Header Ads

Πέθανε σε ηλικία 85 ετών ο μεγάλος δάσκαλος της Παιδαγωγικής επιστήμης στην Ελλάδα, Α. Δανασσής Αφεντάκης

.

Ολοι όσοι υπήρξαμε φοιτητές του γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει η κληρονομιά ενός μεγάλου δασκάλου που αφήνει από κοινού με το μεγάλο επιστημονικό του έργο .

Ο Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Βόννης, Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής και Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντώνιος Κ. Δανασσής Αφεντάκης, που έφυγε από την ζωή σήμερα το πρωί σε ηλικία  85 ετών, υπηρέτησε με συνέπεια την ελληνική εκπαίδευση, την παιδαγωγική επιστήμη και το Πανεπιστήμιο από πολλές θέσεις και για πολλές δεκαετίες. Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας επί πέντε διετίες, Πρόεδρος του Τμήματος Ξένων Πολιτισμών και επί τρεις τριετίες Κοσμήτωρας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο ίδιος υπήρξε επίσης Καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Υπήρξε ακόμα, μεταξύ άλλων, Πρόεδρος του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Πρόεδρος του Διδασκαλείου Ξένων Γλωσσών, Πρόεδρος του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου και Διευθυντής του Κέντρου Περιβαλλοντικής Αγωγής.

Πέρα και πάνω από τους τίτλους, ωστόσο, υπήρξε ο άνθρωπος που αγάπησε την επιστήμη του και τους φοιτητές του κάνοντας πράξη και έργο την διδασκαλία του. Ο στιβαρός αυτός επιστήμονας είχε πάντα την πόρτα και την καρδιά του ανοιχτή στους φοιτητές του και σε όσους τον χρειάστηκαν για ο,τιδήποτε ως αποφασιστικός, δημοκρατικός, διαλεκτικός, εργατικός κι αποτελεσματικός που ήταν. Τα, δε, συγγράματά του αποτέλεσαν σταθερό σημείο αναφοράς όλων όσοι ασχολήθηκαν με την εκπαίδευση τις τελευταίες δεκαετίες. Το παιδαγωγικό έργο του - συγγραφικό, διδακτικό, και ερευνητικό - ήταν προανανατολισμένο σταθερά στο αίτημα για την διαμόρφωση εκείνου του σχολείου που στο κέντρο του το παιδί και την ανάπτυξή του. 

Γι′ αυτό για να εκφραστεί «η τιμή και η ευγνωμοσύνη» του τομέα Παιδαγωγικής και του τμήματος Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής – Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ «και να μείνει η γραπτή μαρτυρία της αναγνώρισης της προσφοράς του» του είχε επιδοθεί το 2012 στην αίθουσα τελετών του ιστορικού κτιρίου της λεωφόρου Πανεπιστημίου τιμητικός τόμος με τον τίτλο «Η χάρη θέλει αντίχαρη» από τον τομέα παρουσία πανεπιστημιακών, καθηγητών, συναδέλφων και μαθητών του τιμώμενου. Ηταν μια συγκινητική στιγμή για όλους που τον είχε βρει να δηλώνει: «Αγάπησα τους φοιτητές μου διότι πιστεύω στην αποστολή του εκπαιδευτικού να ξεδιπλώσει τον δυναμισμό του μαθητή του».

Ο Αντώνιος Δανασσής Αφεντάκης γεννήθηκε στην Φολέγανδρο. Τις εγκύκλιες σπουδές του τις περάτωσε στο Γυμνάσιο Αρρένων Σύρου. Σπούδασε κλασική Φιλολογία, Παιδαγωγική, Ψυχολογία και Φιλοσοφία στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Βόννης και Κολωνίας, ενώ υπήρξε και ο μακροβιότερος Πρόεδρος του Αφεντακείου Κληροδοτήματος, από το 1972 έως το 2014, ως απόγονος της μεγάλης οικογένειας ευεργετών στην οποία ανήκε και η Σοφία Αφεντάκη, η περίφημη «Κοιμωμένη του Χαλεπά».

Κατά τον ίδιο, ωστόσο, το σημαντικότερο έργο της ζωής του δεν ήταν άλλο από τα πέντε παιδιά που απέκτησε με την αγαπημένη σύζυγό του, Κατερίνα. 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.