Header Ads

Οι "Ιντιάνα Τζόουνς" της Δυτ. Μακεδονίας ψάχνουν χρυσό!

Το πρότυπο του Ιντιάνα Τζόουνς επιθυμούν να ακολουθήσουν δεκάδες φιλόδοξοι χρυσοθήρες, που είτε έχοντας συγκεκριμένες πληροφορίες, όπως χάρτες, είτε βασιζόμενοι σε εικασίες και προφορικές διηγήσεις, πραγματοποιούν εκσκαφές σε αναζήτηση χρυσού, κυρίως νομισμάτων που έχουν θαφτεί από την ύστερη οθωμανική κυριαρχία, μέχρι και την περίοδο του Εμφυλίου. Το θέμα βέβαια είναι εάν και κατά πόσο η ραγδαία αύξηση που καταγράφεται τα τρία τελευταία χρόνια αποκτά επίσημο χαρακτήρα, ακολουθώντας τη νόμιμη διαδικασία ή εάν διάφοροι ανά την Ελλάδα «χτυπούν» όπου και όπως νομίζουν, χωρίς τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις για να εντοπίσουν τον κρυμμένο θησαυρό που θα άρει τα οικονομικά αδιέξοδα.

Η φημολογία που συνοδεύει το θέμα εντείνεται διαρκώς, όσο αυξάνεται η οικονομική κρίση. Σε αυτή τη φημολογία εντάσσονται ανά περιόδους διάφορα γεγονότα και πληροφορίες που τα συνοδεύουν, όπως η αναζήτηση και εκσκαφή που πραγματοποιήθηκε στα ορεινά της Κόνιτσας, μεταξύ Πυρσόγιαννης και Φούρκας, η οποία λέγεται ότι στέφθηκε με επιτυχία. Έπειτα από τον φημολογούμενο εντοπισμό όμως του κρυμμένου θησαυρού τα μέλη της ομάδας δεν τα βρήκαν στη διανομή και οι φήμες κάνουν λόγο για παρέμβαση των αρχών που κατάσχεσαν για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου τον θησαυρό. Το παραπάνω συμβάν πάντως δεν επιβεβαιώνεται αλλά κυκλοφορεί ευρέως όπως και άλλα στην περιοχή. Υπάρχουν από την άλλη πραγματικά περιστατικά, όπως είναι η αφαίρεση λίθων από τις αντηρίδες του πέτρινου γεφυριού στους Μηλιωτάδες, που έχει γίνει και στο παρελθόν στόχος επίδοξων χρυσοθήρων. Από τις πιο γνωστές αναζητήσεις των τελευταίων ετών φυσικά αυτή με ιθύνοντα νου έναν Ελληνοαυστραλό που εμφανίζεται βέβαιος, για το που βρίσκεται θαμμένος ο θησαυρός του Αλή Πασά, όμως οι μέχρι στιγμής αναζητήσεις δεν έχουν αποδώσει καρπούς.


Επίκεντρο αναζητήσεων η Δυτ. Μακεδονία
Σε αντίθεση πάντως με την παράδοση και τον θρύλο που θέλει την Ήπειρο να κατέχει την πρωτοκαθεδρία στις αναζητήσεις θησαυρού, τα επίσημα στοιχεία όπως προκύπτουν από τις αιτήσεις που καταθέτουν ενδιαφερόμενοι στις υπηρεσίες, αποδεικνύουν ότι επίκεντρο των αναζητήσεων αυτών είναι η Δυτική Μακεδονία. Κάθε ενδιαφερόμενος απευθύνεται στην Κτηματική Εταιρεία στην περιοχή όπου ενδιαφέρεται να πραγματοποιήσει εκσκαφές, καταθέτοντας τοπογραφικό διάγραμμα, σχετική αίτηση με τα προσωπικά στοιχεία και στη συνέχεια ενημερώνονται από την Υπηρεσία οι αρχαιολογικές υπηρεσίες και εφόσον προκύπτει, οι δασικές υπηρεσίες, εάν πρόκειται για δασική έκταση. Από τα στοιχεία τα οποία συγκεντρώνονται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτ. Μακεδονίας προκύπτει ότι για το 2011 εγκρίθηκαν και πραγματοποιήθηκαν έξι αιτήσεις εκσκαφής στην Κοζάνη, μία στα Γρεβενά, δύο στη Φλώρινα, πέντε στην Καστοριά και μία στην Άρτα. Για το 2012 εγκρίθηκαν και έγιναν τέσσερις εκσκαφές στην Κοζάνη, μία στα Γρεβενά, τέσσερις στη Φλώρινα και μία στην Άρτα, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2013 υπάρχουν ήδη δύο αιτήσεις για την Κοζάνη, δύο στη Φλώρινα, δύο στην Καστοριά, μία στα Γρεβενά και εκκρεμεί μία, η πρώτη εδώ και πολλά χρόνια στα Ιωάννινα.

Σύμφωνα πάντως με την αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ο θησαυρός σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις εκσκαφών αποδείχθηκε... άνθρακας. Για την ιστορία πάντως να σημειωθεί πως εφόσον κάποιος ενδιαφέρεται, εκτός από την παραπάνω διαδικασία, θα πρέπει να γνωρίζει ότι η άδεια εκδίδεται για εκσκαφή μίας ημέρας, ενώ εάν επιθυμεί να συνεχίσει και την επόμενη, μπορεί να δοθεί χρονική παράταση από την οικεία Κτηματική υπηρεσία με απόφαση του προϊσταμένου. Στις εκσκαφές παρίστανται εκπρόσωποι της Αρχαιολογίας, της Αστυνομίας και της Κτηματικής, με τον αιτούντα να αναλαμβάνει και την κάλυψη των οδοιπορικών εξόδων για τους υπαλλήλους των υπηρεσιών. Είναι δυνατή τέλος και η χρησιμοποίηση ανιχνευτών μετάλλων, για την οποία ωστόσο προβλέπεται η κατάθεση αιτήματος και η σχετική άδεια από την Γενική Γραμματεία Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

ΕΛΕΥΕΘΡΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

www.ele.gr
Από το Blogger.