Header Ads

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά επέκταση του θεσμού της προσωρινής σύνταξης

Ακολουθεί ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΖΑ. Ανάμεσά τους και η βουλευτής Ν. Κοζάνης, κ. Ευγενία Ουζουνίδου.
Προς τους κκ. Υπουργούς:

- Οικονομικών

- Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας



Σύμφωνα με καταγγελίες των πολιτών, αλλά και βάσει των επίσημων στοιχείων που παραθέτουν τα αρμόδια Υπουργεία, οι καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων είναι τεράστιες. Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι, του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα αναγκάζονται να περιμένουν από 10 μήνες έως και 3 χρόνια για να λάβουν τη σύνταξή τους, ενώ οι αιτούμενοι συντάξεως αναπηρίας παραμένουν όμηροι αρχικά των Ταμείων τους για την ανακεφαλαίωση των ενσήμων τους και έπειτα των ΚΕΠΑ, όπου η αναμονή για ραντεβού με επιτροπή φτάνει τους 10 μήνες. Χωρίς πόρους αναγκάζονται να ζήσουν και οι συνταξιούχοι αναπηρίας που πρέπει να επανεξετασθούν προκειμένου να παραταθεί η σύνταξή τους, διότι οι ασφαλιστικοί φορείς διακόπτουν τη χορήγηση της σύνταξης έως την οριστική απόφαση της υγειονομικής επιτροπής.

Θα έπρεπε να γνωρίζουν οι κκ. Υπουργοί ότι έπειτα από τρία χρόνια μνημονιακών πολιτικών, φορολογικών επιδρομών, περικοπών μισθών και συντάξεων και εκτίναξης της ανεργίας οι πολίτες δεν έχουν τη δυνατότητα επιβίωσης για τόσους μήνες ή έτη χωρίς πόρους, έστω και με την προοπτική ότι θα πάρουν αναδρομικά τα ποσά από τη σύνταξή τους. Πόσω μάλλον όταν η επίλυση των προβλημάτων είναι απλή και απαιτεί μόνο στοιχειώδη πολιτική βούληση.

Ο θεσμός της προσωρινής σύνταξης αποσκοπεί στην ομαλή οικονομική μετάβαση των ασφαλισμένων από την ενεργό επαγγελματική δράση στη συνταξιοδοτική, με τις ελάχιστες κατά το δυνατόν οικονομικές απώλειες. Προβλέπεται όμως μόνο για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα και όχι του δημοσίου. Μια τέτοια διάκριση δεν αιτιολογείται, λαμβάνοντας υπόψη και ότι για τη χορήγηση της προσωρινής σύνταξης στον ιδιωτικό τομέα δεν απαιτείται ανακεφαλαίωση των ενσήμων, ενώ για ένα δημόσιο υπάλληλο ο χρόνος υπηρεσίας γίνεται εύκολα γνωστός στις υπηρεσίες απονομής, καθιστώντας απίθανη την περίπτωση να μη δικαιούται σύνταξη ο αιτών.

