Header Ads

Θέμης Μουμουλίδης: "Η ενέργεια είναι εθνικός πλούτος και δεν πωλείται"

Η συνέντευξη του υποψήφιου Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θέμη Μουμουλιδη στην Αυγή της Κυριακής.



"Είμαστε βέβαιοι πως η Δυτική Μακεδονία θα είναι η ευχάριστη έκπληξη των περιφερειακών εκλογών τη νύχτα της 25ης Μαΐου", τονίζει ο υποψήφιος περιφερειάρχης Θέμης Μουμουλίδης. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην "Αυγή" της Κυριακής, ο γνωστός σκηνοθέτης που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει αποφασισμένος να αγωνιστεί για να παραμείνει η ΔΕΗ στο Δημόσιο.

* Τι διαφορετικό μπορεί να κομίσει στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας ένας άνθρωπος του πολιτισμού, όπως εσείς;

Διαφορετικό «κομίζει» στην πολιτική, όπως άλλωστε και στην τέχνη, η διαφορετική ιδεολογική «ανάγνωση» των προβλημάτων. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, η Δυτική Μακεδονία, μια περιοχή με απίστευτη φυσική ομορφιά, πολιτιστική κληρονομιά και «ματωμένη» ιστορία, έχει ανάγκη από μια πολιτική που να φέρνει στο επίκεντρο κάθε συζήτησης τον άνθρωπο. Κάθε ουμανιστική θεώρηση έχει αυτονόητα και αριστερό πρόσημο. Ζούμε στην περιοχή με το μεγαλύτερο πανελλαδικά ποσοστό ανεργίας -μεγαλύτερο του 32%-, ενώ στους νέους ο νομός Καστοριάς κατέχει και το πανευρωπαϊκό ρεκόρ ανεργίας, που αγγίζει το 80%. Υπάρχουν πλέον ολόκληρες κοινότητες νέων ανέργων.

Ως άνθρωπος που προέρχεται από τον χώρο του πολιτισμού, πιστεύω πως μέσα σε ένα φθαρμένο, ανάλγητο, σύστημα διακυβέρνησης και πελατειακής διαχείρισης -και η Δυτική Μακεδονία υποφέρει θανάσιμα από το φαινόμενο των κάθε είδους «παραγόντων»- μπορώ ενδεχομένως να αντιλαμβάνομαι με μεγαλύτερη ευαισθησία τα προτάγματα των καιρών και να τα μεταφράζω σε μια γόνιμη, δημιουργική πρόταση υπέρ του κοινωνικού συμφέροντος. Ωστόσο, κανείς πλέον δεν μπορεί να ισχυριστεί πως μπορεί να επιτύχει το ελάχιστο χωρίς τη συμμετοχή της κοινωνίας και βέβαια χωρίς συνεργάτες που να αντιλαμβάνονται την πολιτική ως πεδίο ανιδιοτελούς κοινωνικής προσφοράς και όχι ως πεδίο προσωπικής «δόξας» και «πολιτικής» επιβίωσης. Για μένα είναι αδιανόητο οποιαδήποτε θητεία σε δημόσιο αξίωμα να ξεπερνά τις δύο θητείες, όπως είναι αδιανόητο η κοινωνία να συνεχίσει να «αναθέτει» το μέλλον της σε επαγγελματίες της πολιτικής.

* Το προηγούμενο διάστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ της περιοχής σας αντιμετώπισε προβλήματα τα οποία είχαν να κάνουν με την υποψηφιότητα του Θ. Καρυπίδη και την απόσυρσή της. Έχουν ξεπεραστεί;

Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα βάλλεται όσο κανένα άλλο κόμμα. Και το ελάχιστο πρόβλημα μεγεθύνεται θεαματικά. Καθημερινά δημιουργούνται κάθε είδους «αναχώματα», ώστε να αποτραπεί η πορεία προς την αριστερή διακυβέρνηση. Τα συστημικά ΜΜΕ, βρίσκονται από καιρό σε διατεταγμένη υπηρεσία. Υπάρχει μια αντινομία στην υπόθεση του κ. Θ. Καρυπίδη. Φαίνεται πως ο κ. Καρυπίδης δεν υπήρξε ποτέ ουσιαστική πρόταση του συνόλου των μελών του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η «απόσταση» δημιούργησε και το όποιο «πρόβλημα». Ωστόσο, τα όποια προβλήματα δημιουργήθηκαν, και οφείλω να ομολογήσω ότι υπήρξαν αρκετά και σε κάποιες περιπτώσεις σοβαρά, καταφέραμε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να ξεπεραστούν και να απορροφηθούν οι όποιοι «κραδασμοί» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην κοινωνία, που ενδεχομένως διαπίστωνε μια «αδικία» στο πρόσωπο του κ. Καρυπίδη. Όμως σε μια πραγματικά αριστερή θεώρηση δεν χωράνε τα προσωπικά στοιχήματα κανενός.

