Header Ads

Νέα μέτρα στην Αττική: Oσα αλλάζουν από την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου

Σε ισχύ τίθενται πλέον τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά από εισήγηση των λοιμωξιολόγων προκειμένου να μπει «φρένο» στη διασπορά του κορονοϊού. Περισσότερη τηλεργασία, όριο στις συναθροίσεις και περιορισμοί των μετακινήσεων για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες είναι μερικοί από τους νέους σχεδιασμούς με τους οποίους θα πρέπει να προσαρμοστούν έως τις 4 Οκτωβρίου οι πολίτες στην Αττική.

Ας μην ξεχνάμε πως η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται σε «πορτοκαλί» συναγερμό και για τον λόγο αυτό τα πρόσφατα μέτρα θεωρούνται μια απέλπιδα προσπάθεια ώστε μέσα στις επόμενες 15 μέρες να περιοριστούν τα κρούσματα.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, διαπιστώνεται ότι ένα μεγάλο ποσοστό διασποράς του ιού καταγράφεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Κατά συνέπεια, ένα από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν, αφορά την τηλεργασία τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Τα υπόλοιπα επικεντρώνονται στις δημόσιες συναθροίσεις με πλαφόν εννέα ατόμων, ενώ θέτουν περιορισμούς στις κοινωνικές εκδηλώσεις.

 

Ειδικότερα, από την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου έως και τις 4 Οκτωβρίου θα ισχύσουν τα εξής μέτρα:

Ανώτατο όριο 9 άτομα για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους (εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειoνομικού ενδιαφέροντος)

– Αναστέλλονται οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους και αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους

– Ανώτατο όριο 20 άτομα σε γάμους, κηδείες και βαπτίσεις

– Να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους οι άνω των 65 στις απολύτως αναγκαίες και να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς

– Για την Αττική επίσης αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες -π.χ. μετανάστες- σε ξενοδοχεία καραντίνας

– Για την προστασία της υγείας των εργαζομένων λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:

1. Υποχρεωτική τηλεργασία για εργαζόμενους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να τελεστούν εξ αποστάσεως. Μετακινήσεις από και προς την εργασία σε τρία κύματα για το δημόσιο τομέα: στις 7, στις 8 και στις 9 το πρωί.

2. Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα. Εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.

3. Σαρωτικοί έλεγχοι σε εργοδότες και εργαζομένους που δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους. Δηλαδή την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

4. Εκτεταμένοι έλεγχοι με rapid test του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και σε υπηρεσίες του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα που κρίνονται απαραίτητες για την συνεχόμενη και απρόσκοπτη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας -π.χ. σχολεία, μέσα μαζικής μεταφοράς και κυρίως τα νοσοκομεία.

Σημειώνεται ότι η ανησυχία των υγειονομικών αρχών για την κατάσταση με τον κορονοϊό στην Αττική είναι μεγάλη, την ώρα που οι επιδημιολόγοι ξεκαθαρίζουν ότι αν δεν αποδώσουν τα νέα μέτρα εντός των επόμενων 10-12 ημερών, θα αποτελεί μονόδρομο η λήψη ακόμη πιο σκληρών αποφάσεων.Oδηγίες για το δημόσιο

Με εγκύκλιο που εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών, προβλέπεται ότι από αύριο έως και τις 4 Νοεμβρίου το 40% του προσωπικού του δημοσίου τομέα, φορέων του δημοσίου και των ΟΤΑ, με έδρα την περιφέρεια Αττικής, θα πρέπει να παρέχει εξ αποστάσεως εργασία.

Καθίσταται υποχρεωτική η επαναφορά σε ισχύ των τριών ωραρίων προσέλευσης και αποχώρησης των υπαλλήλων (07:00-15.00, 08.00 -16.00 και 09.00 -17.00) ή ακόμα και η παροχή εργασίας σε βάρδιες, προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η εξυπηρέτηση του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες γίνεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις, κατόπιν προηγούμενου ραντεβού και δύναται να πραγματοποιείται μέχρι τις 16:00 για όσες υπηρεσίες λήγει μέχρι τις 15:00 σύμφωνα με τις γενικώς ισχύουσες διατάξεις.

Σε κάθε είδους χώρους εργασίας, επιβάλλεται η χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας.

Επίσης, με την εγκύκλιο επανακαθορίζονται οι ομάδες αυξημένου κινδύνου με βάση σχετική ΚΥΑ της 17ης Σεπτεμβρίου. Οι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυτές (περιλαμβάνονται στην εγκύκλιο που επισυνάπτεται) δικαιούνται ειδική άδεια απουσίας και παρέχουν εργασία εξ αποστάσεως. Η ειδική άδεια απουσίας χορηγείται πλέον μόνο με ιατρική γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού που εκδίδεται κατόπιν παραπεμπτικού εγγράφου της Υπηρεσίας.

Προβλέπονται εναλλακτικές διευκολύνσεις για υπαλλήλους γονείς με τέκνα που υπάγονται τα ίδια στις περιπτώσεις, για τις οποίες η Ειδική Επιτροπή του υπουργείου Υγείας έχει συστήσει μακροχρόνια αποχή από το σχολείο και χρήση τηλε-εκπαίδευσης.

Οι εναλλακτικές διευκολύνσεις είναι:

α) Παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, εφόσον αυτό είναι δυνατό με βάση τα καθήκοντα που ασκεί ο/η υπάλληλος.

β) Παροχή εργασίας κατά πλήρες ωράριο σε διαφορετικό χρόνο από το προβλεπόμενο ωράριο λειτουργίας της υπηρεσίας, σε κάθε περίπτωση όμως για τις Υπηρεσίες που λειτουργούν με το παγίως προβλεπόμενο ωράριο των δημοσίων υπηρεσιών από τις 07:00 και μετά και το αργότερο μέχρι τις 22.00, εφόσον η συγκεκριμένη υπηρεσία στην οποία υπηρετεί ο υπάλληλος δεν λειτουργεί σε 24ώρη βάση.

γ) Παροχή εργασίας με μειωμένο ωράριο εργασίας, μέχρι και 25% ημερησίως. Υπενθυμίζεται ότι οι υπάλληλοι που κάνουν χρήση της εν λόγω διευκόλυνσης θα πρέπει να αναπληρώσουν τον χρόνο που δεν παρείχαν εργασία.

Ολόκληρη την εγκύκλιο μπορείτε να δείτε εδώ

Υπενθυμίζουμε πως τα κρούσματα κορονοϊού στην Αττική παραμένουν σταθερά σε τριψήφιο αριθμό, με τις τάσεις να είναι ανοδικές. Την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 170 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 89 στην Αττική. Μια ημέρα νωρίτερα, το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020 είχαν ανακοινωθεί 240 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 99 στην Αττική.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.