Header Ads

Συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Πτολεμαΐδα: Αγώνας για Ενέργεια αποκλειστικά λαϊκή περιουσία

Σε συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Πτολεμαΐδα, στο ενεργειακό κέντρο της χώρας, μίλησαν χτες βράδυ ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ο Γιάννης Βήττας, υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας και η Αντωνία Χόλμπα, υποψήφια δήμαρχος Εορδαίας. Κάλεσαν το λαό με την ψήφο του και στις τρεις κάλπες να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα αντίστασης, μεταξύ άλλων και στα σχέδια πλήρους ιδιωτικοποίησης της Ενέργειας, που αποτελεί έγκλημα για τους χιλιάδες εργαζόμενους στην επιχείρηση, καθώς νέες μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων είναι «επί θύραις», αλλά και για τα εκατομμύρια των λαϊκών καταναλωτών που θα κληθούν να πληρώσουν ακόμα πιο θηριώδεις λογαριασμούς για τα κέρδη των επενδυτών.


Ο Σ. Ζαριανόπουλος, μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Παραδίνονται σε ιδιώτες εργοστάσια, ορυχεία, μέρος της κατανάλωσης. Ξεπουλιέται το δίκτυο μεταφοράς, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας. (...) Η ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας δεν ξεκίνησε τώρα, με την τρόικα, το μνημόνιο, όπως λένε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ. Και οι δύο, για να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους, κρύβουν ότι η απελευθέρωση της Ενέργειας και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ξεκίνησε από τη συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992. Την ψήφισαν στην Ελληνική Βουλή, με χέρια και πόδια, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Συνασπισμός. Ολοι τους έχουν βάλει την υπογραφή τους στο έγκλημα. Μην πιστεύετε κάποιους του ΣΥΡΙΖΑ που λένε ότι το μετάνιωσαν, δεν διάβασαν, δεν ήξεραν τι ψηφίζουν. Το 1999 στάθηκαν θετικά στον ελληνικό νόμο για την απελευθέρωση της Ενέργειας. Εβαλαν τους συνδικαλιστές τους να τον στηρίξουν στα συνδικάτα. Δοκιμάστηκαν όλοι και πρέπει να κριθούν. Να τιμωρηθούν.

Γιατί συνεχίζουν το έγκλημα. Την ώρα που ο κ. Τσίπρας υπόσχεται από την Κοζάνη κοινωνικά τιμολόγια, πράγματα που ήδη υπάρχουν, για να καλοπιάσει την ακραία φτώχεια, υποστηρίζει τη συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και στην Ενέργεια, που όπως στον ΟΤΕ κατέληξε στην 100% κυριαρχία των ιδιωτών. Ομολογεί ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορεί να επεμβαίνει σε ιδιώτες επιχειρηματίες ούτε για απολύσεις, ούτε για μισθούς, ούτε για τιμολόγια υπηρεσιών.

Μα τότε, με ιδιώτες στην Ενέργεια, πώς θα εγγυηθεί δουλειά στους εργάτες, χαμηλά τιμολόγια στο λαό, ότι δεν θα κόβεται το ρεύμα σε όποιον δεν έχει να πληρώσει, όταν ο ιδιώτης όπως και το σημερινό κράτος θα δίνουν τζάμπα ρεύμα στους βιομήχανους και θα φορτώνουν το κόστος του στα λαϊκά νοικοκυριά; Ο δημόσιος έλεγχος πάνω σε ιδιώτες επιχειρηματίες, που υπόσχεται, είναι κενό γράμμα, υπάρχει και σήμερα. Ούτε λόγος βέβαια για επαναφορά του συνόλου της Ενέργειας στο κράτος.

Σήμερα, που τεράστια επιχειρηματικά συμφέροντα παίζονται στην πλάτη εργαζομένων και καταναλωτών, η πρόταση του ΚΚΕ δεν είναι μόνο η μοναδική που συμφέρει στο λαό και τους εργαζόμενους, αλλά και πολύ επείγουσα:

Καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ενέργεια. Το επιβάλλει το συμφέρον των εργαζομένων, η ασφάλεια της χώρας. Μπορεί αυτό να γίνει χωρίς σύγκρουση με την ΕΕ και το κεφάλαιο; Σκεφτείτε το, εκτιμήστε το. Στηρίξτε το ΚΚΕ, τις ξεκάθαρες θέσεις του. Αυτός ο λαϊκός αγώνας να ξεκινήσει από δω, από το ενεργειακό κέντρο της χώρας και να πιάσει όλη την Ελλάδα, όλα τα λαϊκά νοικοκυριά: Για Ενέργεια αποκλειστικά λαϊκή περιουσία. Για φθηνό ρεύμα στο λαό. Για μόνιμη - σταθερή δουλειά για τους εργαζόμενους στην Ενέργεια».

rizospastis.gr
Από το Blogger.