Header Ads

Κορονοϊός: Μειώνονται τα θύματα στην Κίνα, αυξάνονται τα κρούσματα στον κόσμο

Χαμηλότερος είναι σε ημερήσια βάση εδώ και περίπου ένα μήνα ο αριθμός των ασθενών που υπέκυψαν εξαιτίας του κορονοϊού στην Κίνα έως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Μέχρι την ίδια μέρα, απεβίωσαν 29 ακόμα ασθενείς οι οποίοι είχαν μολυνθεί από τον ιό, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας της χώρας την Πέμπτη. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν ελαφρά στην ηπειρωτική Κίνα, σε 433, από 406 την Τρίτη.

Το σύνολο των θανάτων εξαιτίας της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο κορονοϊός ο οποίος εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην πόλη Γουχάν ανήλθε έτσι σε 2.744 στην ηπειρωτική Κίνα ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Το σύνολο των κρουσμάτων είναι πλέον 78.497, πάντα σύμφωνα με τα δεδομένα της Εθνικής Επιτροπής (του υπουργείου) Υγείας της Κίνας.

Οι 29 θάνατοι που καταγράφηκαν είναι οι λιγότεροι από την 28η Ιανουαρίου, ενώ την Τρίτη είχαν καταγραφεί 52.

Από τους νέους θανάτους και τα νέα κρούσματα, οι 26 και τα 409 αντίστοιχα καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, εστία της κρίσης. Οι άλλοι τρεις θάνατοι καταγράφηκαν στο Πεκίνο, στις επαρχίες Χεϊλονγκτζιάνγκ και Χενάν.

Εξάλλου, ο αριθμός των ασθενών που αποθεραπεύθηκαν και έλαβαν εξιτήριο από τα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονταν ήταν υψηλότερος από αυτόν των νέων κρουσμάτων για ένατη συνεχόμενη ημέρα, τόνισε η Εθνική Επιτροπή Υγείας. Οι άνθρωποι που βγήκαν από τα νοσοκομεία ήταν 2.750 ως τα μεσάνυχτα. Συνολικά, 32.495 ασθενείς έχουν ανανήψει.

 

Νότια Κορέα

Στην Νότια Κορέα οι υγειονομικές Αρχές κατέγραψαν ακόμη 334 επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-19 το περασμένο εικοσιτετράωρο, εξέλιξη η οποία αυξάνει το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί στην ασιατική χώρα σε 1.595, ανακοίνωσαν σήμερα τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC).

Ο αριθμός αυτός είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί μέσα σε μία ημέρα στη χώρα αφότου επαληθεύτηκε το πρώτο κρούσμα στη Νότια Κορέα, την 20ή Ιανουαρίου.

Από τα νέα κρούσματα, τα 307 εντοπίστηκαν στην πόλη Ντέγκου (νοτιοανατολικά), όπου έχει την έδρα της μια χριστιανική αίρεση η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της εξάπλωσης του COVID-19, σύμφωνα με τα KCDC.

Δεν καταγράφηκε πάντως κανείς νέος θάνατος, σύμφωνα με τα Κέντρα. Ο απολογισμός των νεκρών της επιδημίας παρέμεινε έτσι στους 12.

Στο μεταξύ, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας αποφάσισαν να αναβάλλουν όλα τα κοινά γυμνάσια «μέχρι νεοτέρας διαταγής», ανακοινώθηκε από τα επιτελεία των δύο χωρών.

 

ΗΠΑ

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι επιβεβαίωσαν ένα νέο κρούσμα του κορονoϊού στην Καλιφόρνια, έναν άνθρωπο που δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό ούτε είχε έλθει σε επαφή με κάποιο πρόσωπο που να είναι γνωστό πως είχε μολυνθεί, περιστατικό χωρίς προηγούμενο στη χώρα.

Το πώς προσβλήθηκε ο άνθρωπος αυτός από τον κορονoϊό δεν είναι σαφές.

Το κρούσμα αυξάνει το σύνολο των ανθρώπων που έχει επαληθευτεί πως μολύνθηκαν στην αμερικανική επικράτεια σε 15.

