Header Ads

Ποια μέτρα στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων ενεργοποιούνται

Ο τουριστικός κλάδος έχει υποστεί μεγάλη ζημία από την πανδημία του κορονοϊού, με την κυβέρνηση να λαμβάνει νέα μέτρα στήριξης, που ναι μεν θα βοηθήσουν, εντούτοις δεν επιλύουν την κατάσταση.

Ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας, μιλώντας στην Κω και στην Εκλογοαπολογιστική Γενική συνέλευση της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, αλλά και στην επόμενη μέρα για τον τουρισμό. 

Τα μέτρα στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων που ενεργοποιούνται το επόμενο διάστημα, είναι:

- Ο νέος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής, στον οποίο μπορούν να ενταχθούν εποχικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό.

- Η ενεργοποίηση προγράμματος «Εξοικονομώ για τον τουρισμό», προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ, που στοχεύει στην οικονομική ενίσχυση του τουριστικού κλάδου και στην ανάπτυξη «πράσινων» ξενοδοχείων. Αφορά σε  ξενοδοχεία, επιπλωµένα διαµερίσµατα, ενοικιαζόµενα δωµάτια, παραδοσιακά καταλύµατα, τουριστικές κατοικίες.

- Η έναρξη της δεύτερης φάσης χορήγησης δανείων από το Ταμείο Εγγυοδοσίας ύψους 3-3,5 δισ. ευρώ.

- Η παράταση στην ισχύ του μέτρου μείωσης του ΦΠΑ στις μεταφορές και στην εστίαση και η μείωση κατά τρεις μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών.

- Η νέα δίμηνη παράταση στη χορήγηση των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.

- Μείωση του αριθμού των απαιτούμενων ενσήμων από 100 σε 50  για τους εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό, προκειμένου να λάβουν το επίδομα ανεργίας.

- Η επέκταση του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης και για τον Οκτώβριο.

- Η παράταση στην προθεσμία καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων έως τις 30 Απριλίου.

- Η κρατική επιδότηση των μηνιαίων δόσεων δανείων, με υποθήκη την πρώτη κατοικία, για τους εργαζόμενους που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Ο Μάνος Κόνσολας, υποστήριξε ότι εξετάζεται η ενίσχυση των εποχιακά εργαζόμενων και των ανέργων με τη συμμετοχή τους σε επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.