Header Ads

Κυβερνητικοί εταίροι: Οχι στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο

Όχι στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για το πώς οδηγήθηκε η χώρα στο μνημόνιο, είναι η γραμμή των κυβερνητικών εταίρων, ΝΔ - ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ, για την ονομαστική ψηφοφορία της Πέμπτης που αναμένεται να γίνει περίπου στις πέντε το απόγευμα.


Με την άρνηση της τρικομματικής πλειοψηφίας να δεχθεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες η έρευνα για τους χειρισμούς που έφεραν τη χώρα στη μέγγενη του ΔΝΤ.

Η ενότητα της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι πάνω απ’ όλα στην παρούσα χρονική στιγμή και κανείς εκ των κκ. Αντ. Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη δεν θέλει να κινδυνεύσει η κοινοβουλευτική συνοχή των τριών κυβερνητικών εταίρων, καθώς υπάρχουν βουλευτές που βλέπουν με καλό μάτι την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έγινε προσπάθεια να μεταπεισθούν.

Σημαντικό επιχείρημα για να μεταπεισθούν ειδικά οι βουλευτές της ΝΔ, καθώς η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο ήταν μια από τις βασικές «γαλάζιες» προεκλογικές εξαγγελίες, ήταν το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργεί το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την απόφαση του Eurogroup και στο πρωθυπουργικό γραφείο δεν επιθυμούν να διαταραχθεί η κατάσταση ευφορίας.

Το βασικό επιχείρημα όμως του Πρωθυπουργού είναι πως δεν μπορεί αυτή την περίοδο που η κυβέρνηση πρέπει να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στην εφαρμογή των μέτρων, να ανοίξει άλλες πληγές που θα οξύνουν την πολιτική αντιπαράθεση στον τόπο.

Για να υποβαθμίσει τη συζήτηση η Ν.Δ. που θα τηρήσει χαμηλούς τόνους στην κοινοβουλευτική διαδικασία, θα απουσιάζει ο Πρωθυπουργός που συζήτησε με τους προέδρους του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ στη σύσκεψη της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου και τη στάση των τριών εταίρων στην Ολομέλεια της Βουλής έναντι της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ.

Είχαν προηγηθεί οι απαραίτητες επαφές των επιτελών των τριών κομμάτων που συμφώνησαν ότι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ με την πρότασή του δεν είναι να αναδειχθούν οι συνθήκες, οι πολιτικές πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν τη χώρα υπό την εποπτεία της τρόικας, αλλά να εκμεταλλευθεί πολιτικά την υπόθεση.

Οι κυβερνητικοί εταίροι συμφώνησαν ότι δεν συμφέρει στην παρούσα χρονική περίοδο να ανοίξει μια συζήτηση που θα ξύσει πληγές, ενώ η χώρα επιχειρεί, σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο περιβάλλον, να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο της εξόδου από το ευρώ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η τοποθέτηση του «γαλάζιου» εισηγητή κ. Κ. Τασούλα που θα εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους το κόμμα της Ν.Δ. θα καταψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τασούλας θα σημειώσει, χωρίς να θέσει χρονοδιάγραμμα, πως θα ενεργοποιηθούν στο μέλλον - μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν - όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες που προβλέπονται για να διερευνηθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες η χώρα οδηγήθηκε εκτός αγορών και στην αγκαλιά του ΔΝΤ.

Πάντως πολλοί βουλευτές της Ν.Δ. θέλουν να ακούσουν δέσμευση από την πλευρά του κ. Τασούλα ότι όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν θα κατατεθεί πρόταση για συνολική έρευνα για να μην απέχουν από την ψηφοφορία.

Από το Μέγαρο Μαξίμου λένε ότι η δέσμευση του Πρωθυπορυγού για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο παραμένει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σ. Κεδίκογλου λέει ότι ισχύει πάντα αλλά ο κ. Σαμαράς θα επιλέξει τον κατάλληλο και χρόνο και τρόπο που θα υλοποιηθεί. /ΤΟ ΒΗΜΑ
Από το Blogger.