Header Ads

Αρουραίος λαμβάνει χρυσό μετάλλιο γιατί εντόπισε δεκάδες νάρκες

Το χρυσό μετάλλιο έλαβε ένας γιγαντιαίος αρουραίος από την Αφρική για το έργο του όσον αφορά τον εντοπισμό ναρκών και την διάσωση ζωών.

Ο Μαγκάουα με την μύτη του, κατάφερε να εντοπίσει 39 νάρκες ξηράς και 28 πυρομαχικά που δεν εξερράγησαν στο παρελθόν.

Η βρετανική κτηνιατρική φιλανθρωπική οργάνωση PDSA του απένειμε το χρυσό μετάλλιο για την «αφοσίωσή του στην ζωή, την σωτηρία και την απομάκρυνση των θανατηφόρων ναρκών ξηράς στην Καμπότζη».

Γενικά, θεωρείται ότι υπάρχουν έως και έξι εκατομμύρια αντίστοιχες νάρκες στη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Το μετάλλιο φέρει πάνω του χαραγμένη την επιγραφή: «Για την γενναία φύση των ζώων και την αφοσίωση στο καθήκον». Από τους τριάντα αποδέκτες-ζώα του βραβείου, ο Μαγκάουα είναι ο μόνος αρουραίος.

Το επτά ετών τρωκτικό έλαβε ειδική εκπαίδευση για τον σκοπό του από την φιλανθρωπική βελγική οργάνωση Apopo, η οποία εδρεύει στην Τανζανία και εκτρέφει ζώα, για να ανιχνεύουν νάρκες ξηράς αλλά και την φυματίωση από την δεκαετία του 1990.

 

Τα ζώα λαμβάνουν πιστοποίηση μετά από ένα χρόνο εκπαίδευσης. «Το να λάβουμε ένα μετάλλιο είναι μεγάλη τιμή για εμάς», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Apopo, Κριστόφ Κοξ, στο πρακτορείο ειδήσεων, Press Association.

«Είναι όμως πολύ σημαντικό και για τους ανθρώπους στην Καμπότζη και όλους εκείνους στον κόσμο που βλέπουν ζωές να χάνονται από νάρκες», είπε επίσης.

Την Παρασκευή, η οργάνωση μετέδωσε ζωντανά την τελετή απονομής στον ιστότοπό της. Σύμφωνα με την Apopo, o Mαγκάουα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τανζανία, ζυγίζει 1,2 κιλά και έχει μήκος 70 εκατοστά.

Ενώ το μέγεθος του είναι πολύ μεγαλύτερο από πολλά άλλα είδη αρουραίων, ο Μαγκάουα είναι αρκετά μικρός και αρκετά ελαφρύς ώστε να μην πυροδοτεί νάρκες ακόμα κι αν περπατά πάνω τους.

Οι αρουραίοι εκπαιδεύονται να εντοπίζουν μια χημική ένωση μέσα στα εκρηκτικά, που σημαίνει ότι αγνοούν τα παλιοσίδερα και μπορούν να αναζητήσουν νάρκες πιο γρήγορα.

Μόλις εντοπίσουν ένα εκρηκτικό, ανεβαίνουν στην κορυφή για να ειδοποιήσουν τους ανθρώπους-συναδέλφους τους.

(Με πληροφορίες από BBC, Sky News)

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.