Header Ads

Προειδοποίηση ΗΠΑ: Αναπόφευκτη η πανδημία του κορονοϊού - Πρώτο κρούσμα στη Λατινική Αμερική

Εκατοντάδες νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού αναφέρθηκαν στην Ασία την Τετάρτη, μεταξύ των οποίων και ο πρώτος Αμερικανός στρατιώτης που νοσεί, καθώς οι ΗΠΑ προειδοποιούν για μια πανδημία που φαντάζει αναπόφευκτη και τα ξεσπάσματα στην Ιταλία και το Ιράν φαίνονται να εξαπλώνονται σε περισσότερες χώρες.

Τα διεθνή χρηματιστήρια σημείωναν πτώση για πέμπτη συνεχή ημέρα, ενώ ο «ασφαλής» χρυσός σημείωσε υψηλό επταετίας. Επίσης, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων σημείωσαν χαμηλά σχεδόν ρεκόρ, καθώς κυβερνήσεις και αρμόδιες για την υγεία αρχές προειδοποιούν για πανδημία κορονοϊού.

Η ασθένεια θεωρείται ότι προήλθε από μια αγορά στην κινεζική πόλη Γουχάν αργά πέρυσι και έχει μολύνει περίπου 80.000, προκαλώντας πάνω από 2.700 θανάτους- οι περισσότεροι εκ των οποίων στην Κίνα.

Ενισχύοντας την εντύπωση πως η εξάπλωση του ιού σε περισσότερα μέρη είναι αναπόφευκτη, κορυφαίο στέλεχος του ΠΟΥ ζήτησε να γίνουν προετοιμασίες. Στις ΗΠΑ το CDC (Centers for Disease Control and Prevention) ζήτησε από τους Αμερικανούς να προετοιμαστούν, σημειώνοντας πως αν και ο άμεσος κίνδυνος εκεί φαίνεται χαμηλός, η διεθνής κατάσταση υποδεικνύει πως μια πανδημία είναι πιθανή. «Δεν τίθεται ερώτημα “αν”. Τίθεται ερώτημα “πότε” και “πόσοι” θα μολυνθούν» ανέφερε η Αν Σούχατ, κορυφαίο στέλεχος του CDC, την Τρίτη. Οι ΗΠΑ έχουν αναφέρει 57 κρούσματα του ιού.

Ο Μπρους Έιλγουορντ, επικεφαλής κοινής αποστολής ΠΟΥ- Κίνας για το ξέσπασμα, δήλωσε σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του στη Γενεύη ότι οι προετοιμασίες δεν μπορούν να περιμένουν. «Σκεφτείτε πως ο ιός θα εμφανιστεί αύριο. Αν δεν σκέφτεστε έτσι, δεν θα είστε έτοιμοι» είπε. «Πρόκειται για επιδημία που κλιμακώνεται ταχύτατα, σε διαφορετικά μέρη, και πρέπει να ενεργήσουμε πολύ γρήγορα για να αποτρέψουμε μια πανδημία».

Ο Έιλγουορντ είπε πως η «εντυπωσιακή κινητοποίηση» της Κίνας έδειξε πώς μια επιθετική πολιτική δημόσιας υγείας θα μπορούσε να περιορίσει την εξάπλωση.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η επιδημία κορυφώθηκε στην Κίνα κατά τις 2 Φεβρουαρίου, αφού οι αρχές απομόνωσαν την επαρχία Χουμπέι και επέβαλαν άλλα μέτρα περιορισμού. Η κινεζική Εθνική Επιτροπή Υγείας ανέφερε άλλα 406 νέα κρούσματα την Τετάρτη (την Τρίτη ήταν 508), φέρνοντας τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην κινεζική ενδοχώρα στα 78.604. Οι νεκροί αυξήθηκαν κατά 52, στους 2.715.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν πως ένας 23χρονος στρατιώτης στο Καμπ Κάρολ, περίπου 20 χλμ από το Νταεγκού της Νότιας Κορέας, είχε μολυνθεί και ήταν σε αυτοπεριορισμό στο σπίτι του.

Εκτός Κίνας έχουν υπάρξει περίπου 50 θάνατοι, μεταξύ των οποίων 11 στην Ιταλία και 19 στο Ιράν. Η Ιαπωνία έχει περίπου 170 νέα κρούσματα, και 691 που συνδέονται με ένα κρουαζιερόπλοιο που είχε τεθεί σε καραντίνα αυτόν τον μήνα. Έξι άνθρωποι έχουν πεθάνει στην Ιαπωνία, μεταξύ των οποίων τέσσερις από το πλοίο. Το Κουβέιτ ανέφερε πως έξι νέα κρούσματα, που συνδέονταν όλα με ταξίδια στο Ιράν, ανέβασαν τα κρούσματα στα 18, ενώ το Μπαχρέιν ανέφερε πως τα κρούσματά του ανέρχονται στα 26.

Στην Ευρώπη η Ιταλία έχει 322 κρούσματα. Ιταλοί ή άτομα που επισκέφθηκαν πρόσφατα τη χώρα έχουν βρεθεί θετικά σε Αλγερία, Αυστρία, Κροατία, Ρουμανία, Ισπανία και Ελβετία. Η Γαλλία, με 17 κρούσματα, ανέφερε τον δεύτερό της θάνατο.

Επίσης, σύμφωνα με το Reuters, πηγή ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Βραζιλίας έχει επιβεβαιώσει το πρώτο κρούσμα στη Λατινική Αμερική, αφού νοσοκομείο στο Σάο Πάολο είχε υποδείξει πιθανή μόλυνση ενός 61χρονου που είχε επισκεφθεί την Ιταλία.

(με πληροφορίες από Reuters)

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.