Header Ads

«Σε βοηθάει η Ρωσία»: Ομαδικά «πυρά» κατά του Μπέρνι Σάντερς στο ντιμπέιτ των Δημοκρατικών

Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, ως αυτό το στάδιο της κούρσας φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών ώστε να είναι ο υποψήφιος του κόμματος για την προεδρία στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, δέχθηκε σφοδρά φραστικά πυρά στο ντιμπέιτ που διεξήχθη το βράδυ της Τρίτης στη Νότια Καρολίνα: οι αντίπαλοί του επέκριναν το υποτιθέμενο κόστος του φιλόδοξου σχεδίου του για την οικονομία, ενώ υποστήριξαν πως μπορεί να στοιχίσει στο κόμμα όχι μόνο την απώλεια του Λευκού Οίκου αλλά και του ελέγχου του Κογκρέσου.

Σε μια τεταμένη συζήτηση, στην οποία οι υποψήφιοι επανειλημμένα άρχισαν να φωνάζουν ο ένας εναντίον του άλλου για προσελκύσουν την προσοχή, οι αντίπαλοι του Σάντερς ενώθηκαν στην επίθεσή τους εναντίον του γερουσιαστή, αυτοαποκαλούμενου δημοκρατικού σοσιαλιστή, ερίζοντας ότι θα ήταν πολύ ριψοκίνδυνη επιλογή για το κόμμα να αναμετρηθεί με τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο Βλάντιμιρ Πούτιν θεωρεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα επανεκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, και γι’ αυτό η Ρωσία σε βοηθά να κερδίσεις (το χρίσμα των Δημοκρατικών), για να χάσεις από τον Τραμπ, υποστήριξε ο δισεκατομμυριούχος πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ απευθυνόμενος στον Σάντερς.

«Ο Μπέρνι θα χάσει από τον Ντόναλντ Τραμπ (...) η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία και κάποια από τα πολιτειακά κοινοβούλια θα γίνουνε κόκκινα (σ.σ. το κόκκινο είναι το χρώμα του GOP) και μετά με τους επαναπροσδιορισμούς των εκλογικών περιφερειών και τον διορισμό δικαστών τα επόμενα 20 ως 30 χρόνια θα είμαστε αναγκασμένοι να βιώνουμε αυτή την καταστροφή», προέβλεψε ο Μπλούμπεργκ.

Ο Σάντερς αντέδρασε λέγοντας «ε κ. Πούτιν, αν εκλεγώ πρόεδρος, πίστεψέ με δεν πρόκειται να ανακατευτείς σε άλλες εκλογές» στις ΗΠΑ, αναφερόμενος στον ισχυρισμό των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ότι ο Ρώσος πρόεδρος προσωπικά έδωσε εντολή να υπάρξει ρωσική παρέμβαση στα αμερικανικά πολιτικά πράγματα το 2016.

Ο Πιτ Μπούτιτζετζ, ο κεντρώος πρώην δήμαρχος της πόλης Σάουθ Μπεντ στην Ιντιάνα, επιτέθηκε στον Σάντερς διότι κατ’ αυτόν δίνει κάθε φορά άλλα ποσά όταν αναφέρεται στο κόστος των προτάσεών του, όπως η θέσπιση δωρεάν ασφαλιστικής κάλυψης για όλους τους Αμερικανούς. «Μπορώ να σου πω ακριβώς ποιο θα είναι το άθροισμα», είπε ο Μπούτιτζετζ. «Βγαίνει άλλη μια τετραετία του Ντόναλντ Τραμπ. Και όχι μόνο (...) Πρέπει να ανησυχούμε για τη Βουλή [των Αντιπροσώπων] και τη Γερουσία».

Ακόμα και η Ελίζαμπεθ Γουόρεν, γερουσιάστρια της Μασαχουσέτης, σύμμαχος του Σάντερς στην αποκαλούμενη προοδευτική πτέρυγα του κόμματος, επιτέθηκε στον παλιό της φίλο. «Νομίζω θα γινόμουν καλύτερη πρόεδρος από τον Μπέρνι. Και ο λόγος είναι ότι το να εφαρμόσεις προοδευτική ατζέντα θέλει σκληρή δουλειά. Κάθισα και έκανα δουλειά και μετά η ομάδα του Μπέρνι με συκοφάντησε», είπε.

Ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν πήρε τη σκυτάλη των επιθέσεων εναντίον του Σάντερς για τις θέσεις που είχε εκφράσει για το ζήτημα της οπλοκατοχής.

Ο Μπέρνι Σάντερς επέλεξε να μην απαντήσει στις αιχμές εναντίον του μία προς μία, επέμεινε να τονίζει ότι εγείρει θέματα που ενδιαφέρουν τους απλούς Αμερικανούς, όπως «η αύξηση του κατώτερου μισθού», «το να είναι η φοίτηση στα δημόσια κολέγια και πανεπιστήμια δωρεάν», η υγειονομική ασφάλιση και περίθαλψη να καλύπτει τους πάντες. Θύμισε ακόμη πως οι δημοσκοπήσεις τον φέρουν να κερδίζει τον Τραμπ.

Από την πλευρά του ο δισεκατομμυριούχος που μεταμορφώθηκε σε οικολόγο ακτιβιστή Τομ Στάιερ επισήμανε ότι χρειάζεται ένας υποψήφιος ικανός να ενώσει το κόμμα και τους Αμερικανούς: «το κόμμα μοιάζει να έχει αποφασίσει πως είτε θα υποστηρίξουμε έναν δημοκρατικό σοσιαλιστή είτε κάποιον που επί σειρά ετών ήταν Ρεπουμπλικάνος», βάλλοντας αντίστοιχα εναντίον των Σάντερς και Μπλούμπεργκ. «Πλέον φοβάμαι, διότι αν δεν μπορέσουμε να ενώσουμε το κόμμα, αν πάμε σε κάποιο από αυτά τα άκρα, διακινδυνεύουμε την επανεκλογή του Τραμπ», πρόσθεσε.

Η τηλεμαχία των υποψηφίων που συνεχίζουν την κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών ήταν η τρίτη αυτό τον μήνα, η δέκατη συνολικά στην κούρσα και η τελευταία πριν από τις κρίσιμες αναμετρήσεις στη Νότια Καρολίνα (το Σάββατο) και σε άλλες 14 πολιτείες την ερχόμενη «Σούπερ» Τρίτη.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP)

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.