Τα μέλη, οι φίλοι και οι κοινωνικοί σύμμαχοι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν απόλυτη επίγνωση, της ιστορικής σημασίας αυτής της εκλογικής αναμέτρησης. Προχωράμε συντεταγμένα, ενωμένοι και κυρίως αποφασισμένοι να αλλάξουμε εποχή στη Δυτική Μακεδονία. Καταθέσαμε ολοκληρωμένα, συνθετικά, διευρυμένα ψηφοδέλτια στη Δυτική Μακεδονία. Καταθέτουμε μέσα από διαρκή διάλογο με την κοινωνία την πρότασή μας, για την καταπολέμηση της ανεργίας, για την ανάπτυξη και την ανάδειξη της Δυτικής Μακεδονίας σε σύγχρονη ευρωπαϊκή περιφέρεια. Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ προχωρούν αποφασιστικά και δίνουν μαζί με την κοινωνία μια καθοριστική «μάχη». Θέσαμε εξαρχής ένα συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο λειτουργίας, στο οποίο περιλαμβάνεται και η πολιτική των διευρύνσεων και των συνεργασιών.

Είμαστε περήφανοι γιατί κινούμαστε εντός ενός σαφούς πολιτικού πλαισίου, που σέβεται τις συνεργασίες, επιδιώκει τη μέγιστη διεύρυνση και αποδοχή, αντιμάχεται τα Μνημόνια. Χαιρόμαστε γιατί η πολιτική μας πρόταση βρίσκει καθημερινά και μεγαλύτερη αποδοχή από την κοινωνία της Δ. Μακεδονίας. Είμαστε βέβαιοι πως η Δυτική Μακεδονία θα είναι η ευχάριστη έκπληξη των περιφερειακών εκλογών τη νύχτα της 25ης Μαΐου.

* Ποια είναι η θέση της παράταξής σας για την ιδιωτικοποίηση της επονομαζόμενης "μικρής ΔΕΗ";

Όπως και στον τραπεζικό τομέα, έτσι και στη ΔΕΗ δεν υπάρχει μικρή και μεγάλη ΔΕΗ, αλλά καλή [υγιής] ΔΕΗ και ένα κομμάτι της προβληματικό. Στην πραγματικότητα με το εφεύρημα της «μικρής ΔΕΗ» -εκποιείται σε τιμή ευκαιρίας το «φιλέτο» μιας στρατηγικής σημασίας δημόσιας επιχείρησης. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην πώληση έστω και ελαχίστου τμήματος της ΔΕΗ. Η ενέργεια είναι εθνικός πλούτος και δεν πωλείται. Είμαστε αποφασισμένοι, να υπερασπιστούμε μέχρι τέλους, τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ. Αν γη είναι και η ιστορία μιας πατρίδας, έτσι και στην περίπτωση της ΔΕΗ, δεν μπορεί να πωληθεί η γη, επομένως και η ιστορία μιας μεγάλης περιοχής της Δ. Μακεδονίας.

Η ελληνική κοινωνία οφείλει να γνωρίζει ότι στους χώρους των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ έχουν βρεθεί χιλιάδες αρχαιολογικά ευρήματα, που αναδεικνύουν την ιστορία της περιοχής. Πολλά ακόμη καταστράφηκαν χωρίς την παραμικρή αντίδραση. Έχουμε πλέον πεισθεί πως η πώληση της ΔΕΗ είναι μια καλά σχεδιασμένη υπόθεση, που οδηγεί στην πλήρη ιδιωτικοποίησή της. Αυτή η εξέλιξη, θα σημάνει και το «τέλος εποχής» για μια μεγάλη γεωγραφικά περιοχή της Δ. Μακεδονίας. Οι ήδη κλονισμένες εργασιακές σχέσεις και η καλπάζουσα ανεργία, θα οδηγήσουν την περιοχή σε μεσαιωνικού τύπου σχέσεις εργασίας και ανάπτυξης.

Υπερασπιζόμαστε το μέλλον της περιοχής, προτείνοντας ένα ουσιαστικό διάλογο, όπου η ειρηνική συνύπαρξη ΔΕΗ και Δ. Μακεδονίας μπορεί μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης να οδηγήσει την περιοχή σε ένα ελπιδοφόρο μέλλον, αποκατάστασης κάθε αδικίας που έχει υποστεί η «αγνοημένη» από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Υπερασπιζόμαστε όμως με αυστηρότητα, την προστασία του περιβάλλοντος καθώς και τα δικαιώματα των εργαζομένων στη ΔΕΗ.

