα δημιουργηθούν αφού σε άρθρο της προβλέπεται η δυνατότητα σε κράτη-μέλη να εξαιρούν συμβάσεις που έχουν υπογραφεί προτού αυτή να τεθεί σε ισχύ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ρύθμιση οι δημόσιες Αρχές πρέπει να πληρώνουν για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που προμηθεύονται από τις επιχειρήσεις εντός 30 ημερολογιακών ημερών ή, σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις, εντός 60 ημερολογιακών ημερών.

Προβλέπεται επίσης συμβατική ελευθερία σε επιχειρηματικές εμπορικές συναλλαγές: οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εξοφλούν τα τιμολόγιά τους εντός 60 ημερολογιακών ημερών, εκτός αν υπάρχει διαφορετική ρητή συμφωνία και εφόσον η εν λόγω συμφωνία δεν είναι κατάφωρα καταχρηστική για τον πιστωτή.

Πάντως οι επιχειρήσεις θα δικαιούνται αυτομάτως να ζητούν τόκους υπερημερίας για καθυστερημένες πληρωμές και μπορούν, επίσης, να λαμβάνουν αυτομάτως ένα ελάχιστο καθορισμένο ποσό ύψους 40 ευρώ ως αποζημίωση για τις δαπάνες είσπραξης. Μπορούν επίσης να ζητούν αποζημίωση για όλες τις υπόλοιπες εύλογες δαπάνες είσπραξης.
Από το Blogger.