Header Ads

Ερντογάν: Θα διώξουμε τις συριακές δυνάμεις από τα παρατηρηρήριά μας στην Ιντλίμπ μέσα στην εβδομάδα

Η Τουρκία σχεδιάζει να εκδιώξει τις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης από τα στρατιωτικά της παρατηρητήρια στην Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την Τετάρτη, παρά την προέλαση των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία κυβερνητικών δυνάμεων.

Ο Ερντογάν είπε πως ελπίζει το ζήτημα της χρήσης του εναέριου χώρου στην Ιντλίμπ να διευθετηθεί σύντομα. Η Ρωσία ελέγχει τον εναέριο χώρο της περιοχής, και βομβαρδίζει τους υποστηριζόμενους από την Τουρκία αντάρτες σε καθημερινή βάση, υποστηρίζοντας τις επιχειρήσεις των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων.

«Σχεδιάζουμε να απελευθερώσουμε τα παρατηρητήριά μας από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις που τα περιτριγυρίζουν μέχρι το τέλος του έτους, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο» είπε ο Ερντογάν.

Σύριοι αντάρτες υποστηριζόμενοι από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη Ναϊράμπ στην Ιντλίμπ αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές των τουρκικών δυνάμεων και των ανταρτών, ωστόσο οι δυνάμεις του Σύριου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ συνεχίζουν να προελαύνουν αλλού στην επαρχία.

Ο Ερντογάν είπε στις 5 Φεβρουαρίου ότι οι δυνάμεις του Άσαντ πρέπει να αποσυρθούν πίσω από μια γραμμή τουρκικών παρατηρητηρίων ως τα τέλη του Φεβρουαρίου, διαφορετικά η Τουρκία θα τους απωθήσει.

Η Τουρκία έστησε 12 παρατηρητήρια γύρω από μια «ζώνη αποκλιμάκωσης» στην Ιντλίμπ στο πλαίσιο συμφωνίας το 2017 με τη Ρωσία και το Ιράν, αλλά αρκετά πλέον βρίσκονται πίσω από την πρώτη γραμμή των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων.

(με πληροφορίες από Reuters)

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.