Header Ads

Επαγγελματίες αγρότες από τεχνικά λύκεια

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη:
«Κύριε Πρόεδρε,
Κύριε Λυκούδη,

Επαναλαμβάνετε τα λόγια μου όταν λέτε ότι η ανάκαμψη του τόπου θα περάσει από την ανάκαμψη και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Εμείς δεν ξεχωρίζουμε το πρωτογενές κομμάτι από τη μεταποιητική βιομηχανία και θα σας περιγράψω τις δράσεις που υλοποιούμε είτε για τα σχέδια βελτίωσης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που αφορούν στους γεωργούς, είτε για το Μέτρο 123Α για την ενίσχυση της μεταποιητικής βιομηχανίας, αλλά και για την προώθηση των γεωργικών προϊόντων, την εξωστρέφεια, τη βελτίωση των εξαγωγών μας κλπ. Επομένως, βλέπουμε το σύνολο ενιαία. Θα έλεγα μάλιστα, κάνοντας ακόμα ένα μεγαλύτερο άλμα και για τον τουρισμό, που τον διαχωρίζετε από τον πρωτογενή τομέα ως παροχή υπηρεσιών. Εμείς δεν τον διαχωρίζουμε από μια ποιοτική γεωργία. Θέλουμε πραγματικά τα εξαιρετικά διατροφικά προϊόντα του τόπου μας και γενικά το ευρύτερο περιβάλλον να υποστηρίξει έναν ποιοτικό τουρισμό και ταυτόχρονα να υποστηριχτεί από αυτόν γιατί το υβρίδιο αυτό θα λειτουργήσει προς αμοιβαίο όφελος. Γι’ αυτό και προωθούμε δράσεις σε συνεργασία με την Υπουργό Τουρισμού, κυρία Κεφαλογιάννη. Την Πέμπτη, στο πλαίσιο της Έκθεσης «Philoxenia» που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη θα έχουμε την ευκαιρία να δείξουμε πιο συγκεκριμένα πράγματα για την προώθηση της συνεργασίας της γεωργίας και του τουρισμού.

Από την πρώτη στιγμή υποστηρίξαμε ότι προτεραιότητα του Υπουργείου είναι να φύγουμε από μια γεωργία, την οποία προσπαθούσαμε να κάνουμε ανταγωνιστική παιδευόμενοι ως προς το χαμηλό κόστος, και να πάμε σε μια ποιοτικότερη γεωργία προς την οποία έχει κάνει στροφή τόσο η Ελλάδα όσο και η Ε.Ε. Προς ενίσχυση αυτού, θα σας αναφέρω 1-2 Κανονισμούς που μόλις χτες υιοθετήθηκαν υπέρ μιας ποιοτικής γεωργίας, μιας γεωργίας με ποιοτική προέλευση, μιας γεωργίας με γεωγραφική ένδειξη, μιας γεωργίας που μπορεί το προϊόν να φέρει σήμα ότι είναι παραδοσιακό προϊόν ορεινής γεωργίας. Λέω λοιπόν ότι όλος ο κόσμος κάνει μια τέτοια στροφή, θα έλεγα ότι το σύμπαν συνωμοτεί υπέρ των προτεραιοτήτων της γεωργίας που βάζουμε και είναι ευκαιρία να το εκμεταλλευτούμε.

Δευτερολογία

Ας αρχίσω από το ανθρώπινο δυναμικό, τον ανθρώπινο παράγοντα στη γεωργία. Θα σας αναφέρω τέσσερα πράγματα που κάναμε ήδη για να δείτε ότι αυτός ο παράγοντας που κατά την άποψη μου είναι ο πιο περιοριστικός αυτή τη στιγμή στη γεωργία μας είναι η έλλειψη ανθρωπίνου και μάλιστα νέου ανθρωπίνου δυναμικού.

Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, η πρώτη δράση που κάναμε αφορά σε νέους αγρότες. Υποστηρίξαμε 10.000 νέους αγρότες της Περιφέρειας, προκειμένου να μη φύγουν κι αυτοί προς τα αστικά κέντρα. Δεύτερον, με τη διανομή της γης υποστηρίξαμε 4.000 γεωτεχνικούς με πτυχίο είτε από τα ΤΕΙ Φυτικής και Ζωϊκής Παραγωγής, είτε από τα ΑΕΙ, δηλαδή Γεωπόνους, Κτηνιάτρους κλπ.

