Header Ads

242 νεκροί και 14.840 νέα κρούσματα κορονοϊού σε μια μέρα - Πού οφείλεται η αύξηση ρεκόρ

Τα καλά νέα ήταν μόνο για λίγο.

Την τελευταία εβδομάδα, με αποκορύφωμα την Τετάρτη, υπήρχε μια συγκρατημένη αισιοδοξία πως ίσως τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού (Covid-19) να αποδίδουν πλέον καρπούς. Πηγή αυτής της αισιοδοξίας ήταν ο μειωμένος αριθμός των καταγεγραμμένων, σε ημερήσια βάση, νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Μάλιστα την Τετάρτη καταγράφηκε ο μικρότερος αριθμός από την 30η Ιανουαρίου. 

Κάθε ελπίδα όμως διαψεύστηκε μια ημέρα μετά επιβεβαιώνοντας όσους υποστήριζαν πως κάθε πρόβλεψη για την εξέλιξη της μετάδοσης του κορονοϊού είναι παρακινδυνευμένη.

Μέσα σε ένα 24ωρο, σύμφωνα με την Επιτροπή Υγείας της Επαρχίας Χουμπέϊ καταγράφηκαν 14.849 νέα κρούσματα που αποτελεί και αριθμό ρεκόρ και αυτό ενώ την προηγούμενη ακριβώς ημέρα αναφερθεί μόλις 2.015 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα. 

Και σαν να αυτή η αρνητική εξέλιξη να μην ήταν αρκετή, υπήρξε και μια εκτίναξη του αριθμού των νεκρών αφού μέσα σε μία ημέρα έχασαν τη ζωή τους 242 άνθρωποι. Την προηγούμενη ημέρα οι θάνατοι που είχαν καταγραφεί ήταν μόλις 97. 

Πλέον ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 1.310 στην ηπειρωτική Κίνα και αυτός του καταγεγραμμένων κρουσμάτων σε 48.206.

Σημειώνεται πως αναμένεται και η ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Υγείας που όμως εκτιμάται πως η μόνη διαφοροποίηση μπορεί να αφορά ακόμη πιο αυξημένους αριθμούς κρουσμάτων ή/και νεκρών. 

Η αιφνίδια αυτή αύξηση των νέων κρουσμάτων καταδεικνύει πόσο δύσκολο είναι για τους επιστήμονες να κατανοήσουν την εξάπλωση και τη σοβαρότητα της επιδημίας κοροναϊού στην Κίνα, ιδιαίτερα στην εστία αυτου στην Γουχάν όπου χιλιάδες ασθενείς εκτιμάται πως δεν έχουν καταγραφεί αφού δεν έχουν καν εξεταστεί.

Μάλιστα εκτιμάται πως αξιολογώντας την κατάσταση, οι αρχές και οι γιατροί άλλαξαν τις πρακτικές και τις μεθόδους τους για τον εντοπισμό εκείνων που έχουν προσβληθεί από τον Covid-19. Και δεν αποκλείεται αυτή η αλλαγή να έφερε και την εκτίναξη του αριθμού των νέων κρουσμάτων. Πού αν και υπήρχαν, δεν καταγράφονταν, γιατί δεν εντοπίζονταν. 

Στα νοσοκομεία στη Γουχάν αγωνίζονταν για εντοπίσουν τις λοιμώξεις που προκαλεί ο κορονοϊός διενεργώντας σπάνιες και πολύπλοκες εξετάσεις που ανιχνεύουν άμεσα τη «γενετική υπογραφή» του. Και φυσικά η Κίνα δεν είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα αφού όπου έχει παρουσιαστεί κρούσμα οι επιστήμονες αντιμετωπίζουν ανάλογες δυσκολίες. 

Πλέον όμως αρμόδιοι στην επαρχία Χουμπέι φαίνεται πως πλέον περιλαμβάνουν στον αριθμό των καταγεγραμμένων νέων κρουσμάτων λοιμώξεις που έχουν διαγνωστεί με τη χρήση ακτινογραφίας πνευμόνων σε ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα. Πρόκειται ουσιαστικά για μια επίσπευση των διαδικασιών η οποία βοηθά ώστε περισσότεροι ασθενείς να λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονται όπως αναφέρουν υπάλληλοι των Επαρχίας. Οι ασθενείς αυτοί προστίθενται στην μακρά λίστα των καταγεγραμμένων κρουσμάτων διευκολύνει τις αρχές στις αποφάσεις που πρέπει να λάβει σχετικά με την διάθεση πόρων και την αξιολόγηση των επιλογών που υπάρχουν για τη θεραπεία των ασθενών. 

Οι αλλαγές αυτές όμως αποκαλύπτουν, όπως φαίνεται, και τον μεγάλο αριθμό των ανθρώπων στην επαρχία Χουμπέι που νοσούν και δεν έχουν καταγραφεί ενώ τίθεται σαφώς και το ερώτημα εάν η επαρχία μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτόν τον πολλαπλασιασμό των ασθενών. 

Επιστήμονες που ενημερώθηκαν για τον νέο αριθμό ρεκόρ των κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο ξαφνιάστηκαν. Η ακτινογραφία είναι ένα ατελές μέσο διάγνωσης αφού ακόμη και άτομα με την κοινή εποχική γρίπη μπορεί να εμφανίσουν πνευμονία ορατή σε μια ακτινογραφία. 

 
Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.