Header Ads

Ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε για το «νυχτερινό» ρεύμα της ΔΕΗ

koumparas
Πάρτε έναν λογαριασμό της ΔΕΗ στα χέρια σας. Με μια γρήγορη ανάγνωση θα διαπιστώσετε πόσες κιλοβατώρες καταναλώνετε ανά τετράμηνο. Υπερβαίνουν τις 600; Αν ναι, φροντίστε να ενεργοποιήσετε το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Μπορείτε να ξεφουσκώσετε τον λογαριασμό ακόμη και κατά 36%. Δείτε πως.



Με τον όρο «νυχτερινό τιμολόγιο» η ΔΕΗ εννοεί ότι σας χρεώνει λιγότερο για κάθε κιλοβατώρα που καταναλώνετε, εφόσον η κατανάλωση αυτή γίνεται μέσα σε συγκεκριμένες ώρες. Το ποιες είναι οι ώρες αυτές εξαρτάται από τον αν είναι χειμώνας ή καλοκαίρι. Στο διάστημα από την 1η Μαίου έως την 31η Οκτωβρίου, το φθηνό τιμολόγιο ισχύει από τις 23:00 έως τις 07:00. Για το χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου έως τις 30 Απριλίου, η χαμηλότερη χρέωση ισχύει από τις 02:00 έως τις 08:00 και από τις 15:30 έως τις 17:30.

Μην σπεύσετε να…καταδικάσετε τη λύση του νυχτερινού με τη σκέψη ότι δεν πρόκειται ποτέ να βάλετε πλυντήριο τα ξημερώματα. Είναι πολύ εύκολο να προγραμματίσετε τη λειτουργία της συσκευής έτσι ώστε να λειτουργεί τις ώρες που το ρεύμα κοστίζει λιγότερο.

Πως γίνεται;

Αν δεν έχετε νυχτερινό, θα πρέπει να ακολουθήσετε την ακόλουθη διαδικασία: Καταρχήν πρέπει να γίνουν κάποιες εργασίες στο σπίτι σας αν δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή. Ο ηλεκτρολόγος θα πρέπει να τοποθετήσει ένα καλώδιο το οποίο θα συνδέει το ρολόι της ΔΕΗ με τον πίνακα στο εσωτερικό του σπιτιού σας (σ.σ ειδικά σε παλαιές πολυκατοικίες αυτό μπορεί να είναι επίπονο). Μετά την εγκατάσταση, ο ηλεκτρολόγος θα χορηγήσει μια υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρεται ότι έγινε η συγκεκριμένη εγκατάσταση. Αυτή τη βεβαίωση θα την πάτε στη ΔΕΗ όπου και θα καταθέσετε τη σχετική αίτηση μαζί με τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

Αστυνομική ταυτότητα
Αίτηση χορήγησης μειωμένου τιμολογίου
34 ευρώ (συν ΦΠΑ) για τη συμμετοχή σας στις δαπάνες στις οποίες υποβάλλεται η ΔΕΗ.

Το νυχτερινό μπορούν να ενεργοποιήσουν και οι ενοικιαστές αρκεί να έχουν τη σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη.

Πότε συμφέρει;

Όταν η συνολική κατανάλωση είναι μικρότερη από 800 KWh ανά τετράμηνο το νυκτερινό δεν συμφέρει. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, το όφελος είναι πολύ μεγάλο ενώ ειδικά για τα μεγάλα νοικοκυριά που καταναλώνουν πολύ ρεύμα μπορείτε να μειώσετε το λογαριασμό ακόμη και κατά 35%.

Ένας ιδιοκτήτης ο οποίος συνήθως καταναλώνει 1800 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο, πληρώνει 279 ευρώ στη ΔΕΗ. Αν μεταφέρει το 40% της κατανάλωσης (720 κιλοβατώρες) στο νυχτερινό τιμολόγιο, η χρέωση θα πέσει στα 222 ευρώ. Δηλαδή, θα προκύπτει όφελος 57 ευρώ ανά τετράμηνο ή 171 ευρώ τον χρόνο. Για πολύ μεγάλα σπίτια που καταναλώνουν ακόμη και 4000 κιλοβατώρες το τετράμηνο (σ.σ μπορεί να είναι και μικρά σπίτια που θερμαίνονται με ρεύμα εξαιτίας της πολύ υψηλής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης) το όφελος από το νυκτερινό μπορεί να φτάσει και στα 193 ευρώ το τετράμηνο ή στα 579 ευρώ ετησίως.

Τι να κάνω για να μεταφέρω κατανάλωση στο νυχτερινό;

Ούτως ή άλλως κάποιες συσκευές που δουλεύουν όλη τη νύκτα (π.χ ψυγείο) θα σας εξοικονομήσουν χρήματα.
Προγραμματίστε το πλυντήριο ρούχων ή πιάτων ώστε να λειτουργήσει τη νύχτα. Αν οι συσκευές δεν έχουν προγραμματιστή, μπορείτε να αγοράσετε έναν από το εμπόριο.
Εξετάστε τη λύση των θερμοσυσσωρευτών για τη θέρμανση ως εναλλακτική λύση για το πετρέλαιο.
Εξετάσετε το ενδεχόμενο να μαγειρεύετε από τις 15:30 έως τις 17:30. Τις ίδιες ώρες μπορείτε να ανάβετε και το θερμοσίφωνο.


www.imoney.gr
Από το Blogger.