Header Ads

Η ΔΕΗ σχεδιάζει απόπειρα εισόδου στο Κόσοβο

Δύο φορές έχει επιχειρήσει από το 2006 να μπει η ΔΕΗ στην αγορά του Κοσόβου, συμμετέχοντας στο διαγωνισμό για το project εκμετάλλευσης των πλούσιων κοιτασμάτων λιγνίτη της περιοχής Sibovc.
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ορυχεία της νοτιοανατολικής Ευρώπης, που η τοπική κυβέρνηση θέλει να ιδιωτικοποιήσει. Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη νέα διαγωνιστική διαδικασία και η ΔΕΗ έχει αποφασίσει να δοκιμάσει εκ νέου τις δυνάμεις της συμμετέχοντας για τρίτη φορά στο διαγωνισμό. Στελέχη της ΔΕΗ βρέθηκαν για το σκοπό αυτό πρόσφατα στο Κόσοβο προκειμένου να έχουν ιδία άποψη για την περιοχή όπου βρίσκεται το πεδίο και να συλλέξουν πληροφορίες για το διαγωνισμό.

Στο παρελθόν η ΔΕΗ είχε συνεργασία με την αμερικανική Contour Global που αποχώρησε από το project και από τον περασμένο Νοέμβριο η ελληνική εταιρεία έχει ως σύμβουλο την επίσης αμερικανική Sithe Global . Δεν αποκλείεται ωστόσο να υπάρξει και άλλη συνεργασία ώστε η ΔΕΗ να διεκδικήσει με μια ευρωπαϊκή εταιρεία ηλεκτρισμού το διαγωνισμό. Μεταξύ των εταιρειών που ενδιαφέρονται για τα λιγνιτικά κοιτάσματα του Κοσόβου περιλαμβάνονται βορειοευρωπαϊκοί κολοσσοί όπως οι RWE, EnBW, Vattenfall, με τις οποίες πιθανόν θα μπορούσε να συνεργαστεί και η ΔΕΗ.

Ο διαγωνισμός
Ο διαγωνισμός του Κοσόβου, μετά από πολλές αναβολές και αφότου επανασχεδιάστηκε αναμένεται φέτος να μπει στην τελική φάση. Το project που θα δημοπρατηθεί από την κυβέρνηση του Κοσόβου αρχικά απαρτιζόταν από τέσσερα σκέλη συνολικού προϋπολογισμού 1 έως 1,7 δις ευρώ: την ανάπτυξη του λιγνιτικού πεδίου Sibovc, την κατασκευή μιας νέας μονάδας παραγωγής KRPP 600 – 700MW, την ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου λιγνιτικού εργοστασίου Kosovo B (678MW) που ήδη βρίσκεται σε λειτουργία επί 25 έτη και την εγκατάσταση στα δύο εργοστάσια μονάδων συμπαραγωγής θερμότητας. Ωστόσο το έργο επανασχεδιάστηκε και αφαιρέθηκε διαδικασία η ανακαίνιση της μονάδας Kosovo B.

Ιστορικό
Το Κόσοβο διαθέτει τα τρίτα μεγαλύτερα σε μέγεθος αποθέματα λιγνίτη, συνολικής εκτιμώμενης ποσότητας 12,5 δις τόνων. Το μεγαλύτερο πεδίο της χώρας είναι το Sibovc στο οποίο οι γεωλογικές μελέτες έχουν καταδείξει την ύπαρξη αποθεμάτων περίπου ενός δις τόνων λιγνίτη. Για την ανάπτυξη του νέου λιγνιτωρυχείου εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί συνολική επένδυση άνω των 200 εκατ. ευρώ

Στον πρώτο διαγωνισμό το 2006 κατέβηκαν 10 κοινοπραξίες με τη ΔΕΗ να κατεβαίνει μέσω της εταιρείας Sencap (ΔΕΗ μαζί με την αμερικανική Contour Global) η οποία και συνεργάστηκε με την ιταλική Enel. Στο διαγωνισμό τότε συμμετείχαν επίσης (πέρασαν στη short list μαζί με τη ΔΕΗ) οι RWE, CEZ/AEZ και EnBW. Ο διαδικασία οδηγήθηκε σε τέλμα και το project επανασχεδιάστηκε το 2010, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει ούτε ο δεύτερος διαγωνισμός.
ΠΗΓΗ: energypress.gr
Από το Blogger.