Header Ads

Κοζάνη: Έκθεση φωτογραφίας για το «έθιμο της ανδρομάνας» στη Δεσκάτη

Screenshot_8

Η «Ανδρομάνα» είναι ένα έθιμο με το οποίο οι κάτοικοι της Δεσκάτης Γρεβενών αποχαιρετούν το Πάσχα. Το έθιμο αυτό αποτελείται από ιδιόρρυθμα παραδοσιακά τραγούδια και χορούς της Πασχαλιάς, συναντάται μόνο στη Δεσκάτη και συνεχίζει εδώ και αρκετές δεκαετίες την πρώτη Παρασκευή μετά το Πάσχα.

Στην κεντρική αίθουσα του Ιστορικού Λαογραφικού και φυσικής ιστορίας Μουσείου Κοζάνης εγκαινιάστηκε έκθεση φωτογραφίας, του Άρη Παύλου, με θέμα την “Ανδρομάνα”. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 7 Απριλίου 2024.

Το έθιμο αυτό πρόκειται για μια ανθρώπινη πυραμίδα που σχηματίζουν νέοι της περιοχής για να ξεπροβοδίσουν την Πασχαλιά και είναι ένα έθιμο που δεν έχει σταματήσει για χρόνια.

«Είναι ένα αρχέγονο έθιμο, έχει να κάνει με την ανακύκληση της φύσης το πέρασμα από το χειμώνα στην άνοιξη, αναπαριστά τη βλάστηση και τέτοια έθιμα με δίπατους και τρίπατους χορούς υπήρχαν σε πολλές χώρες της Μεσογείου και σήμερα υπάρχει σε δύο χώρες της Μεσογείου, στη Βαρκελώνη και στη Δεσκάτη των Γρεβενών. Κρατήθηκε αυτό το έθιμο με αγώνα, προσπάθεια, το καλλιεργήσαμε, έμαθαν και οι νέοι τα τραγούδια», όπως ανέφερε στην εκπομπή «Περίμετρο», της ΕΡΤ3 ο λαογράφος, Κώστας Χρυσάκης.

Ρεπορτάζ: Μάκης Νασιάδης

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.