Header Ads

Κυριακάτικο Tραπέζι: Τέλεια λαζάνια φούρνου με μοτσαρέλα και παρμεζάνα και Μπόστον Κέικ

huffpost/funky cook/the eaters

Το Κυριακάτικο τραπέζι, αυτής της εβδομάδας αποτελείται από δύο εξαιρετικά πιάτα. Θα έλεγα, μάλιστα, πως τα ζυμαρικά στο φούρνο είναι από τα πλέον αγαπημένα φαγητά.

Θέλετε να είναι η μυρωδιά που αναδύεται από το ταψί, ο φρέσκος βασιλικός, το λιωμένο τυρί που κρέμεται από το πηρούνι μας καθώς το κόβουμε, ίσως και όλα μαζί; Πάντως ένα είναι σίγουρο. Μόλις ακούμε την λέξη μακαρόνια όπως και αν είναι μαγειρεμένα, πάντα τρέχουμε στην κουζίνα.

Το μενού μας, λοιπόν, περιλαμβάνει αυτή την Κυριακή, τέλεια λαζάνια φούρνου με μοτσαρέλα, παρμεζάνα και αρώματα από φρέσκο βασιλικό και θυμάρι ενώ για γλυκό επιλέξαμε να σερβίρουμε κάτι έξω από τα συνηθισμένα: Μπόστον κέικ. Ένα τριόροφο αριστούργημα, με γέμιση βουτυρόκρεμα με μπισκότα Oreo και επικάλυψη σοκολάτας.

Καλή μας όρεξη.

Τέλεια λαζάνια φούρνου

Funky cook

Μερίδες: για ένα πυρέξ 40*25 (8 Μερίδες)

Προετοιμασία: 30 λεπτά

Μαγείρεμα: 45-50 λεπτά

Υλικά

15 φύλλα λαζάνια

Για την Σάλτσα Ντομάτας

250 γρ. ντοματάκια κονκασέ

1 κρεμμύδι ξερό

2 σκελίδες σκόρδο

5-6 κλαράκια μαϊντανό

2 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι

2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη

4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Φρέσκο θυμάρι

Φρέσκο βασιλικό

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Αλάτι

Για την Γέμιση

300 γρ. τυρί μοτσαρέλα

100 γρ. τυρί παρμεζάνα

Για την Κρέμα

500 ml. γάλα φρέσκο

4 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

1 κρόκο αυγού

Μοσχοκάρυδο

Αλάτι

Επιπλέον θα χρειαστούμε

200 ml. γάλα φρέσκο

150 ml. κρέμα γάλακτος

4 κουταλιές της σούπας τυρί παρμεζάνα

Εκτέλεση

Η σάλτσα ντομάτας

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά, αφού έχουμε ψιλοκομμένα τα λαχανικά και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

H κρέμα

Βάζουμε τα 400 ml. γάλα σε ένα κατσαρολάκι να ζεσταθεί.

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το υπόλοιπο γάλα, πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί το αλεύρι.

Προσθέτουμε το μείγμα στο ζεστό γάλα, το αλάτι, το βούτυρο και το μοσχοκάρυδο.

Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα.

Κατεβάζουμε από την φωτιά, προσθέτουμε χτυπημένο τον κρόκο αυγού.

Ανακατεύουμε κατά διαστήματα για να μην πιάσει κρούστα, μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.

Η συναρμολόγηση

Στρώνουμε στο πυρέξ μία στρώση κρέμα και λίγη σάλτσα, για να μην κολλήσουν τα λαζάνια.

Πασπαλίζουμε με λίγη παρμεζάνα και καλύπτουμε τον πάτο του πυρέξ με λαζάνια.

Κάνουμε στρώσεις εναλλάξ με σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλας, παρμεζάνας και ζυμαρικών, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος με το φρέσκο γάλα και περιχύνουμε τα λαχανικά, κουνώντας ελαφρά το πυρέξ για να πάει παντού.

Περιχύνουμε με την κρέμα, πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα.

Ψήνουμε στους 180° C βαθμούς  μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια, περίπου 45 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσει το φαγητό για τουλάχιστον 15 λεπτά και σερβίρουμε.

Αναδημοσίευση από HuffPost GR και Funky Co

 

Μπόστον κέικ

The Eaters

Υλικά

Για τα κέικ

200 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
450 γρ. μαλακό αλεύρι
4 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
μία πρέζα αλάτι
200 γρ. καστανή ζάχαρη
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου, ελαφρώς χτυπημένα
225 ml γάλα

Για τη βουτυρόκρεμα με μπισκότα Οreo
400 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. λευκή ζάχαρη
1/2 πακέτο Oreo

Για την επικάλυψη σοκολάτας
100 γρ. σοκολάτα, περιεκτικότητας 70% σε κακάο
30 γρ. βούτυρο
60 γρ. κρέμα γάλακτος
60 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κγ. εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς (στη λειτουργία της πάνω και κάτω αντίστασης).

Βουτυρώνουμε 3 φόρμες 16cm και τις πασπαλίζουμε με αλεύρι.

Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.

Σε ένα μίξερ χτυπάμε το βούτυρο μαζί με την ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν
και να αποκτήσουν αφράτη υφή.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και σταδιακά τα αυγά.

Τέλος ρίχνουμε το μείγμα με το αλεύρι σταδιακά και εναλλάξ με το
γάλα.

Ψήνουμε για περίπου 20 - 30 λεπτά, μέχρι το μαχαίρι να βγαίνει καθαρό από το
κέντρο του κέικ.

Τα αφήνουμε για 5 λεπτά να κρυώσουν και στη συνέχεια τα βγάζουμε
από την φόρμα και τα τοποθετούμε σε μία σχάρα ώστε να κρυώσουν πλήρως.

Χτυπάμε το βούτυρο, την ζάχαρη και τα oreo μέχρι να αποκτήσουν κρεμώδη υφή.

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι τοποθετούμε την σοκολάτα, την κρέμα γάλακτος και το
βούτυρο και ανακατεύουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να λιώσει.

Αφαιρούμε από την εστία, προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε.

Συνθέτουμε το τριώροφο δημιούργημα μας, εναλλάσσοντας στρώσεις κέικ και
βουτυρόκρεμας τελειώνοντας με την επικάλυψη της σοκολάτας.

Αναδημοσίευση από HuffPost GR και The Eaters

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.