Header Ads

Π. Κουκουλόπουλος: Είπαμε την αλήθεια και η αλήθεια πονάει

ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ
ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΗΛΙΑ ΜΠΕΝΕΚΟ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ βάζει το δίλημμα της πρόκλησης κυβερνητικής αστάθειας σε περίπτωση που επαληθευτούν τα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά της Ελιάς. Σε μία τέτοια εξέλιξη υπάρχει το ενδεχόμενο αποχώρησης από την κυβέρνηση;


Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η κρίση που βιώνουμε είχε πολλαπλές συνέπειες που δεν έχουν ακόμη αποτιμηθεί.
Ζούμε σε μια άλλη κοινωνία σε μια άλλη χώρα. Μία από τις συνέπειες είναι ότι πολιτικά βρισκόμαστε στον αστερισμό των κυβερνήσεων συνεργασίας και θα μείνουμε αρκετό καιρό εκεί. Πολλοί που δηλώνουν ανατρεπτικοί, ανανεωτές και άλλα συναφή, φαντασιώνονται για τον εαυτό τους την επική πορεία του ΠΑΣΟΚ με τον Ανδρέα. Πρόκειται για σύνδρομο που υποδηλώνει γερασμένες προσωπικότητες ανεξαρτήτως ηλικίας.
Οι συσχετισμοί στη Βουλή λένε ότι χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει κυβέρνηση συνεργασίας, με δεδομένη τη στάση όλων των κομμάτων. Το ΠΑΣΟΚ είναι ο εγγυητής της σταθερότητας και φυσικά ο προοδευτικός πόλος της κυβέρνησης.
Ασκούμε αυτό το ρόλο γιατί τον πιστεύουμε και ζητάμε στις 25 Μάη τη λαϊκή εντολή για να συνεχίσουμε.
Αν αποδοκιμαστούμε στη κάλπη σημαίνει ότι οι πολίτες δεν εγκρίνουν τη στάση μας.
Κάναμε μία καθαρή εξήγηση λέγοντας την αλήθεια και η αλήθεια πονάει συχνά και σε πολλούς.
Την πολεμούν όμως μόνον οι κλέφτες, οι ψεύτες, οι υποκριτές και οι φαντασιόπληκτοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιο είναι το ποσοστό εκείνο κάτω από το οποίο εκτιμάτε ότι μπορεί να διαταραχθεί η κυβερνητική σταθερότητα;

Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα και σημειώνω ότι μέχρι τις εκλογές έχουμε λίγο χρόνο αλλά πολύ δρόμο.
Για την ώρα αυτό που έχει διαταραχθεί είναι η σιγουριά που είχαν πολλοί για το αποτέλεσμα.
Ξαφνιασμένοι μιλάνε τώρα για εκβιαστικά διλήμματα και άλλα τέτοια φαιδρά που δεν αξίζουν απάντηση.
Ένα καλόπιστο ερώτημα θέτουν οι πολίτες και θέλω να το απαντήσω.
Γιατί ζητάμε λαϊκή εντολή ενώ έχουμε Ευρωεκλογές και όχι εθνικές εκλογές;
Ασκούμε ένα κρίσιμο και δύσκολο ρόλο που προϋποθέτει δύναμη και στη δημοκρατία τη δύναμη τη δίνουν οι πολίτες.
Όσο για το χαρακτήρα των εκλογών πρέπει να τονισθεί ότι κάθε ένας παραπάνω ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και της Ελιάς φέρνει τον Μάρτιν Σουλτς πιο κοντά στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο Μάρτιν Σουλτς είναι ελπίδα για την Ευρώπη, ανάσα για την Ελλάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Γ. Σταθάκης υποστηρίζουν ότι θα θέσουν θέμα αμφισβήτησης της νομιμοποίησης της κυβέρνησης μόνο αν αθροιστικά το ποσοστό ΝΔ - Ελιάς είναι χαμηλότερο από εκείνο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν αθροιστικά τα κυβερνητικά κόμματα είναι πάνω από το ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει ακόμη θέμα σταθερότητας;

Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε τραγικό αδιέξοδο στρατηγικής γιατί είχε επενδύσει σε ένα 4ο μνημόνιο και διαψεύστηκε οικτρά.
Για να το πω μεταφορικά, ετοίμαζε τα λάβαρα της επανάστασης στην Αγία Λαύρα αλλά βρισκόμαστε αλλού, έληξε νικηφόρα η ναυμαχία του Ναβαρίνου.
Γι αυτό σταμάτησαν να μιλάνε για δημοψήφισμα και ακολουθούν τη σοφή λαϊκή παροιμία ¨φύλαγε τα ρούχα σου να έχεις τα μισά¨.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελικώς το δίλημμα το οποίο θέτετε απευθύνεται μόνο στον κόσμο της κεντροαριστεράς ή και στους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους οι οποίοι φοβάστε ότι στο όνομα της σταθερότητας θα στραφούν προς την κάλπη της ΝΔ;

Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η καθαρή μας εξήγηση απευθύνεται σε όλους τους πολίτες
-Σ’ αυτούς που δυσπιστούν για το τέλος των μνημονίων λέμε δυνατά να το ξανασκεφτούν
-Σ’ αυτούς που θέλουν σταθερότητα λέμε να αξιολογήσουν πριν ψηφίσουν πόσο συμβάλει το κάθε κόμμα στη σταθερότητα.
-Σ’ αυτούς που παθαίνουν αλλεργία με τα φαινόμενα «Μπαλτάκου» λέμε να θυμηθούν το προφανές, ότι είμαστε ο προοδευτικός πόλος της κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στη γενικότερη εικόνα από την οποία θα εξαχθούν τα πολιτικά συμπεράσματα θα συμπεριλάβει το ΠΑΣΟΚ και την ενδεχόμενη επικράτηση αυτοδιοικητικών υποψηφίων που στηρίζει σε μεγάλους δήμους και Περιφέρειες;

Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η ταύτιση του ΠΑΣΟΚ με την αυτοδιοίκηση είναι γνωστή σε όλους τους Έλληνες. Από την ταύτιση αυτή απορρέει ο σεβασμός στην αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης και τη βούληση των τοπικών κοινωνιών.
Οι δυνάμεις που εμφορούνται από τις αντιλήψεις μας για την Αυτοδιοίκηση είναι μεγάλες και αξιόμαχες και τις στηρίζουμε παντού.
Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι την εβδομάδα 18-25 Μαΐου κάποιοι άλλοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με αμείλικτα διλήμματα και όχι το ΠΑΣΟΚ.
Μπουτάρης ή Καλαφάτης;
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν είναι κομματικές εκλογές αλλά οι πολίτες αξιολογούν τη στάση των κομμάτων στα διλήμματα της δεύτερης Κυριακής γιατί έχουν τη δική τους απάντηση και αφορά τη ζωή τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάποιοι υποστηρίζουν ότι κινήσεις διαφοροποίησης του ΠΑΣΟΚ από κυβερνητικές επιλογές το τελευταίο διάστημα όπως εκείνη με το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές γίνονται με σκοπό την εκλογική διάσωση της Ελιάς, και τελικώς είναι αυτές που προκαλούν πολιτική αστάθεια και ανησυχία. Τί απαντάτε;

Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η προστασία της Α’ κατοικίας, η διαφάνεια στις αποκρατικοποιήσεις που περνάνε πλέον από τη Βουλή, η ενίσχυση της εμπορικής ονομασίας του ελληνικού γάλατος, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και τα προγράμματα για τους ανέργους είναι πραγματικότητες που έχουν σφραγίδα ΠΑΣΟΚ.
Με τη στάση μας στις λαϊκές στείλαμε ένα μήνυμα , ότι οι λαϊκές θα ενισχυθούν και δεν θα τις «καταπιούν» τα πολυκαταστήματα.
Όλα αυτά και πολλά άλλα είναι αποδείξεις για το τι σημαίνει προοδευτικός πόλος στην κυβέρνηση συνεργασίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε κατ ιδίαν συζητήσεις θέτουν τον πήχη των ευρωεκλογών στο εκλογικό ποσοστό των εκλογών του Ιουνίου του 2012. Θεωρείται ότι είναι εκ του πονηρού αυτές οι τοποθετήσεις με στόχο να ανοίξουν μετά τις κάλπες θέμα ηγεσίας;

Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Στις εκλογές αυτές κρίνεται η προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η τύχη των τοπικών κοινωνιών, η ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς και πάνω απ’ όλα η σταθερότητα της χώρας.
Αυτή τη δύσκολη μάχη θα τη δώσουμε όλοι μαζί, να είστε σίγουροι για να μην εκπλαγείτε.
Ένα είναι σίγουρο ότι δεν είμαστε ανεπίγνωστοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η συζήτηση που ξεκίνησε με την πρωτοβουλία των 58 για ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Στελέχη των 58 ωστόσο θεωρούν ότι ο διάλογος θα ανοίξει και πάλι μετά τις εκλογές κάτω από τελείως διαφορετικούς όρους. Εξακολουθούν να υπάρχουν οι γέφυρες με τους 58; Σε μία τέτοια συζήτηση θα μπορούσε να συμμετάσχει και η ΔΗΜΑΡ;

Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Το πρώτο βήμα για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς είναι η Ελιά και στις 26 Μαΐου πρέπει να μιλήσουμε για τα επόμενα.
Εμείς δεν αποκλείουμε κανέναν, ούτε φυσικά τη ΔΗΜΑΡ.
Θέλω ωστόσο να σημειώσω ότι η κεντροαριστερά για να υπάρξει ξανά δυνατή πρέπει να βρει κοινό βηματισμό με τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας. Η συμμαχία των παραγωγών γνώσης, προϊόντων και υπηρεσιών μαζί με τις δυνάμεις της αυτοδιοίκησης καλούνται να πρωταγωνιστήσουν την επόμενη μέρα.
Από το Blogger.