Header Ads

Επείγουσα ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγους για την δραστική ουσία

Ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης:
Αγαπητοί Συνάδελφοι- Συναδέλφισσες
Μετά την αιφνίδια είσοδο της δραστικής ουσίας, την Παρασκευή το βράδυ 23/11/12 στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, συστήνεται ο κάτωθι τρόπος συνταγογράφησης που δεν μας στερεί το δικαίωμα της αναγραφής του εμπορικού σκευάσματος αφενός και αφετέρου μας διασφαλίζει τη συμμόρφωση στο νομικό πλαίσιο περί δραστικής ουσίας (15% ετησίως, η μέγιστη δυνατότητα αναγραφής εμπορικού σκευάσματος).


Κλικάροντας την επιλογή ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ θα προσέξετε στην δεξιά πλευρά ότι προβλέπεται η χρέωση του γιατρού σε ευρώ και σε ποσοστό, εάν συνταγογραφήσει το εμπορικό σκεύασμα. Αφού αναγράψουμε το ΑΜΚΑ του ασθενούς κλικάρουμε την αναζήτηση.

Στην επόμενη σελίδα αφού αναγράψουμε την διάγνωση, θα παρατηρήσουμε στη δεξιά γωνία την επιλογή «συνταγογράφηση με εμπορική ονομασία». ΔΕΝ ΤΗΝ ΚΛΙΚΑΡΟΥΜΕ και συνεχίζουμε με την προσθήκη φαρμάκου.

Στην επόμενη σελίδα από τις τρείς επιλογές που προσφέρονται επιλέγουμε αυτή με τη δραστική ουσία και στο πεδίο που μας προσφέρεται αναγράφουμε τη δραστική ουσία του φαρμάκου που θέλουμε να συνταγογραφήσουμε (π.χ ΑΤΟRVASTATIN) και προχωράμε στην αναζήτηση όπου και εμφανίζονται όλα τα κυκλοφορούντα εμπορικά σκευάσματα. Κλικάρουμε το εμπορικό σκεύασμα της προτίμησης μας (π.χ tb Lipitor 20mg) και στη δοσολογία που επιθυμούμε και συνεχίζουμε με την προσθήκη.

Στην επόμενη σελίδα και στο πεδίο σχόλιο του φαρμάκου αναγράφουμε το εμπορικό σκεύασμα της προτίμησής μας (π.χ tb Lipitor) και συμπληρώνουμε τα υπόλοιπα πεδία που προσφέρονται (ποσότητα, συμμετοχή, δόση, συχνότητα, ημέρες). Ομοίως ενεργούμε και για τα υπόλοιπα φάρμακα αν υπάρχουν και στο πεδίο σχόλια συνταγής αναγράφουμε: « Ο ΙΑΤΡΟΣ ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ» και συνεχίζουμε στην καταχώρηση συνταγής.

Η συνταγή στην εκτυπωμένη μορφή της εμφανίζει τη δραστική ουσία και τη δοσολογία που έχουμε επιλέξει, το εμπορικό σκεύασμα στο σχόλιο φαρμάκου, και την επισήμανση στο σχόλιο συνταγής χωρίς να μας χρεώνεται συνταγογράφηση με εμπορικό σκεύασμα.

Απευθείας εμπορικό σκεύασμα χωρίς περιορισμούς, μπορείτε να συνταγογραφείτε για νοσήματα που εξαιρούνται της δραστικής ουσίας (π.χ εμβόλια, φάρμακα για άσθμα, φάρμακα για σχιζοφρένεια κτλ). Τα φάρμακα των συγκεκριμένων νοσημάτων αναφέρονται στην αιτιολογία αν κλικάρετε την επιλογή «συνταγογράφηση με εμπορική ονομασία».

Κλειδί στην επιτυχία αυτού του εγχειρήματος είναι να πείσουμε τον ασθενή ότι ο μόνος που μπορεί να του συστήσει το φάρμακο αναλαμβάνοντας και την ευθύνη γι αυτό είναι ο θεράπων γιατρός, τονίζοντάς του ταυτόχρονα να επιμένει να λαμβάνει το εμπορικό σκεύασμα που του έχει συστήσει ο γιατρός του.

Tο υπουργείο οφείλει να μας κοινοποιήσει τα φάρμακα των αντίστοιχων ασθενειών που εξαιρούνται από τη δραστική ουσία (π.χ ποια είναι τα συνδυασμένα φάρμακα, ποιά τα προιόντα βιοτεχνολογίας κτλ).

Πρέπει βέβαια να επισημανθεί και το γεγονός ότι ακόμη και αν δεν αναγράφεται στο σχόλιο του φαρμάκου το εμπορικό σκεύασμα, ο φαρμακοποιός υποχρεούται να δώσει το εμπορικό σκεύασμα της προτίμησής μας, που έχουμε επιλέξει από τα προσφερόμενα εμπορικά σκευάσματα βάση του barcode χωρίς αυτό να προσμετράται στο 15% του μέγιστου προβλεπόμενου!!! Πρακτικά δηλαδή δεν συνταγογραφούμε με βάση τη δραστική ουσία και μάλλον δεν τους ενδιαφέρει όπως δεν τους ενδιαφέρει και το γεγονός ότι ο ασφαλισμένος επιβαρύνεται οικονομικά προκειμένου να πάρει τα φαρμακά του. Αυτό που επιδιώκουν είναι να διασύρουν και να απαξιώσουν για άλλη μια φορά το ιατρικό σώμα ως υπεύθυνο για την υπερσυνταγογράφηση που οι ίδιοι δεν μπορούν να ελέγξουν.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Βασίλειος Βασιλακόπουλος
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Αγάπιος Γαβριηλίδης
Από το Blogger.