Να δώσουμε, δηλαδή, γη σε ανθρώπους που είναι ήδη μορφωμένοι, κι εκείνοι επιστρέφοντας να ενσωματώσουν τη γνώση και την καινοτομία, στην παραγωγική διαδικασία. Παρά τις δυσκολίες που έχουμε λειτουργήσαμε 6 γεωργικές σχολές διασκορπισμένες σε όλη την Ελλάδα και μαζί με την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή που βοηθάει στην κατεύθυνση αυτή προωθούμε στοχευμένα κάποιους τομείς και λέμε «έλα εδώ να σου μάθουμε την κτηνοτροφία, την τυροκομία, την μελισσοτροφία ή οτιδήποτε άλλο παραγωγικό υπάρχει». Συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Παιδείας, έτσι ώστε τα Τεχνικά Λύκεια να αποκτήσουν τέτοιες ειδικότητες, δηλαδή να μπορεί να γίνει και επαγγελματίας αγρότης και μεταποιητής για μια καθετοποιημένη επιχείρηση, από το πρόβατο ή την αγελάδα μέχρι το εξαιρετικό του τυρί και ακόμη πιο πέρα.

Δεν διαφωνεί κανείς και χτυπάτε ανοιχτές πόρτες σ’ έναν Καθηγητή που υποστηρίζει τη σημασία της έρευνας και της τεχνολογίας. Και το λέω μόνο για τον εξής λόγο: Επειδή θα γίνει συζήτηση για τη νέα ΚΑΠ, για το αν θα αξιοποιηθούν κονδύλια ή όχι. Σας τονίζω ότι το κονδύλι που αφορά στην έρευνα και την καινοτομία, την εκπαίδευση και τις συμβουλές προς τον αγρότη είναι το μόνο, ο άξονας και το μέτρο αυτό του οποίου το ποσό τετραπλασιάζεται στη νέα ΚΑΠ. Επομένως έχουμε κάθε λόγο να οργανωθούμε σωστά προκειμένου να αξιοποιήσουμε αυτούς τους πόρους.

Επιτρέψτε μου να σας πω τι προσπάθεια κάνουμε να υποστηρίξουμε και τη ρευστότητα των ανθρώπων που καταπιάνονται με αυτή την προσπάθεια γιατί αντιμετωπίζουν δυσκολίες όπως κι εσείς περιγράψατε. Μέχρι στιγμής: δώσαμε την εξισωτική, δώσαμε το 50% της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαιοειδών και θα δώσουμε και το υπόλοιπο 50% ως το τέλος του χρόνου, δώσαμε την ενιαία ενίσχυση μετά την 15η Οκτωβρίου και έχουμε εξασφαλίσει να δώσουμε και το υπόλοιπο μισό μετά την 15η Δεκεμβρίου. Πέραν αυτών, όπως ανακοινώσαμε χθες, δημιουργήσαμε και ένα ποσό σ’ έναν τραπεζικό λογαριασμό, προκειμένου να λύσουμε δύο μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι αυτοί, συμπεριλαμβανομένων και άλλων φορέων σε άλλα θέματα που αφορούν σε έργα, τα έργα ΕΣΠΑ, κλπ.

Δηλαδή, δημιουργούμε ένα χρηματοπιστωτικό εργαλείο σε συνεργασία με την ΠΕΙΡΑΙΩΣ- ΑΤΕ για να λύσουμε δύο προβλήματα.

Πρώτον, από σήμερα όσοι έχουν εγκεκριμένα σχέδια βελτίωσης και αυτοί είναι περίπου 6.000 αγρότες να πάνε σήμερα να πάρουν εγγυητική επιστολή για να μπορούν να πάρουν την επιδότηση τους που είναι το 50% της προσπάθειας από το Υπουργείο Γεωργίας.
Δεύτερον, ένα εργαλείο δανειοδότησης που θα καλύψει το απαιτούμενο 25% του δανείου που απαιτείται για να υλοποιηθεί η επιχείρηση τους.
Κατά συνέπεια πιστεύω ότι έτσι ξεμπλοκάρεται η αξιοποίηση όλων αυτών των κονδυλίων, προκειμένου να αναπτυχθούν σωστά και βιώσιμα όλες αυτές οι επιχειρήσεις, είτε στον πρωτογενή τομέα, είτε στον μεταποιητικό.

Ευχαριστώ πολύ».

Πηγή: ΠΑΣΕΓΕΣ
Από το Blogger.