Ομοίως δεν αιτιολογείται ο τρόπος εφαρμογής του θεσμού της προσωρινής σύνταξης στους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας, για τους οποίους απαιτείται οριστική απόφαση από τα ΚΕΠΑ και προηγείται ανακεφαλαίωση των ενσήμων, με αποτέλεσμα ασφαλισμένοι με σοβαρά προβλήματα υγείας, να περιμένουν πολλούς μήνες για να λάβουν την προσωρινή σύνταξη! Για την παραλαβή της αίτησης από τα ΚΕΠΑ απαιτείται γνωμάτευση του θεράποντος-παραπέμποντος ιατρού, στην οποία εμπεριέχονται όλες οι παθήσεις για τις οποίες πρέπει να εξεταστεί ο αιτών από την Υγειονομική Επιτροπή, αναφέρεται η φαρμακευτική ή άλλη αγωγή στην οποία τυχόν υποβάλλεται ο ασθενής, οι παθήσεις συνοδεύονται και τεκμηριώνονται υποχρεωτικά από ιατρικές εξετάσεις ή αποδεικτικά νοσηλείας και τα δικαιολογητικά του αιτούντος (Φάκελος) κρίνονται από Ιατρό Προελέγχου ως πλήρη προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Η προσωρινή σύνταξη λοιπόν θα πρέπει να χορηγείται από τη στιγμή της αίτησης στα ΚΕΠΑ, εφόσον διασφαλίζεται και σε αυτό το στάδιο η ύπαρξη και η σοβαρότητα ασθένειας ή αναπηρίας. Από αιτήσεως στα ΚΕΠΑ θα πρέπει να συνεχίζεται και η καταβολή των συντάξεων αναπηρίας που εξετάζονται για παράταση, δηλαδή θα πρέπει, για όσους συνταξιούχους ολοκληρώνεται η διαδικασία Προέγκρισης, να μη διακόπτεται η σύνταξη αναπηρίας. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγονται και χρονοβόρες διαδικασίες στις υπηρεσίες Πληρωμών Συντάξεων, όπως η εντολή διακοπής της σύνταξης, η επαναφορά της, η έκδοση γραμματίων προκαταβολής κλπ.

Επειδή, με βάση την αρχή της ισότητας των πολιτών αλλά και για ανθρωπιστικούς λόγους ο θεσμός της προσωρινής σύνταξης πρέπει να εφαρμοσθεί και για τους συνταξιούχους του Δημοσίου.

Επειδή, είναι αδιανόητο άνθρωποι με αναπηρία να παραμένουν όμηροι της δυσλειτουργίας των ΚΕΠΑ προκειμένου να λάβουν έστω μια προσωρινή σύνταξη.

Επειδή, η πρακτική της διακοπής των συντάξεων αναπηρίας που κρίνονται για παράταση φέρνει σε απόγνωση τους συνταξιούχους και επιφορτίζει τις υπηρεσίες με επιπλέον γραφειοκρατία.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να λαμβάνουν και οι συνταξιούχοι του δημοσίου προσωρινή σύνταξη;
Θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να λαμβάνουν οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας προσωρινή σύνταξη από την αίτησή τους στα ΚΕΠΑ, χωρίς να απαιτείται οριστική απόφαση επιτροπής;
Θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε, στις περιπτώσεις παρατάσεων, να μη διακόπτεται η καταβολή της σύνταξης ή του επιδόματος αναπηρίας έως τη νέα οριστική απόφαση από την επιτροπή, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία Προέγκρισης και έχει γίνει δεκτή η αίτηση από τα ΚΕΠΑ;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Στρατούλης Δημήτρης
Αμανατίδης Ιωάννης
Βαλαβάνη Νάντια
Βαρεμένος Γιώργος
Γάκης Δημήτρης
Γελαλής Δημήτριος
Γερμανίδης Αθανάσιος
Γεροβασίλη Όλγα
Δερμιτζάκης Κωνσταντίνος
Διακάκη Μαρία
Διαμαντόπουλος Ευάγγελος
Δριτσέλη Παναγιώτα
Ζαχαριάς Κωνσταντίνος
Θεοπεφτάτου Αφροδίτη
Καλογερή Αγνή
Κανελλοπούλου Μαρία
Καραγιαννίδης Χρήστος
Καφαντάρη Χαρά
Κοντονής Σταύρος
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Λαφαζάνης Παναγιώτης
Μαντάς Χρήστος
Μιχαλάκης Νίκος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπόλαρη Μαρία
Ξανθός Ανδρέας
Ουζουνίδου Ευγενία
Πάντζας Γιώργος
Σακοράφα Σοφία
Σαμοϊλης Στέφανος
Σταθάς Ιωάννης
Συρμαλένιος Νίκος
Τριανταφύλλου Μαρία
Χαραλαμπίδου Δέσποινα
Από το Blogger.