* Σε ποιους τομείς μπορεί να βασιστεί η παραγωγική ανασυγκρότηση στη Δυτική Μακεδονία;

Η Δυτική Μακεδονία είναι μια πλούσια περιοχή, όχι μόνο σε ενεργειακά αποθέματα, αλλά και στην παραγωγή προϊόντων γης υψηλών προδιαγραφών. Ταυτόχρονα, εδώ υπάρχει η πλειοψηφία των εθνικών υδάτινων πόρων (λίμνες, ποτάμια, κ.λπ.). Παράγονται σε κάθε γωνιά της περιοχής μας, προϊόντα που αν ενθαρρύνουμε οργανωμένα την ανάπτυξή τους, η Δυτική Μακεδονία μπορεί (και σε σύνδεση με τον ρόλο της ΔΕΗ στην περιοχή) να αναδειχθεί σε μια άλλη πατρίδα, σύγχρονη, ανθρώπινη, εξάγοντας τα προϊόντα της όχι μόνο στην ενδοχώρα, αλλά και στις αγορές του κόσμου. Προτείνουμε τον συνολικό σχεδιασμό της ανάπτυξης της περιοχής, μέσα από την ενθάρρυνση κάθε καινοτόμου πρότασης, την επιστημονική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα, τον σχεδιασμό της επιχειρηματικότητας, της ανάπτυξης του οικονομικού «όπλου» της γούνας. Ταυτόχρονα, προτείνουμε έναν δυναμικό επικοινωνιακό σχεδιασμό, ώστε να γνωρίσει η Ελλάδα, αλλά και η Ευρώπη την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, με στόχο την τουριστική ανάπτυξη, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Η ανεργία μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα, μέσα από έναν ολοκληρωμένο και παράλληλο σχεδιασμό όλων των τομέων παραγωγής. Ο ρόλος της Περιφέρειας οφείλει να είναι επιτελικός, δίκαιος, να αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Στη δική μας πρόταση η συμμετοχή και ο δημιουργικός διάλογος δεν είναι συνθήματα κενά περιεχομένου, αλλά απαραίτητες προϋποθέσεις για βιώσιμο μέλλον της Δ. Μακεδονίας. Βασική μας πρόταση, είναι η σύνδεση όλων των δραστηριοτήτων (πρωτογενής τομέας, βιομηχανικοί χώροι, αποκαταστάσεις και μετεγκαταστάσεις, παραδοσιακοί οικισμοί, παιδεία, αρχαιολογικοί χώροι, τουριστικές υποδομές, γούνα κ.λπ.) σε ένα κορυφαίο πολιτιστικό ευρωπαϊκό γεγονός. Σε μια μεγάλη γιορτή συνάντησης της Δ. Μακεδονίας με την υπόλοιπη Ελλάδα, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Μπορεί να ακούγεται ουτοπικό ή ρομαντικό, αλλά είναι μια δραστηριότητα που μπορούμε να θεσμοθετήσουμε και να υλοποιήσουμε, από τον πρώτο χρόνο της διοίκησής μας, απογειώνοντας τη δυναμική ανάπτυξης της περιοχής μας.

* Ποια προβλήματα αντιμετωπίζει η Δ. Μακεδονία στον τομέα της υγείας; Ποιες είναι οι προτάσεις της παράταξης σας;

Στον τομέα της υγείας, τα προβλήματα της χθεσινής μέρας, πολλαπλασιάζονται σήμερα και θα είναι ανεξέλεγκτα αύριο. Υπάρχουν περιοχές και περιπτώσεις όπου η ανθρώπινη ζωή καθημερινά κινδυνεύει. Δεν είναι μόνο η έλλειψη επιστημονικού ιατρικού προσωπικού, η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, η απαξίωση των μονάδων αποκατάστασης, η πλήρης διάλυση του ΕΚΑΒ, είναι κυρίως πως αυτός ο αγοραίος, διά στόματος του αρμόδιου υπουργού, εξευτελισμός της αξίας της ανθρώπινης ζωής είναι αποτέλεσμα μιας αδιέξοδης πολιτικής, που αν δεν σταματήσει, πολύ σύντομα το εθνικό σύστημα υγείας θα πέσει σε κώμα. Πρότασή μας είναι η συνολική αποκατάσταση των αδικιών στον τομέα υγείας, η πλήρης στελέχωση κάθε ιατρικής μονάδας με ιατρικό και άλλο προσωπικό, με μοναδικό στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου περίθαλψης για όλους τους κατοίκους της περιοχής. Πρότασή μας είναι και η κεντρική σε επίπεδο Περιφέρειας διοίκηση των νοσοκομείων, πράξη που μπορεί άμεσα να φέρει ορατά αποτελέσματα. Επίσης η δημιουργία ενός ινστιτούτου που θα συνδέεται με σημαντικά νοσήματα που κυριαρχούν στην περιοχή.
Από το Blogger.