Η εξέλιξη καταγράφηκε ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσπαθούσε να καθησυχάσει χθες Τετάρτη τους πολίτες της χώρας του δηλώνοντας σε συνέντευξη Τύπου ότι ο κίνδυνος είναι ακόμη «πολύ χαμηλός» και ότι ανέθεσε στον αντιπρόεδρό του Μάικ Πενς τον συντονισμό της αντίδρασης του κρατικού μηχανισμού. Ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του είναι «πανέτοιμη» να αντιμετωπίσει την επιδημία και υγειονομικοί είναι «πρόθυμοι και ικανοί» να αναλάβουν δράση αν χρειαστεί.

Οι δηλώσεις του Ρεπουμπλικάνου καταγράφηκαν την ώρα που ειδικοί σε ζητήματα δημόσιας υγείας προτρέπουν τους πολίτες των ΗΠΑ να προετοιμαστούν για την εξάπλωση της επιδημίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ωστόσο ότι θα αποφασίσει «σε εύθετο χρόνο» εάν η κυβέρνησή του θα επιβάλλει νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς προς και από χώρες οι οποίες πλήττονται από τον κορονοϊό.

«Μπορεί να το κάνουμε σε εύθετο χρόνο. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο για την αντίδραση της κυβέρνησής του στην επιδημία του COVID-19.

«Η Νότια Κορέα έχει χτυπηθεί σκληρά, η Ιταλία έχει χτυπηθεί σκληρά, στην Κίνα αυτό που συνέβη είναι σαφές, αλλά οι αριθμοί (σ.σ. των νέων κρουσμάτων και των θανάτων) μοιάζουν να σταθεροποιούνται και να μειώνονται, πράγμα που είναι καλή είδηση, θα δούμε λοιπόν τι θα γίνει», ανέφερε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

Ο Τραμπ διαβεβαίωσε ακόμη ότι οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές κάνουν εξετάσεις «σε πολλούς ανθρώπους» για να εξακριβωθεί εάν έχουν μολυνθεί από τον ιό.


Δανία, Εσθονία

Οι υγειονομικές αρχές της Δανίας ανακοίνωσαν ότι κατέγραψαν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα μόλυνσης από τον κορονοϊό στη χώρα, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για έναν άνδρα ο οποίος επέστρεψε από τη βόρεια Ιταλία, όπου έκανε διακοπές σε χιονοδρομικό κέντρο.

Ο ασθενής έχει τεθεί σε απομόνωση στο σπίτι του.

Ένα πρώτο κρούσμα του ιού επιβεβαιώθηκε παράλληλα στην Εσθονία, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, οι οποίες διευκρίνισαν πως πρόκειται για έναν υπήκοο του Ιράν, μόνιμο κάτοικο της χώρας της Βαλτικής, που επέστρεψε έπειτα από πρόσφατη επίσκεψη στην πατρίδα του.

«Μιλάμε για έναν μόνιμο κάτοικο Εσθονίας» που όμως «δεν είναι πολίτης της Εσθονίας», δήλωσε ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Τάνελ Κίικ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

 

Ιράκ

Το υπουργείο Υγείας του Ιράκ ανακοίνωσε ότι κατέγραψε το έκτο κρούσμα μόλυνσης από τον ιό που προκαλεί επιδημία πνευμονίας αφότου εμφανίστηκε στην κεντρική Κίνα τον Δεκέμβριο, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για έναν νεαρό που είχε ταξιδέψει στο Ιράν.

 

Γερμανία

Δέκα νέα κρούσματα του κορονοϊού (Covid-19) επιβεβαιώθηκαν από τις αρχές μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Γερμανία, ενώ ύποπτα περιστατικά εξετάζονται στο Βερολίνο και στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το βράδυ της Τετάρτης επιβεβαιώθηκε ένα ακόμη περιστατικό, ενώ υπάρχει επίσης ύποπτο κρούσμα, ασθενής που παραμένει για την ώρα στο σπίτι του. Και οι δύο είχαν έρθει σε επαφή με ζευγάρι που νοσηλεύεται από την Τρίτη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ντίσελντορφ.

Συνολικά, στο κρατίδιο έχουν μέχρι τώρα εντοπιστεί πέντε κρούσματα του ιού. Οι αρχές της περιοχής εκτιμούν ότι εστία ήταν εκδήλωση για το Καρναβάλι τη 15η Φεβρουαρίου, στην οποία συμμετείχαν περίπου 300 άνθρωποι. Αυτοί οι άνθρωποι, τα παιδιά και άλλοι οικείοι τους έχουν τεθεί σε απομόνωση στα σπίτια τους.

