Header Ads

Νέο fund για την προώθηση επενδύσεων στο 5G

Ένα νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής διακυβέρνησης έρχεται να φέρει βαθιές τομές στον τρόπο λειτουργίας του δημοσίου με τους πολίτες, αλλά και να «ντύσει» νομοθετικά το μέλλον με τις πρόνοιες για την προώθηση των επενδύσεων σε τεχνολογία 5G.

Με το σχετικό διαγωνισμό για τη χορήγηση φάσματος για την ανάπτυξη δίκτυων 5ης γενιάς να είναι προ των πυλών από την ΕΕΤΤ, το υπουργείο κατέθεσε σχετικό νομοσχέδιο, στο οποίο προβλέπεται η ίδρυση του ταμείου «Φαιστός» (Faistos Fund), το οποίο έχει ως αποκλειστικό σκοπό τις επενδύσεις σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών που λειτουργούν σε υποδομές 5G στην Ελλάδα.

Το «Φαιστός», με «κάβα» τμήμα των εσόδων της δημοπρασίας για το 5G (ΤΟ 25% το ποσού που θα προκύψει από το διαγωνισμό) αλλά και ιδιωτικά κεφάλαια που θα κινείται σε επίπεδα άνω των 120 εκατ. ευρώ, θα επενδύει σε καινοτόμες επιχειρήσεις που αναπτύσσουν λύσεις οι οποίες συνδέονται με τα δίκτυα πέμπτης γενιάς. Η πρόταση για το «Φαιστός» έτυχε εξαιρετικά θετικής υποδοχής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η τελευταία δέχθηκε στην ουσία ένα τμήμα των εσόδων από τον διαγωνισμό για το φάσμα, που με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές θα πήγαινε για αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, να κατευθυνθεί για τη στήριξη επενδύσεων, με συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τα προσδοκώμενα έσοδα από τη δημοπρασία για τις συχνότητες 5G και τα κονδύλια που θα επενδυθούν μέσω του ταμείου «Φαιστός», η κυβέρνηση εξετάζει και το ενδεχόμενο αξιοποίησης ευρωπαϊκών κεφαλαίων για την ανάπτυξη δικτύων πέμπτης γενιάς.

Πρόσφατη έρευνα της ΕΥ, καταγράφει πως παρά το γεγονός ότι αναμένεται ραγδαία αύξηση των επιχειρήσεων που θα επενδύουν στο 5G κατά την επόμενη τριετία (69% σε σχέση με 15% σήμερα), λιγότερες από τις μισές (48%) έχουν τη βεβαιότητα ότι θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε λύσεις δικτύων Internet of Things (IoT). Τρεις στις τέσσερις, μάλιστα, θεωρούν ότι για να είναι επιτυχής η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, θα πρέπει να αναθεωρήσουν το τρέχον λειτουργικό τους μοντέλο. Σύμφωνα με την έρευνα, η διστακτική στάση των επιχειρήσεων απέναντι στην υιοθέτηση των εφαρμογών 5G, πηγάζει, κυρίως, από την έλλειψη γνώσεων σχετικά με την πρακτική εφαρμογή του 5G και την αντίληψη πολλών, ότι αποτελεί απλώς μία αναβάθμιση του δικτύου 4G.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.