Header Ads

Δ. Μακεδονία: Πρόγραμμα θρησκευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων

γαλατινη

Δ. Μακεδονία: Γιορτή της Αγίας Παρασκευής

Την πολιούχο τους Αγία Παρασκευή γιορτάζουν την Τετάρτη 26 Ιουλίου, το Άργος Ορεστικό και η Γαλατινή Βοΐου, και την Συν-πολιούχο της η πόλη του Αμυνταίου. Επίσης πανηγυρίζουν πολλές εκκλησίες στη Δυτική Μακεδονία που είναι αφιερωμένες στη μνήμη της Αγίας Παρασκευής.

Μεταξύ αυτών, οι Ιεροί Ναοί Αγίας Παρασκευής, στις πόλεις, της Κοζάνης, των Γρεβενών, της Φλώρινας και της Σιάτιστας. Επίσης πανηγυρίζει η Ιερά μανή στο Μηλοχώρι Εορδαίας, αλλά και  το μοναστήρι Αγίας Παρασκευής Δομαβιστίου, στο όρος Σινιάτσικο, η ίδρυση του οποίου, χρονολογείται στις αρχές του 14ου αιώνα, καθώς εκεί βρέθηκε εικόνα στην οποία αναγράφεται η χρονολογία 1329.

Ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής της Σιάτιστας είναι ένας από τους αρχαιότερους σωζόμενους ναούς στη Δυτική Μακεδονία. Βρίσκεται στην πλατεία της Γεράνειας και είναι χτισμένος το 1677. Αποτελεί ένα θησαυρό αρχιτεκτονικής, ζωγραφικής και ξυλογλυπτικής ενώ ταυτόχρονα είναι ένα αξιόλογο μνημείο βυζαντινής τέχνης.

Σε όλους τους Ναούς σήμερα (Τρίτη 25.7.2023) το απόγευμα θα τελεστεί Εσπερινός και αύριο (Τετάρτη 26.7.2023) το πρωί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Βόιο: Εκδηλώσεις «Γαλατινιώτικα»

Συνεχίζονται  στη Γαλατινή Βοΐου, οι εκδηλώσεις «Γαλατινιώτικα». Σήμερα Τρίτη 25/7, στις 21:00, σε μια βραδιά παράδοσης, θα παρουσιαστούν όλα τα χορευτικά τμήματα του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Γαλατινής, με τη συνοδεία της ορχήστρας «Δυτικομακεδόνες». Την Τέταρτη 26/7, στις 22:00, θα δοθεί συναυλία με τον Γιάννη Βαρδή και τον Χάρη Βαρθακούρη. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Γαλατινής.

Κοζάνη: Πανηγύρι στην Κοινότητα Αγίας Παρασκευής

Παραδοσιακό πανηγύρι στην αυλή του σχολείου της Τοπικής Κοινότητας Αγίας Παρασκευής Κοζάνης, διοργανώνει ο Μορφωτικός, Αθλητικός, Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού, σήμερα Τρίτη 25 Ιουλίου, από τις 21:00, με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων από την ευρύτερη περιοχή και την ορχήστρα «Κοζανίτικο Τακίμι».

Κοζάνη: Θερινό Σινεμά στον φιλοπρόοδο

Με την ταινία του 1926 «Ο Στρατηγός» συνεχίζονται οι καλοκαιρινές κινηματογραφικές προβολές, του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Κοζάνης. Η ταινία, σε σκηνοθεσία Μπάστερ Κίτον και Κλάιντ Μπρούκμαν, θα προβληθεί την Τετάρτη 26 Ιουλίου 2022, στις 21:30, στην αυλή του Φιλοπρόοδου Συλλόγου.

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.