Header Ads

Για την αύξηση διδακτικού ωραρίου (Γράφει ο Πολυχρονιάδης Νικόλαος - Πρόεδρος ΕΛΜΕ Εορδαίας)

Στην εκπνοή μιας πολύ δύσκολης σχολικής χρονιάς, λίγο πριν την διακοπή του Πάσχα, και μπροστά στις Πανελλήνιες εξετάσεις το υπουργείο Παιδείας μας αιφνιδιάζει δυσάρεστα.


Στην διάρκεια του σχολικούς έτους, απαξιώθηκαν τα σχολεία με περικοπές δαπανών και υποβάθμιση του διδακτικού έργου. Κύλισε όλη η χρονιά, για πρώτη φορά, με κενά στα σχολεία, ζήσαμε νέες περικοπές μισθολογικές, κατάργησαν τα επιδόματα, αύξησαν της εισφορές χωρίς κανένα όφελος για κανέναν μας. Πληρώσαμε χαράτσια, νιώσαμε την φοροεπιδρομή,

Συνέχισαν να συκοφαντούν το κλάδο μας, απειλούν με ψευτοαξιολόγηση δημοσιοοικονομικού χαρακτήρα, μας οδηγούν σε ηθικό διασυρμό με το νέο πειθαρχικό δίκαιο, μας απειλούν με απολύσεις. Όμως δεν ήταν όλα αυτά αρκετά.

Δεν τους σταματά τίποτα ούτε το σύνταγμα υπολογίζουν, την λογική την έχουν αντικαταστήσει με αριθμούς, κατανόηση δείχνουν μόνο στις επιλογές της τρόϊκας και στις ανάγκες των τραπεζών, η ανεργία, η απόγνωση των εργαζομένων η απελπισία των νέων δεν τους αγγίζει.

Το πολυνομοσχέδιο που με συνοπτικές διαδικασίες έχει την πρόθεση την Κυριακή των Βαΐων να ψηφήσει η κυβέρνηση προβλέπει την αύξηση του διδακτικού ωραρίου κατά 2 ώρες την εβδομάδα.

Αυξάνουν το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών που είναι στο μέσο Ευρωπαϊκό όρο, μας οδηγούν σε καθεστώς εργασιακής εξάντλησης σε βάρος του παρεχόμενου διδακτικού έργου, η αλλαγή στο διδακτικό ωράριο δεν συνοδεύεται από απαλλαγή εξωδιδακτικών εργασιών, για ένα και μόνο λόγο: θέλουν να εξοικονομήσουν προσωπικό, άρα χρήματα. Να περιορίσουν την πρόσληψη αναπληρωτών για το επόμενο σχολικό έτος, να υποβαθμίσουν περισσότερο την εκπαιδευτική διαδικασία. Η πορεία της διάλυσης του Δημόσιου σχολείου δυστυχώς συνεχίζεται μαζί με ελαστικοποίηση, αποδόμηση και εντατικοποίηση της εργασία μας.

Η αύξηση του διδακτικού ωραρίου σε συνδυασμό με τις επερχόμενες συγχωνεύσεις σχολείων, και καταργήσεις τμημάτων, την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα που έχει εξαγγελθεί, την τιμωριτική αξιολόγηση που προωθείται και το πειθαρχικό «δίκαιο» που κατασκευάζει επίορκους, θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε κατάργηση χιλιάδων οργανικών θέσεων. Εάν συνυπολογίσουμε πιθανές συμπτύξεις τμημάτων, αλλαγές σε αναθέσεις μαθημάτων ή καταργήσεις μαθημάτων τότε να είμαστε σίγουροι ότι ανοίγει ο δρόμος για απολύσεις.

Προβλέπεται στο νομοσχέδιο ο χαρακτηρισμός υπεράριθμων εκπαιδευτικών, με σκοπό τις υποχρεωτικές μεταθέσεις, μετατάξεις και τις αποσπάσεις μόνιμων εκπαιδευτικών, και για το σχολικό έτος 2013 – 2014.

Οι εκπαιδευτικοί με περίσσευμα υπευθυνότητας, φιλότιμο και αγάπη στα παιδιά μας και το διδακτικό μας έργο, ουσιαστικά μόνοι στηρίζουμε το Δημόσιο σχολείο όταν η συγκυβέρνηση το κατεδαφίζει, με διαρκείς περικοπές σε χρήμα, υλικό, υποστήριξη. Αγωνιζόμαστε κάθε ημέρα για την λειτουργία του Δημόσιου σχολείο ενάντια στη λειτουργική και θεσμική υπονόμευση του.

Έχουμε υποχρέωση, είναι καθήκον μας, να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας για ένα διδακτικό ωράριο ανθρώπινο για να μπορούμε να παραμείνουμε λειτουργοί και παιδαγωγοί.

® Δεν θέλουμε διδακτικό ωράριο εξόντωσης.

® Δεν θα δεχθούμε απολύσεις εκπαιδευτικών.

® Δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους

® Η Παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό όχι εμπόρευμα.

Καλούμε, την πολιτική ηγεσία μας, να επανεξετάσει και να αποσύρει την ρύθμιση για το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών. Είναι επιλογή που υποβαθμίζει περισσότερο την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης σε βάρος των μαθητών

Οδηγεί σε υποβάθμιση της διδασκαλίας σε βάρος της Δημόσιας εκπαίδευσης.

Καλούμε, γονείς, μαθητές, όλους τους εργαζόμενους

να στηρίξουν τον αγώνα μας για το Δημόσιο Σχολείο.

Πτολεμαΐδα 26 Απριλίου 2013
Πολυχρονιάδης Νικόλαος
Πρόεδρος ΔΣ ΕΛΜΕ Εορδαίας
Από το Blogger.