Στέλεχος των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, που είχε επισκεφθεί την περιοχή για το Καρναβάλι, μολύνθηκε επίσης από τον ιό και νοσηλεύεται στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Κόμπλεντς (Ρηνανία-Παλατινάτο).

Τέσσερα ακόμη άτομα έχουν μολυνθεί στην Βάδη-Βυρτεμβέργη, ανακοίνωσε η τοπική κυβέρνηση. Οι αρχές εκτιμούν ότι τον ιό μετέδωσε ένας από τους ανθρώπους, ο οποίος είχε επισκεφθεί πρόσφατα την Ιταλία.

Στο Βερολίνο εξετάζεται από μια γυναίκα η οποία παρουσιάστηκε σε νοσοκομείο με συμπτώματα γρίπης. Η γυναίκα είχε μόλις επιστρέψει από το Μιλάνο με λεωφορείο. Οι συνεπιβάτες της έχουν ήδη ενημερωθεί σχετικά από τις αρμόδιες αρχές.

Νωρίτερα την Τετάρτη η αστυνομία της Ρηνανίας-Παλατινάτου είχε σταματήσει τρένο με 70 επιβάτες, καθώς υπήρχε η πληροφορία ότι κάποιος από τους ταξιδιώτες ενδεχομένως είχε μολυνθεί από τον κορονοϊό. Ένας επιβάτης αισθάνθηκε αδιαθεσία και ενημέρωσε σχετικά το προσωπικό του τρένου, πριν μεταφερθεί εσπευσμένα με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο για εξετάσεις.

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν δήλωσε ότι η χώρα «βρίσκεται στην αρχή επιδημίας», ενώ η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον αυστριακό ομόλογό της Σεμπάστιαν Κουρτς και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους.

Οι οικονομικές συνέπειες της εξάπλωσης του κορονοϊού πάντως ήδη γίνονται αισθητές στην Γερμανία. Οι διοργανωτές της Διεθνούς Έκθεσης Ειδών Σιδήρου της Κολωνίας, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί από την 1η ως την 3η Μαρτίου, ανακοίνωσαν πως ακυρώθηκε. Στην έκθεση επρόκειτο να λάβουν μέρος περίπου 3.000 εκθέτες, 1.200 εκ των οποίων προέρχονται από την Ασία.

 

Ρουμανία

Οι υγειονομικές αρχές της Ρουμανίας επιβεβαίωσαν το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού στη χώρα: πρόκειται για έναν άνδρα από τη νότια περιφέρεια Γκορτζ, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας Βίκτορ Κοστάκε.

«Ο άνδρας ήλθε σε άμεση επαφή με Ιταλό πολίτη ο οποίος ταξίδεψε στη Ρουμανία νωρίτερα αυτόν τον μήνα», εξήγησε ο υπουργός Υγείας της Ρουμανίας σε δημοσιογράφους.

Ο Ρουμάνος ασθενής «είναι σε καλή κατάσταση» και «θα διακομιστεί σε νοσοκομείο του Βουκουρεστίου το οποίο είναι ειδικευμένο στην αντιμετώπιση μολυσματικών ασθενειών», πρόσθεσε ο Βίκτορ Κοστάκε.

 

Iταλία

Στην Ιταλία τα επίσημα κρούσματα που έχουν καταγραφεί ανέρχονται σε 400. Δώδεκα άνθρωποι έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής.

 

Σαουδική Αραβία

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας αναστέλλουν «προσωρινά» την είσοδο στην επικράτεια της χώρας προσκυνητών που θέλουν να πάνε στη Μέκκα και στη Μεδίνα, προκειμένου να αποτραπεί «η έλευση του νέου κορονοϊού (COVID-19) στο βασίλειο και η εξάπλωσή του», γνωστοποίησε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών στο Ριάντ.

Επιπλέον, οι αρχές της σουνιτικής μοναρχίας αποφάσισαν να ανασταλεί η είσοδος στη χώρα ταξιδιωτών — ακόμα κι αν έχουν τουριστική βίζα — από τις χώρες όπου έχουν καταγραφεί επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού και η κατάσταση θεωρείται απειλητική, κατά την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Επιπλέον, στην ανακοίνωση της η σαουδαραβική διπλωματία συστήνει στους υπηκόους του βασιλείου να μην ταξιδεύουν σε χώρες όπου εξαπλώνεται ο COVID-19.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.