Header Ads

Σοβαρές καταγγελίες του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης

 Ακολουθεί ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης
Ο ιατρικός κόσμος είναι αποφασισμένος να προασπίσει την υγεία των ασθενών και το δικαίωμά τους να λαμβάνουν τα φάρμακα που τους συνταγογραφεί ο γιατρός τους. Αντιστέκεται στην υποχρεωτική αναγραφή της δραστικής ουσίας που ανοίγει το δρόμο για την εισροή στη χώρα μας γενοσήμων άγνωστης προέλευσης και αμφιβόλου αξίας με τις ευλογίες της πολιτικής ηγεσίας μη συμμετέχοντας στη λογιστική διλληματική αντίληψη: ή παίρνεις το φθηνότερο αμφιβόλου ποιότητας φάρμακο ή πληρώνεις το ακριβότερο και αποτελεσματικό.

ΚΑΤΑΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΓΙΑ ΔΗΘΕΝ ΥΠΕΡΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ
Το τελευταίο διάστημα αγροτικοί γιατροί της περιοχής μας έλαβαν προειδοποιητικά- τύπου επίπληξης σημειώματα από τον ΕΟΠΥΥ όπου ούτε λίγο ούτε πολύ, εγκαλούνταν ως υπερσυνταγογράφοι μιας και σύμφωνα με τους συντάξαντες τα παραπάνω σημειώματα ξεπερνούσαν τον πανελλήνιο μέσο όρο (που ακούσατε, ακούσατε είναι 77 συνταγές μηνιαίως) κατά 500- 1500%. Σύμφωνα με τα παραπάνω ο γιατρός για να είναι σύννομος θα έπρεπε να συνταγογραφεί 4 συνταγές ημερησίως! Πρακτικά δηλαδή να μην συνταγογραφεί καθόλου.

Ο παραπάνω ισχυρισμός δεν αντέχει στη λογική, πόσο μάλλον σε οποιοδήποτε σχολιασμό και δείχνει ότι αυτοί που αποστέλλουν τέτοιου είδους προειδοποιήσεις ή δεν γνωρίζουν τι σημαίνει αγροτικός γιατρός στην ύπαιθρο ή σκόπιμα επιχειρούν να κατασυκοφαντήσουν το γιατρό με απώτερο στόχο να του φορτώσουν τη δική τους ανικανότητα και αποτυχία. Θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι ο γιατρός της υπαίθρου καθημερινά συνταγογραφεί φάρμακα για 6-8 χωριά της περιοχής μας και η συντριπτική πλειοψηφία των συνταγών που εκδίδει αποτελούν αντιγραφή γνωμάτευσης από τον ειδικό γιατρό και όχι δική τους επιλογή ως υποχρεούνται.

Ο ΙΣΚ έχει αποστείλλει εδώ και μέρες στον Υπουργό και το Διοικητή του ΕΟΠΥΥ επιστολή όπου ζητείται να ξεκαθαρίσουν τι εννοούν με αυτά τα άνευ ίχνους λογικής σημειώματα. Ακόμα περιμένει την απάντηση! Το σίγουρο είναι ότι ο κατά βάση γηραιός πληθυσμός της υπαίθρου μας θα λαμβάνει τα φάρμακά του ακόμη και κάτω από αυτές τις εκβιαστικές συνθήκες παρά τις αλλοπρόσαλλες αυτές τακτικές.



«ΕΝΤΕΛΛΕΣΘΕ» ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΑΣΥΝΔΕΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΚΟΜΕΙΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ ΚΑΙ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΗ ΙΑΤΡΟ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΜΑΜΑΤΣΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι η Διοικήτρια των διασυνδεόμενων νοσοκομείων Κοζάνης και Πτολεμαίδας με «εντέλλεσθε» υποχρέωσε ειδικευόμενη γιατρό της Παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Κοζάνης να καλύψει εφημεριακά κενά (24-25/11/12) στην αντίστοιχη κλινική του Μποδοσάκειου νοσοκομείου προκειμένου να μην κινδυνεύσει η υγεία των παιδιών της περιοχής μας όπως αναφέρει η Διοικήτρια στο έγγραφο της.

Η τελευταία επισήμανση της Διοικήτριας αποτελεί ομολογία κατάρρευσης του δημόσιου συστήματος υγείας της περιοχής μας και αποτυπώνει την ανεπάρκεια κλινικών και νοσοκομείων από έλλειψη ιατρικού προσωπικού που η ίδια η κυβέρνηση τεχνηέντως συντηρεί με την απαγόρευση των προσλήψεων και γενικά την αποψιλωτική πολιτική στην υγεία από την εφαρμογή του μνημονίου και δώθε.

Η απόφαση της Διοικήτριας με τη μορφή του «εντέλλεσθε» προσβάλει στο πρόσωπο της ειδικευομένης ιατρού όλο το ιατρικό σώμα αφού του καταλογίζει άρνηση άσκησης του καθήκοντος του και το καθιστά υπεύθυνο για τον κίνδυνο ανθρώπινων ζωών. Αυτό αποτελεί πρόκληση ανευ προηγουμένου αν αναλογιστεί κανείς ότι ο θύτης εγκαλεί το θύμα.

Ο ΙΣΚ καταγγέλει σε όλους τους τόνους ότι οι Διοικήσεις των νοσοκομείων ως εντολοδόχοι του ΥΥ&ΚΑ με τις πολιτικές διάλυσης των νοσοκομείων μας θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών.

Υπερτονίζει δε ότι ο γιατρός παρά την πλήρη απαξίωση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ποτέ δεν θα μπεί σε μια στείρα αντιπαράθεση με αυτή, γιατί στο τέλος θα την πληρώσει ο ασθενής που αποτελεί τη μοναδική του έγνοια. Αντιθέτως προτρέπει τον ασθενή να αναρωτηθεί ποιος και γιατί του στερεί το αναφαίρετο δικαίωμα στην περίθαλψη και την ιατρική φροντίδα.

Ο Πρόεδρος
Βασίλειος Βασιλακόπουλος
Ο Γραμματέας
Αγάπιος Γαβριηλίδης
Από το Blogger.